fbpx

49erFX: Ida & Marie - topmotiverede og sultne efter en medalje

Related Articles: Lærke: Pandemien gav mig mulighed for endnu bedre forberedelse
Inkluder i Newsletter: Ja

I Bådmagasinets serie af artikel-interviews af samtlige sejlere der skal til OL, er vi nået til Ida & Marie i 49erFX. På torsdag kan du læse om Warrer / Precht i 49, søndag om Lin / C.P. i Nacra 17, og tirsdag den 20. slutter vi serien af med Anne-Marie Rindom. 

Ida Marie Baad Nielsen & Marie Thusgaard har sejlet sammen siden 2008, heraf i 49erFX siden den blev olympisk i 2013. De har vundet VM-sølv og -bronze i 49erFX, samt før det fire VM-guld i 29er. De startede med at sejle 29er sammen i 2008, og det blev et succesfyldt makkerskab, som nu 13 år senere har bragt dem til deres første OL sammen i Tokyo.

29-årige Ida & 28-årige Marie er vokset op sammen i Aarhus Sejlklub, hvor de startede i Optimist, men mest med sejlads for sjov. Det var først i 29er de deltog i deres første DM, og de blev hurtigt den bedste pigebesætninger og vandt VM fire år i træk, samt to EM’er.

Målrettet arbejde
Det var helt naturligt for Ida & Marie at starte på 49erFX, da den blev olympisk klasse. Marie fortæller herom:

”Vi var med til World Sailing’s testsejladser før OL 2012, hvor man skulle finde frem til en skiffjolle til kvinderne. Vi syntes helt klart, at 49erFX var den bedst egnede som olympisk disciplin for kvinderne. Vi bestilte omgående en jolle, da den blev valgt i november 2012 og kom dermed i gang som en af de første danske besætninger i 2013.

De første fire år i klassen kunne vi drage stor nytte af vores erfaringer fra 29er klassen, og vi var teknisk gode i forhold til de andre. Det var også i den periode vi vandt både VM-sølv og -bronze samt to EM’er. Efterhånden blev de andre internationale besætninger meget bedre, og konkurrencen er blevet meget mere jævnbyrdig i toppen.”

Efter at de ikke kvalificerede sig til OL i Rio i 2016, holdt de 1,5 års tænkepause før de genoptog en OL-satsning mod 2020, og denne gang lykkedes det dem at kvalificere sig.

Ved de seneste fire VM’er fra 2017 til 2020, har de opnået placeringerne 4, 7, bronze og 13. Marie fortæller om, hvad de har fokuseret på det seneste år efter udsættelse af OL:

”Vi har arbejdet meget med taktik og strategi. Tidligere var arbejdsdelingen mellem os lidt mudret, og vi forsøgte at træffe fælles beslutninger undervejs i sejladserne. Nu har vi fået en meget mere klar fordeling af opgaverne, hvilket gør os i stand til at træffe hurtigere beslutninger banen rundt.

idaogmarie teamfoto dspresse free

Vores besætningsvægt er på middel niveau i klassen, og derfor er det en fordel for os med blandet vejr ved stævner. I kraft af vores langvarige makkerskab har vi også tekniske fordele, når forholdene bliver lidt mere vanskelige.

Vi har også koncentreret os om sejlads i bølger og fralandsvind, idet vi kan forvente det hele i Japan. Vi føler, at vi er kommet tilbage på niveau med de bedste, og er blevet væsentlig mere stabile igen og ligger konstant mellem de 6-8 bedste besætninger.

Så vi føler klart det blev en fordel for os, at OL blev udsat.”

Besætningen har sejlet flere år i den samme jolle, selvom de allerede købte en ny jolle i marts 2020 beregnet på OL, som jo blev udsat. Marie siger herom:

”Vi har brugt meget tid på at gennemgå båden, skille grejet ad og samle det, tjekket mastespændingen m.v. Vi har ikke sejlet et eneste stævne i båden, som derfor vil have maksimal stivhed, når vi sejler det første stævne i den til OL”

Sjovt og fedt med god FX gruppe i Danmark
Når det gælder træningspartnere fremhæver Marie:

”Vi har specielt det sidste år haft en yngre besætning som vores faste træningspartnere, og de har også været meget med i udlandet på træningslejrene. På grund af Corona situationen har det været lidt vanskeligt med udenlandske træningspartnere i klassen, men på det seneste har vi specielt samarbejdet med en polsk besætning, der også skal til OL.

Vi synes, vi har været meget heldige med gennem mange år at have en god FX gruppe i Danmark, som det har været sjovt og fedt at være en del af. Under den sidste kampagne har vi haft et godt samarbejde med specielt Julie & Iben fra Horsens, samt Johanne & Marie Schmidt fra Kaløvig.

egenann.jpg

Vi er stolte af at have været en del af denne gruppe, det har været det hele værd, vi har lært meget, og vi har haft det sjovt. Hverdagen skal være givende som eliteidrætsudøver, ellers er det ikke det værd.”

Vi går efter en medalje
Ida & Marie ligger op til OL som nr. tre på verdensranglisten, men den er svær at bedømme noget ud fra, idet der har været relativt få stævner, og mange sejlere har ikke kunnet rejse rundt i verden pga. pandemien. Når vi spørger om medaljechancerne, siger Marie:

”Vi vurderer at Spanien, Holland, Brasilien og England til bliver vores største konkurrenter om podiepladserne, og vi tror absolut på en god medaljechance i Japan.”

Den kvindelige skiff jolle
Efter at 49er havde haft succes som skiffjolle primært for mænd fra OL 2000, selvom klassen var ’åben' for begge køn, fik kvinderne i 2013 sin egen skiff disciplin i 49erFX. Også en af de klasser som Danmark har kæmpet for at få på OL-programmet.

49erFX blev introduceret i foråret 2013 og var på OL-programmet for første gang i 2016, hvor Jena Mai Seaton (tidl. Hansen) & Katja Salskov Iversen vandt bronzemedaljen.

FX er baseret på 49er skroget, og har lidt mindre mast og sejl. På vandet kan man adskille dem ved, at 49er har gule kanter på sejlet og FX har blå kanter.

Helt fra starten af klassen i 2013, har Danmark haft 2-3 besætninger blandt de 10-12 bedste i verden, og det bliver spændende om Ida & Marie kan sikre Danmark en OL-medalje for anden gang i denne klasse, som er en helt naturlig fortsættelse efter 29er jollen, hvor der er et potentiale i en stor ungdomsklasse i Danmark.

 


Galleri