fbpx

Ny olympisk vision for sejlsporten skal sikre OL-status efter 2028

Inkluder i Newsletter: Ja

På World Sailings kommende årsmøde i Malaga, Spanien - vil der blive præsenteret et ”Olympic Vision Paper”, som skal lægge op til at styrke sejlsportens position på programmet for fremtidens Sommer-OL.

Ben Remocker, som er manager for 49er, 49erFX og Nacra 17, og dermed tre ud af de 10 discipliner ved det kommende OL 2024 i Paris, deler i en rapport sine synspunkter på, hvad der sker indenfor sejlsportspolitik, og hvor sporten er på vej hen i fremtidige olympiske lege.

Rapporten har været offentliggjort på 49er.org. Ben har fingeren på pulsen i tre moderne high-performance OL-klasser, og han følger nøje med i alt, hvad der sker i den olympiske verden og indenfor IOC.

IOC: ”Change or be changed”

Forandring har altid været en drivende kraft for de olympiske lege. Vi står overfor en ny æra, hvor moderne sport hele tiden udvikler sig, ligesom muligheden for at markedsføre og eksponere OL-sport på andre medieplatforme og social media, udover traditionelt TV, samt for et yngre publikum.

IOC’s markant stigende publikum på sociale medier, nu mere end 110 mio. følgere, illustrerer udviklingen i kontakten med den digitale generation. Og derfor fokuserer IOC nu samtidig i stigende grad på e-sport.

Dette Olympic Vision Paper skal ses i lyset af udmeldingen fra IOC’s præsident Thomas Bach om ”change or be changed” samtidig med, at Bachs vision fokuserer mod følgende kendetegn for OL-sportsgrene: ”yngre, mere inklusiv, mere urban, mere bæredygtig”.

Læs også: World Sailing føjet IOC - medfører skarp reaktion fra Dansk Sejlunion

At engagere de unge betyder ikke at udelukke sportsgrene eller at slå til lyd for radikale ændringer; Det indebærer snarere at omfavne forandringer. Hver sport, uanset om den er gammel eller ny, bærer en rig historie, kultur og et fællesskab med sig, der har været en integreret del af den olympiske rejse.

OL forbliver et symbol på enhed og ekspertise. Mens OL bevæger sig ind i fremtiden, fastholder den olympiske bevægelse løftet om evolution, samtidig med at den bevarer sine rige traditioner og fanger fantasien fra kommende generationer. Derudover er det værd at bemærke, at Olympic Channel, udtænkt af Bach for flere år siden, har udviklet sig til en robust platform kendt som olympics.com, der konsoliderer al information, videoer og mere. På trods af skiftende tv-seertal fortsætter De Olympiske Lege med at betage milliarder af mennesker verden over.

Her er Ben Remocker’s refleksioner op til World Sailings årsmøde om sejlsportens olympiske vision set i forhold til de realiteter, som man møder hos IOC.

Nye sportsgrene kan resultere i færre sejlere til OL

Den årlige World Sailing-konference finder sted i det sydlige Spanien fra i morgen, den 13. - 18. november, og olympisk sejlads vil igen være et centralt emne. World Sailing præsenterer som tidligere nævnt, et Olympic Vision-papir med det formål at tilpasse sejlsportens olympiske strategi.

IOC har netop annonceret, at tre sportsgrene er flyttet ind i ’kernekategorien’, og fem nye sportsgrene vil være på programmet til LA2028. Skateboarding, klatring og surfing blev flyttet til ’kernen’, mens breaking er blevet droppet. Nyt for 2028 er squash og derefter fire nye holdsportsgrene i cricket, flagfodbold, lacrosse og baseball/softball.

Der er en chance for at op til tre sportsgrene ville blive droppet, men vægtløftning og moderne femkamp ser ud til at have afværget eliminering, mens boksning forbliver i limbo.

IOC’s pressemeddelelser indeholder en henvisning til at holde sig til grænsen på 10.500 atleter, hvilket kan være kritisk for sejlsporten. Kvotevurderingerne for de nye holdsportsgrene – idet det antages at squash og breaking vil balancere mod hinanden – bliver: Baseball 126, softball 120, flagfodbold 200 og cricket 204.

Los Angelos forventes at ville allokere omkring 650 atleter til disse nye holdsportsgrene. Det er 6,1 % af den fulde olympiske kvote. Sejlsport har oplevet et markant fald i atleter fra 420 atleter i 2008 til 330 atleter i 2024. Tallet for 2028 i sejlsport kendes endnu ikke.

For dem, der kan lide prognoser, er 6,1 % af 330 = 20 atleter, så hvis sejlsport er blandt de olympiske kernesportsgrene bør vi forvente at miste yderligere 20 kvotepladser, eller hvis vi er under ’mid-pack’, så kan det risikere være flere! For os (Ben Remocker, red.) som er involveret i OL-sejlads vil det virkelig være en tragedie med tab af yderligere kvotepladser.

Mens store nationer bevarer en stærk støtte til sejlads, bliver det stadig sværere for ustrukturerede og ustøttede hold at følge deres olympiske drømme med et rimeligt greb om virkeligheden.

