fbpx

Kim Andersen tabte valget - Quanhai Li ny præsident for World Sailing

Kineseren Quanhai Li vandt præsidentposten fra Kim Andersen efter turbulent år i World Sailing præget af økonomiske problemer, Covid-19, etiske sager mod Kim Andersen og en bitter valgkamp om magten. Dan Ibsen har set nærmere på hvem er Li, og hvad kan vi forvente at se fra en Kinesisk præsident.

58-årige Quanhai Li bliver Kina’s første præsident for en større sportsgren, som er inkluderet i det olympiske program, siden de moderne lege blev startede i 1896. Dette skaber overskrifter i kinesiske medier og er en meget vigtig del af Kina’s sportspolitiske strategi, hvor Kina søger international indflydelse i de populære, globale, olympiske idrætsgrene, ligesom Kina i stigende grad manifesterer som arrangør af globale idrætsbegivenheder.

Man skal ikke særlig mange år tilbage, hvor Kina stort set ikke var aktiv på den internationale sejlsportsscene. Den første kineser, Yin Jian vandt en olympisk guldmedalje i Mistral på hjemmebane i Qingdao i 2008, fire år senere i Weymouth vandt Xu Lijia Kinas andet olympiske guld i Laser Radial, mens Chen Peina vandt OL-sølv i RS:X i Rio i 2016.

Siden Qingdao var vært for sejlsportens olympiske konkurrencer i 2008, har Kina været vært for adskillige store sejlsportsevents, blandt andet Volvo Ocean Race, AC45 events, Sailing World Cup m.fl., ligesom de har haft kinesere med i Americas Cup, Round the World sejladser og andre af sejlsportens mega-begivenheder.

Det forlyder, at Quanhai Li kommer med økonomisk støtte ’i baghånden’ fra den kinesiske mega-ejendomsudvikler Evergrande, som har lovet at tilbyde 10 millioner dollars som sponsorat, hvis Kina vinder præsidentposten. Og det ser ud til at dette løfte kan have haft en afgørende rolle i præsidentvalget.

Det er ingen hemmelighed at World Sailing står over for akutte økonomiske udfordringer på grund af, dels på grund af flytning af kontoret fra Southhampton til Paddington i London, dels Covid-19 effekten med annulering af de fleste int. Sejlsportsbegivenheder, dels udskydelsen af OL til 2021.

Beslutningen om flytningen af kontoret til London blev taget på et tidspunkt, hvor World Sailing havde en større fireårig sponsoraftale med Gazprom fra Rusland, men desværre trak det multinationale energiselskab med hovedkvarter i Skt. Petersborg sponsoratet efter kun et år. Dette skabte allerede fra starten store udfordringer for Kim Andersen som præsident. Og senest har World Sailing pga. udsættelsen af OL måttet låne penge fra IOC for at sikre økonomien i 2020 og 2021. Samtidig har World Sailing ikke længere nogen økonomisk reserve til uforudsete udgifter i World Sailing Trust Fund, som er registreret på Isle of Man. Kassen er tom.

Hvad afgjorde valget?
Et stort sponsorat fra en kinesisk virksomhed vil kunne redde World Sailings økonomi, men spørgsmålet har været, hvorvidt sejlunioner i hele verden ville stemme for en kinesisk præsident, hvilket helt afgørende vil ændre magtbalancen i international sejlsport. Den har i særdeleshed været domineret af europæiske interesser, hvor 5 ud af 6 præsidenter i de seneste 50+ år har været fra Europa, heraf tre fra nordiske lande: Peter Tallberg/Finland, Goran Petersson/Sverige og Kim Andersen/Danmark.

Resultat af første valgrunde betød, at det blev Kim Andersen og Quanhai Li som gik videre til den afgørende valgrunde, idet Gerardo Seeliger fra Spanien og Scott Pery fra Uruguay blev elimineret.

Oppositions udfordring var, at stemmerne blev splittet mellem tre kandidater, hvilket sikrede at Kim Andersen gik videre. Men det overraskede mange, at det blev Quanhai Li som gik videre. Et resultat som mange ikke var begejstrede for, og den afgørende valgrunde blev derfor et spørgsmål om, hvordan stemmerne fra Gerardo Seeliger og Scott Perry ville blive fordelt. Altså om utilfredsheden med Kim Andersen var så stor, at de fleste ville støtte Quanhai Li, eller om man hellere ønskede at Kim Andersen trods utilfredsheden skulle fortsætte på præsidentposten, i stedet for en kinesisk præsident.

