fbpx

OL 2028: Discipliner vedtaget trods uenige World Sailing komiteer!

Inkluder i Newsletter: Ja

World Sailing Council skulle søndag tage stilling til, om fire OL-discipliner skulle revurderes - om man skulle fortsætte uændret til og med OL 2028 i Los Angelos, eller om nogle discipliner skulle ændres.

Event Committe - den specialkomite som løbende kommer med anbefalinger for alle events indenfor World Sailing – havde afleveret en rapport til halvårsmødet i Abu Dhabi, som anbefalede, at WS skulle revurdere en række discipliner til OL 2028. 

Læs også artiklen: Ny tvivl om fire olympiske discipliner

To komiteer henholdsvis Events Committee og Equipment Committee skulle inden Council mødet søndag behandle rapporten og komme med anbefalinger til Council, som så skulle træffe endelig beslutning om de 10 OL-discipliner ved OL 2028 i Los Angelos - men de kunne ikke blive enige!

Uenighed mellem komiterne
Dansk Sejlunions formand Line Marker fortalte fra Abu Dhabi, at der var opstået det dilemma, at Event og Equipment komiteerne havde taget hver sit standpunkt ift. rapportens forslag om OL-discipliner for 2028. 

Equipment Committte stemte for at fastholde den eksisterende pakke i 2028. Event Committee anbefalede at skifte Nacra 17 ud, samt at se på kite disciplinerne og vurdere, om der skulle andet udstyr til eller disciplinen skulle erstattes af wind-foil, som har været i stærk vækst de senere år. 

Line Markert fortalte forud for Council mødet søndag om DS og de nordiske landes holdning: ”Standpunktet i Gruppe G er at følge eksperterne. I denne situation og i forhold til de konkrete spørgsmål, der er på bordet, er vi (Danmark og Gruppe G, red.) mest positive over for at holde fast i de eksisterende events. 

Kritikken mod Nacra 17 går ikke alene på sikkerhed, men også på standard og pris for udstyr. Det er principielt berettiget, men hvis man vil have en flerskrogsbåd med til OL er det svært at finde et alternativ, som ikke vil give samme udfordringer. 

Forhåbentlig kan debatten være med til at lægge pres på Nacra producenter og rettighedshavere. Dilemmaet er dog, at ved at skabe usikkerhed, er der ikke nye producenter, der har lyst til at gå ind på markedet og dermed forbedre konkurrencen – både på pris og kvalitet.

Equipment Committee havde også en generel diskussion om "Equipment Governance" - spørgsmål om rettigheder, pligter og krav til producenter. Herunder også klassernes arbejde på dette område. Der er generelt en udfordring med at sikre reel konkurrence om produktion af udstyr ikke i kun i de olympiske klasser med generelt og dermed kvalitet og pris, der er tilfredsstillende for sejlere og nationale sejlunioner. Der er sat et arbejde i gang med struktureret at få skabt et overblik over, hvordan forholdene er i de enkelte klasser, og hvordan World Sailing kan være med til at understøtte et højere niveau for kvalitet, konkurrence og bæredygtighed (fx i forhold til produktion, genanvendelse og bortskaffelse). Det bliver spændende at følge.”

Fordel for dansk sejlsport
Council besluttede søndag, at man skulle sikre kontinuiteten og fastholde de samme 10 discipliner ved OL 2028, som er på programmet ved OL i Paris 2024.

Denne beslutning må anses for at være til gavn for dansk sejlsports OL-satsning, idet det i de fleste klasser er relativt nye besætninger, som er i gang med forberedelserne til OL-2024. Det er meget sjældent, at en ung besætning opnår topplacering og medaljer ved sin første OL-deltagelse, og hvis de fortsætter mod OL 2028 vil chancerne for at være medaljepotentielle være markant større.

OL-programmet for 2024 og 2028 ser således ud for de 10 discipliner, heraf 4 for kvinder, 4 for mænd og 2 mix. Det samtidig er et krav fra International Olympic Committee, at der antalsmæssigt er lige mange kvindelige og mandlige sejlere totalt set, og dermed fuld ligestilling i den olympiske sejlsport - hvor 40% af disciplinerne foregår på (surf) bræt.

  • Men’s Kite - Formula Kite
  • Women’s Kite – Formula Kite
  • Men’s Windsurfing - iQFOiL
  • Women’s Windsurfing – iQFOiL
  • Men’s Dinghy – ILCA 7
  • Women’s Dinghy – ILCA 6
  • Men’s Skiff – 49er
  • Women’s Skiff – 49er FX
  • Mixed Dinghy - 470
  • Mixed Multihull - Nacra 17Seneste nyheder

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Sejlads i det nye klima


Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Udvalgte artikler *