fbpx

Topledelse udskifter hele etisk kommission

Related Articles: Omfattende TSE-Rapport med hård kritik af Kim Andersen, DS formand Line Markert frustreret - og skuffet, TSE faktatjek: Talte Hans Natorp sandt?, World Sailing: Knusende kritik af Kim Andersen fra etisk komité
Inkluder i Newsletter: Ja

World Sailings (WS) Ethics Commission havde ikke været i funktion i mange år, men det vendte 2019 og 2020 helt op og ned på, idet der i løbet af præsidentvalgkampen kom en stribe klager mod den tidligere danske WS præsident Kim Andersen. Herefter indkom en appel fra Kim Andersen, og derefter nye klager fra kommissionens medlemmer mod Kim Andersen og WS topledelse.

WS topledelse fyrer etisk kommission
Da den nye præsident og de syv nye vicepræsidenter i Executive Committee trådte sammen efter WS generalforsamling i slutningen af november 2020, besluttedes, at man ikke ville genopstille nogen af de hidtidige medlemmer af den etiske kommission, men ønskede en helt ny kommission.

Kilder forklarede til Bådmagasinet, at baggrunden for ’fyringen’ af den hidtidige kommission skulle ses i kritisk, ekstern rapport om selve kommissionens håndtering af specielt sag to og tre, bestilt af Executive Committee, men ingen i WS topledelse har ønsket at kommentere på dette. Bådmagasinet har tidligere forsøgt at få World Sailing til at begrunde ’fyringen’, men her blev vi (også!) mødt med tavshed.

Læs også: Tavshed fra World Sailing

11 nye kommissions medlemmer
Executive Committee indstillede i starten af december 11 nye medlemmer til den etiske kommission, og alle er her i starten af 2021 blevet godkendt af Council.

Karakteristisk for de nye medlemmer er, at de besidder stærke juridiske kompetencer og har stor erfaring i sejlsporten på det ledelsesmæssige plan. Og frem for alt er ingen af de nyvalgte medlemmer involveret i international sejlsportspolitik, hvilket vil med til at sikre kommissionens uvildighed.

Det er tydeligt, at WS har ønsket at få genoprettet tilliden til kommissionens arbejde ved at afsætte alle hidtidige medlemmer, og udpege erfarne og respekterede personer, som er anerkendte i den globale sejlsport.

Bådmagasinet præsenterer her de 11 nye medlemmer af den etiske kommission, som skal genbehandle og håndtere alle de mange klager, så de får nok at lave i 2021.

• Graham McKenzie (New Zeland) (formand) – juridisk og corporate governance ekspert, tidligere medlem af Americas Cup Arbitration Panel og i juryen tre gange. Formand for Constitution Committee.
• Charlie Manzoni (Hong Kong) – 30 års erfaring som international proces- og volgiftsadvokat, medlem af Constitution Committee og formand for Judicial Board.
• Dick Batt (England) – Mangeårig direktør i sejlsportsbranchen, mangeårig komite- og Council medlem og formand for OL-målekomiteen to gange.
• Gary Bodie (USA) – tidligere chefcoach for den amerikanske sejlunion, 20 års erfaring som komite- og Council-medlem.
• Philips Daniel (Sydafrika) – erfaring som advokat, voldgiftsmand og int. Jury arbejde.
• Ion Echave (Spanien) – 30 års erfaring som jurist for en regional regering,
• Zeynep Fencimen (Tyrkiet) – 15 års erfaring som advokat, herunder rådgivning vedr. bankverdenen, kapitalmarkedet, international handel,, investeringer m.v.
• Ana Gamulin (Slovenien) – juridisk erfaring som specialist indenfor corporate governance, international handel og EU lovgivning. Medlem af WS Constitution Committee.
• Timo Hass (Tyskland) – advokat med speciale i jura i foreninger, sportsorganisationer og non-profit organisationer. Medlem af WS Constitution Committee.
• David Kelett (Australien) – erfaren erhvervsleder, tidligere WS vicepræsident og Council medlem med ansvar for OL, America Cup, Volvo Ocean Race og professionel sejlsport.
• Arve Sundheim (Norge) – tidligere generalsekretær for Norges Seilforbund og World Sailing, og før dette en karriere i det norske søværn

Hvilken instans skal behandle sagerne ?
Bådmagasinet har rettet henvendelse til WS for at få besvaret en række spørgsmål omkring alle de verserende sager, som Ethics Commission eller Judicial Board skal behandle her i 2021.

Vi har ikke bedt WS om at kommentere substansen i de enkelte sager, men har ønsket at få klarhed over, præcist hvilke sager der ligger ’på bordet’, hvilken instans der skal behandle dem, samt en cirka tidsramme for dette forløb.