Med Quanhai Li som nyvalgt præsident for World Sailing viste det sig, at oppositionen mod Kim Andersen var så stærk, at flertallet under alle omstændigheder ønskede en ny præsident, som skal stå for at rette op på især World Sailings anstrengte økonomi. Men det har givetvis også haft stor betydning, at der har været tre sager i den etiske kommission mod Kim Andersen, hvor den sidste endnu ikke er afgjort. (TSE-sagen, som Etisk komite har valgt at lade undersøge af ekstern advokat, red.)

Hvem er Quanhai Li?
Quanhai Li er 58 år og har haft en karriere indenfor sejlsport og vandsport i Kina og Asien. Han har ikke nogen sejlsportsmæssig baggrund, men har besat både ledelsesmæssige og politiske poster i flere sportsorganisationer i Kina, nemlig sejlsport, roning og kano/kajak. Siden 2017 har han været adm. direktør for National Olympic Sports Center.

Quanhai Li’s erfaringer indenfor sejlsporten startede, da han var generalsekretær og siden vicepræsident for den kinesiske sejlunion, henholdsvis i perioderne 1997-2005 og 2005-2017. I den sidste periode var han samtidig vicedirektør og direktør for Chinese Water Sports Administration.

I World Sailing har Quanhai Li siddet i Council i fra 2006-2012 og som vicepræsident fra 2012-2020. Mange fortæller, at han gennem alle disse år stort set ikke har sagt mange ord og/eller har involveret sig i markante områder eller projekter indenfor World Sailing.

Ingen tvivl om at Quanhai Li’s evner som administrativ leder i Kina har bragt ham til tops i den kinesiske idrætsverden, og spørgsmålet er, hvilken præsident han bliver for World Sailing. Et af nøgleområderne i hans kampagne har været at løse World Sailings finansielle krise samt sikre en fremtidig sund og stabil økonomi.

Hvis hans løfter om store sponsorater realiseres, vil det bringe World Sailing økonomisk på fode igen. Der er næppe tvivl om, at Quanhai Li er systemets mand i Kina, men hvordan vil det påvirke hans rolle som World Sailings præsident og den sportslige udvikling i international sejlsport, herunder ikke mindst det olympiske program ?

De syv vicepræsidenter
Der har aldrig tidligere været opstillet så mange kandidater til de syv vicepræsident poster i World Sailing, hvilket også afspejler den politiske situation og utilfredsheden i World Sailing gennem de seneste par år.

Nedenstående syv personer kommer til at sidde i Executive Committee (bestyrelse, red.) under Quanhai Li’s ledelse: 

* Tomasz Chamera (POL), 102 stemmer
* Sarha Kenny (AUS), 94 -
* Philip Baum (RSA), 85 -
* Yann Rocherieux (FRA), 79 - 
* Ôzlem Duriye Akdurak (TUR), 77 - 
* Marcus Spillane (IRL), 69 - 
* Cory Sertl (USA), 66 - 

Med en præsident uden sejlererfaring og dybe rødder i sejlsporten, må det forventes, at vicepræsidenterne kommer til at sætte et større præg på udviklingen i World Sailing, og et af Quanhai Li’s andre nøgleområder i sin kampagne er, at han vil styrke good governance yderligere og opbygge et stærkt team i organisationen. Der er helt sikkert brug for en stærk Executive Committee.Seneste nyheder

Ainslie og Team GBR i big hit - se video

★ Cruising i rekordfart - på tre ben

Sail GP: GP for Giga Potent


SailGP

Vejrguderne ubarmhjertige – hvor er det ærgerligt...

SailGP

Ainslie og Team GBR i big hit - se video

★ Artikel

★ Cruising i rekordfart - på tre ben

SailGP

Sail GP: GP for Giga Potent

SailGP

Lokale sejlklubber får besøg af de 'store rockstars'

Kapsejlads

Contender: Armbrust skal forsvare titlen på Attersee

SailGP

Nathan Outteridge - back in the game

Tursejlads

Ny rekord for antal gæstesejlere til solskinsøen

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?