fbpx

World Sailing: Valgkamp og anklager bringer DIF og Dansk Sejlunion i fokus

Related Articles: Brænder platformen under Kim Andersen?, Dan Ibsen: Begås der karaktermord på Kim Andersen ?, Næste klage mod Kim Andersen: ”TSE har ikke hjulpet med Kims kampagne”, siger Hans Natorp, Næstformand i DIF, Hans Natorp: ”Kim har gode chancer for genvalg”, World Sailing: Var nej til reform mere et mistillidsvotum til bestyrelsen?
Inkluder i Newsletter: Ja

Sidst i oktober afholdes World Sailing sit AGM, det vil sige årsmøde og generalforsamling. Hvert fjerde år afholdes valg af præsident og vicepræsidenter under konferencen, og i år skal der igen vælges hvem der skal styre sejlsportens internationale organisation igennem de næste fire år. I år afholdes World Sailings AGM i øvrigt digitalt.

Økonomikrise
Valget i år har tiltrukket sig en opmærksomhed langt ud over det sædvanlige. Mange sejlerinteresserede vil vide at World Sailing befinder sig i en dyb krise, både økonomisk og ledelsesmæssigt. Aflysningen af årets OL i Japan var et hårdt slag for budgettet, som kom oven i en i forvejen belastet økonomi. Økonomien var ramt af dyre fejlbeslutninger omkring en flytning af organisationens lokaler – nu hænger World Sailing på en lejeaftale til mange millioner, som de har svært ved at komme ud af. En lukrativ sponsoraftale med Gazprom, et stort russisk olieselskab med tråde til den russiske regering, faldt tidligere til jorden, og gravede endnu et hul i budgettet. Der har også været store udgifter til personsager, klagebehandlinger, nye ansættelser og fratrædelser.

Ledelseskrise
Sideløbende har samarbejdsklimaet i ledelsen lidt et nærmest totalt sammenbrud. Konflikter med præsident Kim Andersen i centrum, har fyldt så meget, at en stor del af kommunikationen nu foregår via advokater og trusler om sagsanlæg. Andersens tredje sag for etisk komité afventer nu behandling, mens personangreb og beskyldninger flyver igennem luften fra begge sider.

Præsident til modangreb
Den seneste afgørelse fra Etisk Komité kritiserede præsidenten i skarpe ord (se mere her) . Ledelsen forsinkede offentliggørelsen af rapporten, så Andersen først kunne offentliggøre et modangreb på komiteens legitimitet, i form af et åbent brev. Det kan læses i Seilmagasinets artikel om sagen her.
Han hyrede også et advokatbureau til at arbejde for at tilbagevise afgørelsen, og forsøgte at indbringe afgørelsen for Juridisk Komité. Juridisk Komité afviste dog at behandle sagen, så den stærke kritik af præsidenten bliver nu stående.

Problemer i Etisk Komité
Flere medlemmer har forladt Etisk Komité, efter sigende fordi de anså processen som politisk, og formanden som partisk. Kritikere påpeger dog, at de utilfredse medlemmer ikke forlod komiteen da formanden blev valgt, men først efter at afgørelsen var udarbejdet, og gav præsidenten en kraftig advarsel.
Medlemmer til etisk komité indstilles og vælges i øvrigt af Council og bestyrelse, ledet af Kim Andersen selv. Hans modstandere påpeger at angrebet på Etisk Komités beslutningsdygtighed i praksis var et angreb på hans egen bestyrelse, eftersom den er forpligtet til at opretholde komiteens beslutningsdygtighed. Desuden var præsidenten selv den indklagede part, og derfor i en interessekonflikt.

Interessekonflikt og regelbrud?
Til præsidentvalget møder Kim Andersen formentlig fire modkandidater, og kampen om stemmerne er i fuld gang. Det er i høj grad blevet en fløjkrig, hvor rygter og beskyldninger fylder mere end løsningsmodeller rettet mod de åbenlyse problemer, som organisationen står overfor.
Et tema i den kommende tid bliver endnu en sag for Etisk Komité, hvor Andersen beskyldes for at have skaffet et PR/kommunikationsbureau (TSE), som bistod ham i arbejdet med hans egen valgkamp, en lukrativ aftale med World Sailing. Andersen oplyste ikke om nogen potentiel interessekonflikt eller forbindelse med TSE, opgaven blev ikke sendt i udbud, og ifølge bestyrelsesmedlemmer blev bestyrelsen ikke informeret.

Forsinket sagsbehandling
Det vil være væsentlig for alle der skal stemme på en præsidentkandidat, at TSE-sagen færdigbehandles inden valget – men meget tyder på at nogen ser en interesse i at forsinke sagsbehandlingen. Sagen skal føres med en uvildig formand, udpeget af den internationale sportsdomstol CAS, men formanden har måttet nedlægge arbejde i en periode, fordi betalingen for arbejdet udeblev fra World Sailings side. Betalinger som denne skal i øvrigt godkendes og effektueres af bestyrelsen – ledet af Kim Andersen.
Efter pres og forsinkelser er pengene nu betalt og arbejdet i gang igen, men ifølge kilder vi har talt med, har kommisionen store vanskeligheder med at få udleveret relevante dokumenter i sagen.

Tråde til DS og DIF
TSE-sagen er interessant, fordi den potentielt kan betyde et valgnederlag, og i værste fald at præsidenten må gå af inden valget. Den har også forbindelse til Danmark, eftersom Dansk Sejlunion og Danmarks Idrætsforbund betalte regningen for firmaets opgaver, relateret til Kim Andersens valgkampagne i 2016.

”TSE hjalp ikke med kampagnen”
Hans Natorp, næstformand, og kommende formandskandidat til DIF, var den gang formand i Dansk Sejlunion, og var dybt involveret i processen. Han siger til Bådmagasinet (se sagen her), at Kim Andersen ikke har samarbejdet med TSE, og at TSE ikke har været involveret i kampagnen. Det er en kontroversiel påstand, som strider mod meget anden information der er kommet ud – inklusive påstanden i klagen til etisk komité. Natorp siger samtidig, at DIF/DS betalte i omegnen af 50.000 kroner til TSE, for at få oversat nogle pressemeddelelser, og modtage tolkebistand til en konference i Barcelona.

Kommer oplysninger frem?
Etisk Komité vil højst sandsynlig undersøge forbindelsen mellem TSE, DIF/DS og Kim Andersen, og dermed kan vi forvente at der kommer oplysninger frem, som enten bekræfter eller afkræfter Natorps påstande. Det kan blive et væsentlig element i sagen, og dermed få stor betydning for Kim Andersens fremtid i World Sailing.
Hans Natorp er i øvrigt medlem af Council i World Sailing, men fratræder efter årsmødet i oktober. Pt. arbejder han for at støtte Andersens chancer for genvalg.

I følge Mikkel Thommessen fra norske Seilmagasinet, ønsker flere nationer i gruppe G (den gruppe Danmark er medlem af), at vente på dommen i TSE-sagen, før de beslutter hvilken kandidat de vil støtte.









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *