fbpx

Afviser IOC World Sailing? - Mix offshore kølbåds disciplin hænger i en tynd tråd

Related Articles: Færre sejlere til OL i Tokyo, Mix offshore doublehand slået tilbage til start, Ny windsurfingklasse til OL 2024: Hvad er op og ned?, OL 2024: Hvad skal vi sejle i?, OL 2024: World Sailing har truffet vigtige beslutninger, OL i Tokyo bliver det dyreste 'ever' – økonomien sprænger alle rammer

Vedholdende meldinger i internationale sejlsportskredse indikerer risiko for, at International Olympic Committee (IOC) ikke vil godkende den nye ”Mixed Two Person Offshore Keelboat Event”, som World Sailing besluttede at indstille, som én af fire mix discipliner til OL i Paris 2024. En problemstilling som vi tidligere har omtalt her på websitet: Mix offshore doublehand slået tilbage til start.

Beslutningen om mix 2-personer offshore kølbåd disciplinen blev taget i november 2018 under danske Kim Andersens præsidentperiode. Det blev en kontroversiel beslutning af flere årsager.

Dels er diskussionerne altid højspændte omkring valg af de 10 OL-discipliner, dels blev konsekvensen at Finnjollen røg ud af OL-programmet, dels fik beslutningen et langt efterspil, idet nogle medlemmer af Counsil klagede over det elektroniske afstemningsresultat. Efter en undersøgelse blev klagen afvist som ubegrundet, og World Sailing indstillede herefter de 10 discipliner til IOC, til OL 2024 Paris.

Efter et IOC bestyrelsesmøde den 7. december 2020, meddelte IOC, at de vil gennemgå forslaget fra World Sailing med hensyn til "Mixed Two Person Offshore Keelboat Event" yderligere for at vurdere specielt omkostninger og sikkerhedsaspekter inden IOC tager endeligt stilling til den nye disciplin.

Her på Bådmagasinet har vi forsøgt at få et svar fra både World Sailing og IOC. Begge er fuldkommen tavse, men fra IOC har vi dog modtaget følgende:

”Det specifikke forslag til denne disciplin vil blive besluttet inden den 31. maj 2021. Det olympiske program er udviklet i grundig konsultation med Paris 2024 Organizing Committee, International Federation (IFs), National Olympic Committees (NOCs) og atleter, og besluttet af IOC’s bestyrelse på baggrund af indstillinger fra den olympiske programkommission.”

Bådmagasinet kiggede i december 2020 nærmere på den vanskelige situation, som sejlsporten står overfor, når det handler om valg af olympiske discipliner – World Sailings olympiske dilemma.

Udfordringer og dilemmaer
Dels er IOC i gang med at reducere omfanget af De Olympiske Lege dvs. antal idrætsudøvere og idrætsdiscipliner, dels vil sejlsporten yderligere få reduceret antal deltagere i 2024, dels skal sejlsporten opfylde 50/50 kravet til kvindelige og mandlige sejlere.

Sandheden er formentlig også, at andre elementer har vakt bekymring hos IOC, ikke mindst at det kan blive et stærkt begrænset antal nationer som reelt vil have mulighed for at gøre sig gældende i den nye offshore mix kølbåds disciplin.

Det vil formentlig blive den dyreste disciplin at gennemføre en OL-kampagne i, hvilket vil gøre det næste umuligt for mindre lande at kvalificere sig. Der findes en kæmpe udforing rent sikkerhedsmæssigt, og alt i alt kompromitterer disse udfordringer IOC’s ønske om global udbredelse og deltagelse i en OL-idrætsdisciplin.

Den nye præsidents svendeprøve
Skulle IOC underkende forslaget om mix offshore kølbåds disciplinen, kommer WS Executive Committe og Council igen på ’overarbejde’. Det vil blive den nye præsident Quanhai Li’s svendeprøve at opnå en god og holdbar beslutning i Council på det kommende Mid-year møde den 10.-14. maj, og den skal vel og mærke være spiselig for IOC.

Er der realiteter bag disse forlydender, må man formode, at WS allerede har drøftet mulige scenarier med IOC. Forslag til Council mødet offentliggøres om ganske få dage - den 16. april, og senest to uger inden mid-year-mødet skal eventuelle hasteforslag være offentliggjort. Sidstnævnte kan kun fremsættes af WS præsident Quanhai Li og Executive Committee.

Dansk Sejlunion og de andre lande i Nordic Sailing Federation (WS Gruppe G) har møde den 22. april, hvor dette spørgsmål også kan være på agendaen, således at man her kan træffe beslutning om mandat til gruppens to Council medlemmer.

Hvad er alternativet?
World Sailings dilemma og udfordring er, at IOC tidligere har godkendt de 9 ud af 10 discipliner, og der reelt kun udestår godkendelse af én enkelt mix disciplin. Hvis WS ender med at skulle erstatte mix offshore kølbåd med en anden disciplin, skal WS stadig sikre, at der er 50/50 fordeling af kvinder og mænd. Samtidig har IOC skåret sejlsporten ned med 20 sejlere, fra 350 i Tokyo til 330 i Paris.

Der er røster for at genindsætte Finnjollen, men det er sandsynligvis ikke en realistisk løsning set ift. IOC’s krav om 50/50 fordeling af kvinder og mænd, medmindre man ændrer på flere andre discipliner samtidig, hvilket vil kræve en ny forhandling med IOC om én eller flere af de allerede godkendte discipliner.

Hvis det er urealistisk med en anden mix disciplin, vil den enkelte løsning være at opdele en af de andre mix discipliner i en kvindelig og mandlig disciplin, og her er det nok mest sandsynligt at opdele kiteboarding. Men så får man ikke en kølbåds disciplin på OL-programmet igen.

WS Council vil være tvunget til at finde en løsning, som IOC kan godkende. Ellers kunne sejlsporten risikere at miste et medaljesæt, specielt i en tid hvor IOC arbejder målrettet på at reducere omfanget af OL, både mht. antal idrætsudøvere og antal idrætsdiscipliner – hvilket naturligvis ville være katastrofalt!

Uanset hvad, så får sejlerne maksimalt tre år til den kommende OL-satsning, og der er behov for en endelig afklaring i maj 2021, idet sejlerne allerede skal i gang med at planlægge deres OL-kampagner i efteråret 2021.Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?