fbpx

World Sailing: Fejlanbragt og fejlfyldt teknologi afgjorde historisk afstemning

Related Articles: ”The Ocean Race”. Hvad tror du det er?, Forrykt efterspil om OL-afstemning, Skipper anklaget for manddrab

World Sailing, med danske Kim Andersen som præsident, befinder sig lige nu i den måske værste troværdighedskrise i organisationens historie. Det siger ikke så lidt – der har været meget hård kritik af World Sailing (WS, red.) igennem årene. Og som i så mange andre forløb, hvor ledelsen i en organisation, et politisk parti, eller en virksomhed - ender med at køre i grøften, handler det om først at der er begået en fejl – og så forsøge at skjule eller fordreje den bagefter. Det er det sidstnævnte, der dræber troværdigheden. Og uden den, bliver det svært at udrette noget.

En event ud, en anden ind
Det utrolige forløb starter med en afstemning, der fandt sted under WS’ årsmøde i Sarasoto, Florida tilbage i november måned. Council, WS’s øverste, besluttende organ, skulle stemme om et kontroversielt forslag, som ledelsen havde bragt på bordet i sidste øjeblik: At erstatte en olympisk event, vedtaget tilbage i maj måned, med en ny event.

Den eksisterende event var en såkaldt ”mixed event” bestående af en enmandsjolle for mænd (formentlig Finnjolle) og en enmandsjolle for kvinder (i en ikke besluttet bådtype), besluttet tilbage i maj måned. Den event der nu pludselig kom på disken til en hasteafstemning, var en offshore doublehanded kølbåd-event. Et stort set identisk forslag var på bordet under mødet i maj, men fik den gang ikke den nødvendige support.

Med til historien hører, at kølbåds-eventet er tiltænkt OL i Paris 2024. Frankrig er som bekendt verdens førende i lige præcis offshore shorthanded-sejlads. Franskmændene havde derfor gennemført en intens lobbyvirksomhed, for at få netop den event på programmet.

World Sailings CEO hedder Andy Hunt. Han har, tro det eller ej, ingen baggrund fra sejlsport, og kender ikke sporten. Han har derudover en turbulent erhvervsmæssig historie, og måtte forlade sin tidligere arbejdsplads i utide.

Fejlanbragt, fejlfyldt stemme-system
Det var Andy Hunt som stod for afstemningen, dog med præsident Kim Andersen som sidemand. Og nu begynder det at blive en smule surrealistisk: Til afstemningen benyttede man sig af et elektronisk produkt, som ikke er tiltænkt egentlige afstemninger, men som er lavet til uformelle meningsmålinger i undervisning, og mødefeedback under Power Point-præsentationer. Navnet er "TurningPoint", et såkaldt "Audience Response System".
På producentens website markedsføres systemet med følgende slogan: "Enhance learning with Turning Point Polling Software". Produktet er bedømt online som værende fuldt af fejl, og er dybest set ubrugelig til afstemninger. Producenten selv tager afstand fra ethvert ansvar for resultaterne.

Det efterfølgende forløb kan du selv følge i det nedenstående Youtube-klip. Andy Hunt lægger ud med to testafstemninger, inden den egentlige afstemning. I begge tilfælde er der tekniske problemer, som kræver assistance. Der er forsinkelser og fejl. Til sidst kommer der dog et resultat op på tavlen, og det er nok for Andy Hunt. Han fortsætter til selve afstemningerne (der er to).

Tryk hårdere!
Og det samme sker igen. Der er forsinkelser, og ikke alle trådløse enheder registreres. Hunt gentager gang på gang, at man skal trykke hårdt på knappen, og når der ikke kommer nogen resultater igennem, er hans eneste fortolkning at man slet ikke har trykket på knappen.  Efter en lang forsinkelse, kommer der endelig signal igennem fra alle trådløse enheder.

Resultatet viser, at afstemningen afgiver lige præcis de nødvendige stemmer til at vedtage ledelsens forslag. Finnjolle er ude, kølbåd er inde. Der er taget en sejlsportshistorisk beslutning, med store konsekvenser. Ved hjælp af et stykke fejlfyldt legetøj til undervisningsbrug.

