Pæleorm æder havne og vrag

I danske og svenske havne kæmper man i stigende grad mod pæleorm, som i dag er konstateret i de fleste havne herhjemme. Men det er også vores kulturarv i skikkelse af vrag mm. der er fare for at forsvinde på grund af pæleormene.

I flere danske havne er pæleormen blevet et stigende problem, der koster flere og flere penge. Også den relativt nybyggede Skovshoved havn har måttet skifte masser af pæle ud, da de er blevet spist af pæleorm, men også i Østersøen, der hidtil er gået nogenlunde fri på grund af lav salinitet, er problemet stigende.

Ifølge direktør i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, Jesper Højenvang, så tyder indberetninger fra medlemmer på, at problemet eskalerer.
– Vi har forsøgt med pæle af stål, men træpæle passer nu engang bedst til lystbådehavne, skriver Jesper Højenvang i en mail til Politiken.

Stigende vandtemperatur
Den tyske biolog Heike Lippert fra Rostocks universitet er den eneste, der overvåger pæleormene i Østersøen. Ifølge hende er årsagen til pæleormenes fremmarch, at vandtemperaturen stiger på grund af den globale opvarmning. De seneste tre år har vandet ved den nordtyske kyst været usædvanligt varmt, og i samme periode er pæleormene spredt sig fra Rugen til Hiddensee.

Nu er problemet blevet så påtrængende, at EU-kommissionen har sat gang i et større, internationalt forskningsprojekt.
Marinarkæologer, biologer, geofysikere og andre forskere fra Danmark, Sverige og Holland skal finde ud af, hvorfor pæleormen pludselig breder sig, om det skyldes klimaforandringer, og hvad man kan gøre for at forudsige, kortlægge og ikke mindst håndtere problemet.

Kilder: pol.dk og ing.dk★ Test af sejlbåde

★ J/80 Versus Melges 24

Kort Nyt

Kom med om bord på en Swan 98 - se video

★ Interview & Portræt

★ Interview, Ib Kunøe: Om bord hos Mr. X-Yachts

Motor

Princess Yacht X95 på vandet

Bådudstillinger

Copenhagen Boat Show 2020 aflyses - vender stærkt tilbage næste...

Sejlsportsliga

Sejlsportsligaen starter sæson nu!

★ Test af sejlbåde

★ Utzon Spidsgatter: Nuttede ”Snuller” - en præmiesluger

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Princess Yacht X95 på vandet

Fairline Yachts solgt til RiverRock

Stor interesse for kabinebåde

Ny motorbåd er en genfødsel af klassiker