fbpx

’Radiotavshed’ hos World Sailing – er det 'good'- eller 'bad governance' ?

Inkluder i Newsletter: Ja

En af de mest omdiskuterede klagesager mod Kim Andersen fandt sin afgørelse den 19. oktober 2021. Herefter offentliggjorde Play the Game, Scuttlebutt og Bådmagasinet afgørelsen – og først derefter blev den lagt på WS egen hjemmeside den 12. november.

Det er uholdbart for WS, at man kan læse om sådanne afgørelser i andre medier, herunder Bådmagasinet, inden WS selv endelig bringer en nyhed herom samt offentliggør rapporten.

Åbenhed og transparens bør være højt prioriteret hos de internationale idrætsforbund for de olympiske idrætsgrene, men det ’halter’ desværre gevaldigt hos World Sailin.

De tre klagesager mod den tidligere præsident Kim Andersen har skabt stor uro og opmærksomhed i World Sailing samt i sejlsportsverdenen. De påvirkede med stor sandsynlighed også valghandlingerne til præsidentposten i efteråret 2020 - og så har du samtidig skadet World Sailings image.

De tre meget omdiskuterede klagesager er blevet færdigbehandlet, to af dem er nu afvist, og én er trukket tilbage efter en skandaløs behandling i Ethics Commission. 

Læs herom: Nye rapporter frikender Kim Andersen 

World Sailing svarer stort set aldrig
Bådmagasinet har gennem det seneste to til tre år, mange gange anmodet WS om at modtage information om sagernes status, samt andre henvendelser på mail. Vi er naturligvis bevidst om, at man under sagernes behandling ikke kan give konkrete informationer, men det er meget svært at få WS til at fortælle noget om, hvilke konkrete sager der er under behandling, samt hvornår offentligheden vil kunne forvente at høre noget om sagerne - eller i det hele taget få et svar fra organisationen! 

Og når sagerne så er afgjort i Ethics Commission eller i et nedsat klagepanel eller af en undersøgelsesofficer, så går det ofte lang tid før WS offentliggør noget på deres hjemmeside.

Det burde være i WS interesse at informere om sådanne sager hurtigst muligt efter afgørelsen, ikke mindst når sagerne har affødt stærk kritik blandt sejlerne og i offentligheden.

Radiotavshed
Sagerne mod Kim Andersen blev omtalt på Play the Game’s hjemmeside den 5. november. Samme dag anmodede Bådmagasinet WS om at få tilsendt afgørelserne, ligesom vi stillede yderligere nogle spørgsmål omkring behandlingen af sagerne, offentliggørelse m.v. Vi har, i dag - fredag den 19. november, endnu ikke hørt noget fra WS, endsige ikke en bekræftelse for modtagelse af vores henvendelse!

Som så ofte før bliver man mødt af ”radiotavshed” - Bådmagasinet har desværre prøvet det før, op til flere gange: Tavshed fra World Sailing 

Ansvarlighed og gennemsigtighed
Good Governance har i mange år været på dagsorden i store internationale sportsorganisationer, herunder International Olympic Committee (IOC) som selv igangsatte dette arbejde for mere end 20 år siden, hvor IOC blev stærkt kritiseret for manglende åbenhed, korruption m.v. Good Governance omhandler mange områder i organisationernes arbejde, og et af dem er ansvarlighed og transparens fra topledelsen ift. alle interessenter.

Forpligtelsen til ansvarlighed og gennemsigtighed er nøglen til i sidste ende at kunne promovere organisationen i et positivt og troværdigt lys. Organisationen vil blive opmuntret til at handle ordentligt, og interessenter vil føle sig værdsat. Organisationens omdømme og offentlige status vil blive markant styrket.

Dengang Kim Andersen kandiderede til præsidentposten i World Sailing, var good governace et meget vægtigt argument i hans kampagne, også støttet af Dansk Sejlunion.

Der er gennem mange år ikke sket væsentlige forbedringer i WS Good Governance praksis. Noget som ofte bliver kritiseret af sejlerne, der føler at distancen til WS er alt for stor, og det er vanskeligt at få indblik i organisationens arbejde og beslutninger.

Der bliver kommunikeret mange positive historier på sailing.org, men hvis der er problemer og udfordringer, så lukker organisationen sig om sig selv, og man besvarer oftest ikke henvendelser. 

Det eneste man opnår, at der skabes yderligere tvivl og manglende forståelse for organisationens arbejde, og dermed svækkes tilliden og respekten for WS vigtige arbejde.

Måske sker der endelig noget – om et år
På det nyligt afsluttede Council møde blev – endelig – besluttet at prioritere gennemførelse af en ’Governance Reform’ for at modernisere sporten og sikre dens fremtid. 

Forslag til en sådan reform af WS Governance planlægges nu at blive præsenteret på en ekstraordinær generalforsamling, som afholdes i marts 2022 i Abu Dhabi. 

Hvis forslaget godkendes her, vil det endelige forslag blive fremsat til godkendelse på den årlige konference i efteråret 2022.

Og så må man håbe på, at åbenhed og transparens også bliver et af de områder, som vil blive prioriteret i fremtiden – som WS selv skriver ”for at modernisere sporten og sikre dens fremtid”.

Åbenhed skaber tillid. Vi behøver næppe skrive hvad det modsatte gør?

Kapsejlads

X Stars vinder X-Yachts Star meeting

World Match Racing Tour

WWMRT: Svensk dominans - 'Wings' tager dobbeltsejr Skovshoved

World Match Racing Tour

WWMRT: De tre danske teams videre til ’semi’…

Sejlsportsliga

WOW: Kæmpe boost for kvinder i sejlsport – og med Danmark som...

SailGP

Kan Sehested & Co. rejse sig?

Kapsejlads

X-Yachts samler endnu en gang alle 'stjernerne' i Skovshoved

World Match Racing Tour

WWMRT: Flot flot start på årets finalestævne - se stort...

Udvalgte artikler *