Stemmer registreret forkert
En måned efter mødet udsendes et referat, og her offentliggøres hvem der har stemt hvad. Straks træder fire medlemmer af Council frem, og fortæller at deres stemmer er registreret forkert. De er alle sammen kendte modstandere af forslaget, og de har argumenteret imod det. Nu viser afstemningen, at deres stemmer er registreret som ”ja”. Men de stemte som de havde argumenteret for: Nej. Det er et tilstrækkelig antal stemmer til at forslaget ikke ville have været vedtaget, hvis stemmerne var blevet registreret korrekt.

Som forventelig, starter der et ramaskrig i sejlsports-interesserede medier verden over. Mange forlanger at afstemningen går om.

Og så er det, at det går galt for alvor: I bedste Danske Bank-stil hyrer World Sailing et konsulent-bureau – Haysmacintyre. Et firma bestående af revisorer og skatterådgivere, som WS nu betaler for at ”undersøge” forløbet. Haysmacintyre havde ikke adgang til det udstyr der blev brugt, ej hellere til data fra apparaterne. Dog kunne de levere det de blev betalt for: En blåstempling af afstemningen.

I den forgangne uge indkaldte WS så til en haste-telefonkonference. Det spørgsmål, de delegerede skulle stemme om, var ikke ledelsens haste-forslag om at udskifte Finnjolle/mixed event med kølbåd offshore. Det var hellere ikke, om hvorvidt afstemningen skulle gå om, efter den mislykkede og fejlbehæftede afstemning, som endte med et forkert resultat, og hvor stemmer ikke blev registreret som de var afgivet. Nej, Hunt og Andersen bad simpelthen medlemmerne af Council om at stemme om hvorvidt referatet fra mødet kunne godkendes. Noget, som kun kræver 50% flertal, og som slet ikke adresserer problemet med den fejlbehæftede afstemningsproces. Afstemningen endte med at 22 stemte for, og 11 imod. 9 af ja-stemmerne tilhørte bestyrelsen selv.

Nu foreligger så World Sailings konklusion – en konklusion, som efter manges mening betyder at World Sailings ledelse endegyldigt mister al troværdighed. Den lyder sådan her:

”Mens vi forstår at tre medlemmer af Council kan have ønsket at tage et andet valg på deres stemme-apparat, eller at have taget et valg i det hele taget, er der ingen afgørende bevis på nogen fejl i stemme-systemet, og optællingen af stemmerne bør derfor forblive som registreret.”

”While we understand...”
På engelsk lyder det næsten endnu mere arrogant, så du får lige originalen med:  “Consequentially, whilst we understand that three Council members may have wished to have made a different selection on their voting pad, or indeed to have made a selection at all, there is no conclusive evidence to show any failure of the voting system and the record of the votes should remain as recorded.“

Sagen er dog ikke over – kritikken er massiv verden over, og sagen er i følge det italienske sejlsportsmedie Farevela anmeldt til sportens juridiske institution CAS. AP, Associated Press, har også dækket skandalen i World Sailing. Det er svært at tro, at ledelsen i World Sailing kan overleve en så skandaløs proces, og specielt er Andy Hunts position som CEO udsat. Vi følger sagen her på sitet!

Her kan du selv se en sammenklippet version af afstemningen:

skærmbillede 2018 12 25 kl. 08.27.59

Det er dette skærmbillede du møder på vores låste artikler, og for kun 49,- / mdr. så får du adgang til samtlige af de seneste fire års udgivelser af magasinet BÅD (inkl. Bådmagasinet) - samt adgang til de låste artikler her på sitet. Hvis du ønsker magasinet sendt hjem til din postkasse, så tillægges der porto, og du betaler lidt over 62,- / mdr.
Seneste nyheder

Tursejlads

Aggressive spækhuggere skal bekæmpes med nye metoder

The Ocean Race

Bouwe Bekking tilbage - interview...

★ Interview & Portræt

★ Mod en biocidfri fremtid

Sejlsportsliga

Ligaen skyder Sjælland Rundt Sailing Week i gang

The Ocean Race

Ocean Race: På vandet med en IMOCA – se video

The Ocean Race

Franske Guyot vinder kapløb med tiden

Kapsejlads

Interview: Hurtigere rute rundt om Fyn?

★ Artikel

★ Brint banker på som grønt brændstof til søs

Udvalgte artikler *