fbpx

Tre olympiske klasser vil have ændringer i kvalifiktionen til OL

Nacra 17, 49er og 49erFX klasserne er gået sammen om et fælles forslag, der skal behandles på World Sailings årlige konference. Forslaget går ud på, at medlemslandenes nationale sejlsportsorganisation skal meddele indenfor to uger efter et kvalifitionsstævne, om man ønsker at benytte en olympisk nationsplads.

Hvis man vedtager den ændring, vil det bringe sejlsporten på linje med den praksis, der blandt andet anvendes i roning, hvor man beder landene om at bekræfte, at de vil gøre brug af en olympisk plads inden for to uger. Manglende bekræftelse indenfor to uger ville betyde, at pladsen vil blive videregivet til den næstbedste placerede besætning fra kvalifikationsstævnet.

Forslaget følger den såkaldte 'Medal Capable praksis', der er vedtaget af fire lande under OL i Rio: Storbritannien, New Zealand, Australien og Canada. Mens de første tre lande havde gode OL-placeringer i top fem, havde Canada et af deres værste OL nogensinde - på trods af kvalifikation i alle ti sejlsportsklasser, hvor man endda havde valgt ikke at tage til 40% af de kvalifikationsgivende stævner. New Zealand fravalgte i sidste ende tre af deres ti mulige OL-pladser og Australien to.

Large RG 1808201649erFX 222

Klasseorganisationerne ønsker ændringer i kvalifikationen til OL. Foto: Richard Gladwell.

Eksempelvis ville to af medaljevinderne fra Rio ikke have været med i til legene i Rio, hvis 'Medal Capable' politiken var indført. Forslaget fra de to klasseorganisationer, der dækker tre olympiske klasser siger, at man ønsker at ændre proceduren for accept af en OL-plads i det olympiske kvalifikationsdokument for Tokyo 2020 (der endnu ikke er skrevet). Således at hver nationale medlemsorganisation accepterer eller afviser deres olympiske plads indenfor to uger, efter at pladsen er blevet vundet. En eventuel afvisning af en plads ville betyde, at pladsen tilbydes til den næste nationale medlemsorganisation, der igen har to uger til at acceptere. 

Ændringen vil ikke påvirke de nationer, der ønsker at køre en "medal capble' udvælgelse - men det kræver igen, at man skal være ærlig med ens intensioner og hensigter. Hvis ændringen skulle blive vedtaget, ville man blive nødt til at have modet til at afvise de sejlere, man ikke synes har 'medaljepotentiale' og dermed afvise pladsen i den pågældende kvalifikationsrunde.

De gældende regler skaber usikkerhed

I følge det gældende olympiske kvalifikationsdokument fra 2016 har de nationale medlemslande indtil udgangen af en olympiske kvalificationscyklus til at acceptere eller afvise en olympiske plads, som man har vundet. Den aktuelle situation skaber, ifølge klasseorganisationerne, en betydelig usikkerhed indtil meget sent i en OL-cyklus. De nationale medlemsorganisationer og de sejlere, der endnu ikke har kvalificeret sig til en OL plads har meget travlt med at arrangere logistik med videre ganske tæt på OL.

Klasserne mener, at der er for meget usikkerhed med de uønskede olympiske pladser, der bliver frigivet blot tre måneder før starten af OL - det er for sent til at være til nogen nytte, både overfor sejlerne selv og konkurrenterne.