WS Director of Communication, Daniel Smith sendt dette svar: ”Med hensyn til dine forespørgsler er vi, som jeg har nævnt, ikke i stand til at kommentere igangværende sager og klager (dette har vi heller ikke efterspurgt, red.). Jeg kan bekræfte, at den nye etiske kommission har startet arbejdet med den aktuelle sagsbelastning. Procedurerne for sager for Ethics Commission og Judicial Board er beskrevet i Regulation 35 og 36. Generelt kræver de, at der udpeges en efterforsker til at undersøge klagen. Denne person beslutter derefter, om han vil tage yderligere skridt, herunder udstedelse af bøder. Sager for Ethics Commission behandles af kommissionen, eller et panel udpeget af kommissionen, og sager for Judicial Board behandles af et uafhængigt panel udpeget af Judicial Board.”

Bådmagasinet respekterer naturligvis, at WS ikke kan kommentere på substansen i de enkelte sager, men det undrer os alligevel, at WS ikke ønsker at være mere åbne og tydelige omkring den kommende behandling af alle disse sager, som har sejlsportsverdenens interesse efter de noget tumultariske tilstande i valgåret.

Som situationen er nu, at der ikke mange udenfor WS, som reelt er bekendt med, hvor mange klagesager der ligger til behandling her i starten af 2021. WS Regulations beskriver tydeligt muligheden for at indbringe og appellere sager samt rettigheder og pligter for de involverede, og derfor burde der også være større offentlighed om sagerne, ligesom der ofte er omkring doping sager.

Større åbenhed og gennemsigtighed
Der findes et voksende ønske blandt sejlerne om mere gennemsigtighed i WS. Det vil være opportunt at WS bliver mere informativ om sådanne sager, og hvordan de vil blive behandlet. I princippet er det bare solid information til sejlersamfundet, dette vil medvirke til at afmystificere sagerne, samt modvirke og forhindre utilsigtede rygter, der netop opstår, fordi WS ikke løbende selv vil informere sagerne - det hele handler ganske enkelt om troværdighed.

I en verden med mange hurtige digitale nyhedsmedier såvel som sociale medier, er det vigtigt, at WS altid er i front med objektive og faktuelle oplysninger, hvilket betyder, at WS i højere grad selv vil kunne sætte dagsordenen og ikke andre.

Mon ikke WS vil høste stor anerkendelse fra sejlerne med en styrket og ærlig kommunikation, hvor man ikke kun er villig til at fortælle sejlerverdenen om selve sporten, men også om organisatoriske nyheder, fakta og sager af interesse, også når der er nogle problemer, udfordringer eller urealiserede mål. Det giver WS muligheden for at fortælle en historie om en ny plan og nye mål.

Læs også: World Sailings omdømme og troværdighed på spil 

Oversigt over verserende klagesager
Klagerne mod Kim Andersen har tidligere været indgående omtalt her på hjemmesiden, så vi nævner kun overskrifterne i de tre klager – Sag 1: Uregelmæssigheder i afstemning om olympiske bådklasser, sag 2: Uretmæssig brug af underskrifter og sag 3: Manglende oplysning om interessekonflikter. Den første sag blev afvist og den anden sag gav en ”næse” til Kim Andersen. I den tredje sag nåede en undersøger at aflevere en kritisk rapport til den etiske komite, men herefter blev den sag stoppet af WS topledelse.

Kim Andersen har, som Bådmagasinet forstår appelleret afgørelserne i sag to & tre, samt klaget over etisk kommissions formand Dieter Neupert og et medlem Ng SerMiang (tillige IOC-vicepræsident) over deres og kommissionens håndtering af sagerne imod ham. Retten til appel fremgår af WS Regulations. 

Senest har Dieter Neupert og yderligere et medlem af kommissionen, Lorenz Walsh indgivet klager mod såvel WS topledelse smt Kim Andersen. Klagen mod WS topledelse tager udgangspunkt i, at klagerne mener, at Executive Committe og Council i strid med vedtægterne har stoppet kommissionens arbejde og har afsat alle de hidtidige medlemmer.

Med udgangspunkt i WS Regulations er det Bådmagasinets tolkning, at Kim Andersens klager over sagsbehandlingen i sag 2 & 3, samt Dieter Neupert og Lorenz Walsh klage over topledelsens beslutning vil blive behandlet af uafhængige paneler nedsat af Judicial Board.

Nu bliver det spændende at se, hvor langt vi skal ind i 2021 før der foreligger afgørelser i klagesagerne, og ikke mindst - om WS selv vil kommunikere åbent om afgørelserne?

Kapsejlads

DS-DM: J/70’erne indtager Sønderborg

Bådudstillinger

Genova spiller med musklerne – her lidt tal

World Match Racing Tour

Jeppe Borch & Co. skal 'optræde' på den helt store scene  

Kort nyt

#587: Politiet og sejlerne er ved at finde melodien

Kort nyt

Kom til stor jubilæumsfest i Helsingør

Udvalgte artikler *