fbpx

BÅD 555 - Oktober 2019

Dette er nummer 555 i rækken, og du får - som altid fristes jeg til at skrive, et magasin med 'lidt af hvert'... 

Her på sitet kan du læse Øverups leder, nederst i denne historie, men se også:

 

Indhold i BÅD / 555:

8 Kort & godt

12 European yacht of the year 2020

20 Den helt nye X4xtra sejlglæde 

28 Dejlige dyvig

34 Fremtidssejlads koster menneskelivbm08 2019

36 Den smukkeste båd, jeg har set

42 Er du en god skipper?

46 På vandet med Jeanneau Leader 33

52 Drømmen om det ukendte

60 Youtube-kanal finansere langtur 

64 Vegvisir race under overfladen

68 Søkort og ekkolod i 4D

72 Gør det selv: Vintersejlads

80 Guiden

88 Guiden

82 Læs i næste nr. 

 

 

 

Leder:             

Tillykke til Aarhus og hele Sejlerdanmark

Aarhus har gjort det igen, sat lille Danmark på sejlsports-landkortet, og jeg må iden grad rose Aarhus Internationale Sejlsportscenter for at leve op til deres navn.

Sidste år var der, nok kendt af de fleste af magasinets læsere, VM i samtlige OLklasser. Det største stævne man kan opnå, når talen falder på jollesejlads. Og sidste år kom også de seje Volvo både forbi smilets by i et så kaldt fly-by stunt, hvor bådene var inde og runde et mærke i havnen uden for Dokk1.Når kalender bladet vendes til år 2022, kan vi alle glæde os over, at der kommeret ægte stopover i The Ocean Race – tidligere Volvo Ocean Race til Aarhus. Denne gang fortøjer de og ”slår lejr”, og bliver det, som vi har set tidligere, en periode med VIP-sejlads, In-Port race, og det helt store klimaks, starten på næste etape. Det er ikke besluttet endnu, men mon ikke vi ser Aarhus, som afløser for Göteborg, som byen med afslutningen på en længere etape, for så at være næst sidste stop over inden den afsluttende sprinteretape mod Holland – blot et gæt. Det vil være ubetinget det største event, som er afholdt på dansk jord nogensinde.

HVAD ER DET SÅ LIGE AARHUS KAN?
I omvendt rækkefølge vil jeg på pege, at de har viljen fra det offentlige Danmark. Aarhus Kommunes borgmester Jacob Bundsgaard og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad står i spidsen, når store sejlsportsevents indtager byen. Sammen med støtte fra lokale store fonde har Aarhus også en visionær og ambitiøsbestyrelse samt ledelse af Aarhus Internationale Sejlsportscenter. Alt sammen en perfekt cocktail, som er med til at sætte disse projekter i søen. 
Når jeg vælger at nævne Aarhus Kommune som den alt afgørende faktor her, så handler det som i så mange andre tilfælde om den forbandede økonomi. Min påstand kan lyde hård og ubarmhjertig uden millionstøtte fra Aarhus Kommune intet stop over, så send gerne Aarhus Kommune en venlig tanke. Grundstammen i hele dette setup udspringer fra Aarhus Internationale Sejlsportscenter, et imponerende sejlsportscenter, hvor første spadestik blev taget tilbage i oktober 2016, altså for under tre år siden, og tænk hvad der allerede nu har været afholdt af store events her. Et sejlsportscenter placeret på en af Danmarks bedst beliggende byggegrunde, der er foræret til formålet af – ja Aarhus Kommune. Kære andre store sejlsportskommuner. Prøv at lade blikket falde på Aarhus.Tænk hvad der er skabt på tre år. Det er ikke for deres blå øjnes skyld, at Aarhus Kommune kaster millioner efter sejlsporten. De kan med sikkerhed måle det på den omtale byen opnår, den aktivitet i bylivet, i hotel- og restaurantionsbranchen,og ikke mindst i alle de øvrige aktiviteter, der følger med disse store events. Det behøver nødvendigvis ikke være lige så stort og pompøst som i Aarhus, mindre kan også gøre det, men det kræver at viljen til at investere i sejlsporten fra kommunalside er til stede. Tillykke til Aarhus, bare der fandtes flere af jeres slags i Danmark.

Chefredaktør

Søren Øverup
Kort nyt

Aabenraa Sejlklub fejrer 100 års-jubilæum med kendt band

Kapsejlads

Øhavet Rundt melder klar for 52. gang

★ Tursejlads

★ Fjällbacka og Fjällbacka Skærgården - et 'must'

Kort nyt

Tall Ship: Her er de frivillige også i fokus

Surf

Waterz kan godt bruge flere hænder - er du frisk?

Kort nyt

Speedbåd i knibe på ukendt position

SailGP

Inviterer skoler til sejlads på Peblingesøen

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?