fbpx

”Eco-boats” i Rio skal forsøge at rense OL-farvand

Inkluder i Newsletter: Ja

Artikelindeks

Lystbåde er et velkendt syn på den naturskønne centrale bugt i Rio de Janeiro. Guanabara Bugten er et idyllisk farvand, ”indhyllet” i tonerne fra Samba og Bossa Nova og samtidig et af de kommende baneområder ved OL 2016. Scenen er sat for OL-sejladserne centralt i Rio, og det kan blive en fantastisk arena for OL-sejlsporten, ligesom i Weymouth. Men der er et MEN.....

OL-sejlere fra hele verden kommer jo ikke for at sejle rekreativ sejlads på bugten. De skal sejle på og i vandet, og OL-sejladserne i 2016 er kulminationen på 4-8-12 års målrettet træning og satsning for at vinde OL-medaljer.

Sejladserne skal helst ikke ødelægges af flydende affald, som sætter sig på ror og sværd, og pludselig kan betyde, at man mister en topplacering, inden man får skraldet fjernet og kan sejle videre. Endnu værre er den sundhedsmæssige risiko ved at komme i kontakt med det stærkt forurenede vand, f.eks. hvis man har hudafskrabninger eller sår.

De brasilianske OL-arrangører har en alvorlig udfordring, og det sidste år er der sat stigende fokus på problemerne. Blandt andet blev Allan Nørregaard citeret i mange medier rundt omkring i verden, efter en regatta i OL-farvandet, hvor han oplevede at miste føringen pga. affald på sværdet.

Læs også: Affald i vandet ødelægger kapsejlads i Rio

Affaldsplan til 840 mio. US$

Der er nu igangsat et storstilet ”Project Bay without garbage”, ledet af de brasilianske myndigheder, som forberedelse til OL 2016 og til en værdi af 840 mio. US$ for at dæmme op for forureningen. Ifølge det regelsæt som Rio skal leve op til som OL-værtsby, - ”Rio 2016 Sustainability Management Plan” – er der planlagt konstrueret store ”eco-barrierer”, der hvor floder og kanaler løber ud i bugten med henblik på at undgå, at yderligere skrald ledes ud i bugten.

Regeringen har erklæret, at det også vil stoppe ulovlige VVS-installationer og kloaker fra alle dele af byen, som sender spildevand ud i de vigtigste floder og kanaler, der fører til bugten og havet.

Men det er ikke kun et spørgsmål om at indsamle flydende affald, men kan man nå at rense det sundhedsfarlige og forurenede vand ?

Ukontrolleret kloakering , afstrømning og industriaffald i årtier har ført til forureningsniveauer , der forårsager stor bekymring for olympiske atleter og deres organisationer.

10 "eco-boats" skal fremover dagligt opsamle skrald i det kommende OL-farvand.









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf





Udvalgte artikler *