fbpx

World Sailing: Knusende kritik af Kim Andersen fra etisk komité

Related Articles: Brænder platformen under Kim Andersen?, Kim Andersen: "Hvis der er en etisk sag mod mig, så burde de smide mig ud", Næstformand i DIF, Hans Natorp: ”Kim har gode chancer for genvalg”, World Sailing: Presset øges mod præsident Kim Andersen
Inkluder i Newsletter: Ja

Den danske præsident for World Sailing, Kim Andersen, bliver nu kraftig kritiseret i en afgørelse fra organisationens egen etiske komité. Der sker efter en klage fra to af hans egne vicepræsidenter, Gary Jobson og Scott Perry. Afgørelsen kommer tre måneder inden han går til valg – og mens han afventer afgørelse i endnu en sag for etisk komité.
Det er Mikkel Thommesen fra norske Seilmagasinet, som bringer resultatet af undersøgelsen frem, i en artikel som kan læses i sin helhed her.
I artiklen findes også dele af afgørelsen på originalsproget engelsk.

Brug af signaturer uden samtykke
I korte træk handler sagen om Kim Andersens håndtering af kritik i sejlermediet Sailing Illustrated, og i den forbindelse afsendelse af et brev med underskrifter, hvor de signerende ikke havde givet sit samtykke.

Voldsomme udfald
Tom Ehman, som står bag et live-transmitteret show på mediets website, er flere gange kommet med stærk kritik af Andersen – som i øvrigt er kendt for sine voldsomme udfald mod alle, der kommer med kritik af hans dispositioner.
I det pågældende show kom Ehman med udtalelser, som Andersen opfattede som faktuelt fejlagtige. I realiteten havde Andersen dog selv misforstået hvad som blev sagt. På den baggrund fik han straks sendt et brev til Ehman, hvor han krævede beklagelse og oprejsning – ikke signeret af ham selv, men af hans to vicepræsidenter, Gary Jobson og Scott Perry. De havde dog ikke givet samtykke til signaturen. Jobson havde endda udtrykkelig bedt om tid til at se nærmere på sagen.
Det medførte en klage fra Jobson og Perry, som altså nu er færdig behandlet i World Sailings etiske komité.

Andersen hyret advokatbureau
Kritikken herfra er ualmindelig stærk, og stiller store spørgsmålstegn, ikke kun til Kim Andersens personlige egenskaber, men også hans evne til at lede organisationen. Situationen er yderligere forværret af at Andersen undervejs i sagen har forsøgt at udfordre legitimiteten af netop etiske komité – en kontrolinstans i den organisation, han selv er leder for. Det har han blandt andet gjort ved at engagere et engelsk advokatkontor, i følge Seilmagasinet i håb om at påvise at komiteens leder ikke var upartisk.

Næste sag venter i kulissen
Endu en sag venter i øvrigt præsidenten: Den handler om hans forhold til kommunikations-bureauet TSE, som bistod ham selv under valgkampen i 2016 (angivelig kun med oversættelser og tolkebistand), og som umiddelbart efter valget af Andersen som præsident, pludselig sad på en omfattende kontrakt med World Sailing. Andersen oplyste ikke om denne mulige interessekonflikt, og ifølge bestyrelsesmedlemmer blev de ikke informeret om aftalen. For at undgå flere problemer med påstande om manglende legitimitet, har etisk komité denne gang udnævnt en jurist fra CAS (idrættens internationale domstol) som formand for komiteen.

Her er nogle eksempler fra rapporten (teksten kan læses i original engelsk version her):

”Kim Andersen hastede en fejlbehæftet sag igennem, baseret på en falsk premis. Han beordrede et brev sendt, som ikke var blevet godkendt af en af de signerende parter, uden samtykke (endda med et eksplicit fravær af samtykke fra Gary Jobson, og kun et formodet, implicit samtykke fra Scott Perry) og uden deres vidende. Ved at gøre det, udviste han foragt for Gary Jobsons udtrykte anmodning om tid til at checke den påståede information, og kontrol over det indhold han skulle signere. Han udsatte Gary Jobson og Scott Perry for offentlig ydmygelse: Påstandene i brevet var ikke korrekte, og kravet om oprejsning derfor absurd.”

”Konfronteret med disse fakta, fejlede Kim Andersen gentagne gange i at acceptere sine fejltagelser, eskalerede en e-mailbaseret konflikt med Gary Jobson og Scott Perry, anklagede dem – især Scott Perry – for sine egne uberettigede handlinger, og forsøgte arrogant og trodsig at lukke sagen på sine egne premisser." 

”Selv om Kim Andersen hævdede at have lyttet to gange til Tom Ehmans show, forstod han ikke hvad Ehman sagde, og stormede til handling baseret på et hint…”

”En lille sag, ”klodset håndteret” (som Andersen efter sigende fortalte et medie) af ham selv, voksede ud af proportion og tog overhånd, på grund af Kim Andersens fejltagelser, dårlige dømmekraft, hastværk, trodsighed og arrogance.”

”På trods af sin ret til det, og til en revision af enhver handling eller beslutning fra alle tilgængelige juridiske midler, og ved at true med at ”i den sidste ende få sagerne afgjort af retsinstanser i England og Wales, ved anvendelse af engelsk lov”, viste Kim Andersen en udtrykt mistillid til World Sailings institutioner. Han underminerede deres autoritet og effektivitet, og han svækkede deres stilling – alt sammen uforenelig med hans rolle som præsident. Ved at gøre det, har han fejlet i at sikre overholdelsen af World Sailings Code of Ethics.

”Kim Andersen fejlede på alle fire analyserede forhold. I tillæg bærer han hovedansvaret for hele udviklingen, eftersom han forårsagede den med sine forhastede og uberettigede handlinger, og forværrede den ved at eskalere den med usmageligheden (org. ”unseemliness”) i sin respons. Foragt for institutionerne i den selvsamme organisation han er leder for, er formentlig det mest upassende forhold.”

Advarsel
Rapporten kommer også med en mild kritik af Scott Perry og Gary Jobson, primært for at have handlet i frustration. Afslutningsvis kommer komiteen med en advarsel til Kim Andersen, men foretager sig ikke yderligere.

Etisk komité blev i øvrigt oprettet kort efter at Andersen overtog lederskabet i World Sailing. Efterfølgende har flere medlemmer trukket sig, angivelig som følge af politisk pres.  
Vi vender tilbage med reaktioner på de konsekvenser sagen nu får for Andersens position foran præsidentvalget – hvor han møder flere modkandidater i et kampvalg.

skærmbillede 2020 03 29 kl. 19.01.02

Brevet som sagen i etisk komite handlede om. Det er ikke Gary Jobsen og Scott Perry som har underskrevet det, men elektroniske kopier som er sat ind.
Seneste nyheder

Kapsejlads

Harboe Cup: Et fantastisk sensommerstævne

Kapsejlads

Knarr DM: Rent 'North Sails' podie

Kort nyt

Redningsbåd pensioneres uden afløser: Frygter det kan koste liv

Kapsejlads

X Stars vinder X-Yachts Star meeting

World Match Racing Tour

WWMRT: Svensk dominans - 'Wings' tager dobbeltsejr Skovshoved

World Match Racing Tour

WWMRT: De tre danske teams videre til ’semi’…

Udvalgte artikler *