Til tider ser olympisk sejlads ud til at trives. Når man kigger ud fra strandene ved Prinsesse Sofia (Palma)-regattaen i år, var bugten fuldstændig fuld af joller og surfere, og regattaen satte nye rekorder for deltagelse.

Kigger vi på IOC's handlinger med at droppe vores kvote år for år, må vi spørge, hvordan kan vi bringe momentum fra stranden og bugten videre ind i IOC-universet?

IOC står for snesevis af vidunderlige principper, når de kommunikerer til sport. Da de står for at være gode til alt, er det svært for sejlsporten at prioritere med begrænsede ressourcer.

Problemer med sejlsportens format
IOC bliver betalt for visninger, ligesom Youtube, Superbowl eller Champions League-fodbold. IOC ved, at som en offentlig organisation skal de sigte efter at være en positiv kraft på mange fronter, men deres kernerelevans er baseret på at bringe sportsdrama ind i stuerne verden over.

Uden herligheden, smerten og dramaet er der ingen episk historiefortælling. Live sport er det originale reality-tv, og succesfuld sport omfavner den virkelighed, der udspiller sig foran verden.

Sejlads har modstået dette drama i årevis. Vi gjorde nogle fremskridt, skiftede udstyr snesevis af gange, adopterede opmænd for at afgøre sejladserne på banen, vandt broadcasting-priser, mens vi udvikler teknologi til at formidle vores sport, og tackler emner som ligestilling mellem kønnene.

Vi er ikke lykkedes med at sælge vores sport og opføre et show, og vi har valgt lange og udstrakte formater, som næppe vil udfolde sig i offentligheden. Vi kan ikke være en succesrig olympisk sport på denne måde.

Broadcasting af vores events er enormt vigtig. Når Medal Race er tæt på, bemærker verden det. Dog afgøres 40% af regattaerne før Medal Race finder sted, og en anden stor del er for det meste uden for rækkevidde. Når det går værst, for eksempel ved VM i Haag i 2023, blev fem ud af seks Medal Race gennemført, mens guldmedaljerne allerede var afgjort..!

Mens et smidigt udsendelseshold kan flytte fokus for dækningen til sølv- eller bronzemedaljekampe, kan denne nuance være forvirrende og antiklimaks for de generelle sportsfans, som IOC skal underholde.

Olympic Visions dokument på årsmødet
World Sailing har publiceret et Olympic Vision-dokument forud for 2023-konferencen til diskussion. Et eksempel blev præsenteret ved online 'Town Hall'-møder, men det er ikke offentliggjort endnu. Fire overordnede principper er præsenteret:

  • Omsættelighed / ’Marketability’

  • Tilgængelighed / ’Accessibility’

  • Bæredygtighed / ’Sustainability’

  • Mangfoldighed / ’Diversity’

Det er uklart om visionen kan gøre World Sailing handlingsorienteret, eller om det er for vagt til at kunne skabe forandringer.

Beslutninger taget af store organisationer reduceres typisk via kompromis, og hvis visionen ikke er klar, kan det være svært at overvinde den naturlige tendens til at fortsætte som den er. Når det komplette dokument er offentliggjort, kan vi se, hvor klare målene er, og om der ifm. vedtagelsen følger en information om, at det haster med at nå målene.

Nej-sigerne hæmmer beslutningskraften
Behovet for en klar vision er enormt tydeligt i et eksempel på, hvad der for nylig udspillede sig.

Events Committee’s arbejdsgruppe vedr. formater foreslog nogle mindre ændringer af Windsurfing-formatet for Paris 2024. Komitteen gennemgik ændringerne og argumenterede for det. Derefter afviste World Sailing Council forslaget. Tre forskellige organer gennemgik mindre detaljer, som var opdelt i, hvordan de så dem, og derefter afviste det øverste organ enhver ændring og valgte status quo!

Denne anekdote indkapsler World Sailings politiske erfaringer gennem de seneste 20 år og illustrerer, hvor let det er for ’nej-sigerne’ at dominere bureaukratiske organer i World Sailing.

Der er ’nej-sigere’ i vores sport, der siger, at OL ikke betyder noget, eller nogle siger endda, at OL skader vores sport. Til en vis grad er det rigtigt, men kun hvis vi hele tiden er på bagkant.

Sportsgrene, som bruger OL som et massivt reklameværktøj, kan vinde massivt på den eksponering, det kan skabe, og sejlsport bør kigge efter at maksimere den mulighed, som vi får hvert fjerde år.

Hvis World Sailing vedtager en olympisk vision, der er klar, handlekraftig og presserende, så kan konferencen i Malaga markere et vendepunkt for vores sport.

Sådan slutter Ben Remocker, Manager for de olympiske klasser 49er, 49erFX og Nacra 17.

Møderne starter altså i morgen, mandag den 13. november, og så bliver det spændende om sejlsporten får en ny olympisk vision, som kan sikre fremtiden som OL-sportsgren efter Los Andgelos 2028.

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Udvalgte artikler *