fbpx

Svindlen i Rungsted Havn når nye højder

Related Articles: Rungsted Havn politianmelder økonomiske uregelmæssigheder, Rungsted Havn: Økonomiske uregelmæssigheder forsinker borgermøder
Inkluder i Newsletter: Ja

Den 30. december 2020 konstaterede havnechef i Rungsted Havn, Anders Søderberg - mulige økonomiske uregelmæssigheder i Havnens drift. Bestyrelsen i Rungsted Havn blev orientereret og der blev straks sat en ekstern revisionsundersøgelse af uregelmæssighederne i gang.

Sagen blev den 5. januar meldt til politiet. En medarbejder blev fritaget for tjeneste samme dag, og fratrådte kort efter. I går, mandag den 31. maj udsendte bestyrelsen en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår at den samlede svindel ikke kun handle om de 7-10 millioner som tidligere har været fremme, men hele 14 millioner!

Bestyrelsen skriver:

Som et punktum for undersøgelserne af økonomiske uregelmæssigheder i Rungsted Havn, er Rungsted Havns bestyrelse og Kommunalbestyrelsen netop blevet orienteret om de samlede konklusioner. Undersøgelsen viser uregelmæssigheder for knapt 14 mio. kr. over en periode på 10 år. Alt er overdraget til Nordsjællands Politi.


En samlet redegørelse om de økonomiske uregelmæssigheder i Rungsted Havn er nu blevet fremlagt for Rungsted Havns bestyrelse og Hørsholm Kommunalbestyrelse. Redegørelsen fokuserer især på de 3 undersøgelser fra januar, februar og april foretaget af revisionshuset Deloitte

Undersøgelserne viser, at de økonomiske uregelmæssigheder vedrører perioden 2010 til og med 2020. Det vil sige, at uregelmæssighederne både omfatter perioden frem til juni 2015, hvor havnen var et aktieselskab, og fra 1. juli 2015 hvor havnen blev en kommunal selvforvaltende enhed.

“Vi er nu i en fase, hvor vi håndterer de økonomiske konsekvenser af uregelmæssighederne,” siger Jørgen Thorsell, formand for Rungsted Havns bestyrelse. ”Uregelmæssighederne vedrører i høj grad mangelfulde momsindbetalinger og derfor har vi haft en konstruktiv dialog med SKAT om tilbagebetaling af den skyldige moms.”

Rungsted Havn har således betalt skyldig moms for de seneste tre år på ca. 4,6 mio. kr. Skyldig moms i perioden 2015-17 afregnes imidlertid ikke. Skattestyrelsen vurderer ikke, at den konkrete sag giver anledning til ekstraordinær genoptagelse, idet Skattestyrelsen vurderer, at der ikke er udvist mindst grov uagtsomhed fra Rungsted Havns side.

Styrkede økonomiske procedurer
Rungsted Havn har allerede gennemført flere tiltag for at styrke de økonomiske procedurer og interne kontroller. Det drejer sig bl.a. om styrket revision, styrket godkendelsesprocedure for banktransaktioner samt et forbedret overblik over momsindbetalinger til SKAT. Derudover drøfter bestyrelsen i Rungsted Havn, Deloitte og Hørsholm Kommune, hvorledes processor og procedurer i øvrigt kan styrkes.

”Vi indførte allerede i januar de nødvendige justeringer, ” siger Jørgen Thorsell. ”Derudover vil vi også gerne et spadestik dybere i forhold at sikre smidige og robuste processer og procedurer. Rungsted Havn operer som selvstyrende enhed i armslængde af Hørsholm Kommune og det skal vi fortsætte med, men vi skal også drage fordel af, at vi er del af en organisation, hvor vi kan få kompetent viden og sparring. Derfor sætter vi os sammen med administrationen i Hørsholm Kommune og Deloitte for at tale videre.”

Vendt alle sten
Rungsted Havns bestyrelse har haft den klare målsætning at vende alle sten i sagen, og den samlede undersøgelse bekræfter, at det var korrekt at politianmelde uregelmæssighederne. Det er nu op til politiet at vurdere sagen.

Det er revisionshuset Deloitte, der har stået for undersøgelsen. Den viser, at uregelmæssighederne vedrører knapt 14 mio. i perioden 2010-2020 og at det i vid udstrækning vedrører fejlagtige momsindberetninger.

”I bestyrelsen har vi haft to overordnede mål. Det ene mål er, at få viden og handle på den viden. Det andet mål er at rette økonomien op for at kunne se fremad. Aftalen med SKAT har i den forbindelse været vigtig at få i stand. Nu er vi klar til at se fremad,” siger Jørgen Thorsell.

Rungsted Havns bestyrelse behandlede redegørelsen på et møde den 10. maj og den 31. maj blev Kommunalbestyrelsen orienteret. Redegørelsen blev taget til efterretning.

Arbejdet med havnens udvikling fortsætter

Rungsted Havn står over for en modernisering de kommende år og den proces fortsætter på trods af de økonomiske uregelmæssigheder.

Sagen om de økonomiske uregelmæssigheder i Rungsted Havn er ikke affødt af udviklingsprojektet eller relateret til det. Da Rungsted Havn skal skyde penge i udviklingen af havnen, har det imidlertid været relevant at få det nødvendige overblik over havnens økonomiske situation førend bestyrelsen ønskede at gå videre med udviklingsprocessen.









Kapsejlads

Sejlerlandsholdets sidste store test før OL

Kort nyt

Podcast: Ny episode - hvorfor egentlig sejle?

Havne

Christiansø Havn skal igennem kæmpe renovering

Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen





Udvalgte artikler *