Bådmagasinet februar 2015

Baadmagasinet 02-2015 530bred

Rulleforsejl: Nem og sikker tursejlads

 
  

 


 

Blikfang
Årets Internationale Sejlsportsfoto 2014. Vi viser både juryens og læsernes valg.

Boat Show 2015
Der er lagt op til et brag af en udstilling, når Messe C slår dørene op fredag den 27. februar og holder åbent over to weekender, ultimo februar og primo marts. 

Portræt af Jan ”Plysser” Persson
Danmarks mest vindende Snipe-sejler og rekordsætter på Sjælland Rundt, Jan ”Plysser” Persson har lige rundet 70 års mærket. Han er stadig i fuld aktivitet og udvikler nu bedre master, bomme og grej til Snipen.

Kend dit turgrej: Furlere til flyvende forsejl
Tursejlads skal være nemt og afslappende. Vi viser, hvordan gennakere og code-sejl kan rulles problemfrit ud og ind, og give ekstra sejlglæde og fart uden at gå på dækket.

Den dyre besparelse
Mange leverandører fra eksotiske steder i verden, tilbyder sejl langt under de danske markedspriser. Men giver de billige sejl så reelt også den forventede besparelse ?

10 ting du skal vide om GPS-kortplottere
GPS-kortplottere får flere og flere funktioner og kan integreres med den øvrige elektronik på båden, så alt kan overvåges og betjenes fra plotteren. Men det er afgørende at vælge det rigtige produkt til sit behov.

Langtur – bag facaden: Del 4
En af de mere erfarne langtursejlere kom en dag med en lille joke, som er ret sigende: ”Ved du, hvordan man får Gud til at grine? Fortæl ham om dine planer”.

Brenta 80 DC: Stilren 80 fods luksuscruiser
Puristisk skønhed, enkelthed og fart er nøgleordene bag en luksuscruiser i kulfiber, Brenta 80 DC som er skaberen af Hanse Yacht, Michael Schmidt’s nyeste projekt.

Sejlsportsligaen – nu også med liga-forening
Christian Lerche er ligaens første formand, og det er nærliggende at høre, hvad den nye formand har på hjertet. Lerche ser tilbage på år ét i Sejlsportsligaen, men bestemt også frem. Hvilke visioner og hvad betyder Ligaen for dansk sejlsport?

Kort og godt
Alt godt fra bådbranchen   I   Udstyr   I   Personer   I   Nye både.

Årets Fund og Talentpris gik til...
De populære 49erFX piger blev ’Årets Fund’ i dansk idræt. Sejlsportstræner gennem 30 år modtog Team Danmark og Dansk Supermarkeds Talentpris.

S/S Skjelskør 100 år på kølen
Dampskibet Skjelskør er en erfaren dame, som har holdt dampen oppe i 100 år. I dag er det frivillige, der sejler og vedligeholder det smukke gamle dampskib. De 100 år fejres ved, at S/S Skjelskør kommer tilbage til sin gamle by, Skælskør fra 13. til 17. juli i år.

Fjord med flere nationale seværdigheder
Som bekendt har kært barn mange navne. Med sine 10 øer og holme kaldes Nakskov Fjord således for Danmarks ø-rigeste fjord. Og der venter en smuk sejleroplevelse.

En Tå i Vandet: Christian sejler tankerne væk
Bosnien. Kabul. Helmand. Siden midten af 1990’erne har Danmark flere gange sendt soldater i krig. En af dem er Christian Hansfort, og det endte med, at Christian fik PTSD. Han håber på, at et nyt sejlerprojekt kan hjælpe ham og andre i samme situation

Med Troldand til Azorerne: Del 1 af 2
Over åbent hav til den grønne ø. På vej mod Middelhavet valgte besætningen at tage en afstikker til Azorerne, da de ikke har nogen tidsbegrænsninger. Og det fortrød de ikke.

Landbaseret lodsning giver mindre sikkerhed
Søfartsstyrelsen er ved at undersøge muligheden for, at lodsen i fremtiden skal rådgive de store handelsskibe fra land – via tekniske hjælpemidler. Er det lige så sikkert ?

Quicksilver Captur Arvor 690 & 730
Mere power i to nye modeller. Arvorbådene i sig selv er ingen nyhed, men der er nye versioner, med omfattende ændring af design, plus en kraftigere motorer i bådene.

Guiden

Havnepladsen


 

Da Finn blev kult

Et årsskifte er i mine øjne altid et frisk pust. Tavlen er visket ren, nye budgetter og lyset vender så småt tilbage, der er ikke lang tid til at båden skal klargøres og tilbage i baljen.

Det er også højtid for bådudstillinger rundt omkring i Europa, jeg ”elsker” bådudstillinger. Lige inde dette magasin kom på gaden, har vi været i Düsseldorf, en af verdens største bådudstillinger, og i denne her udgave varmer vi op til Boat Show i Fredericia.

Jeg fornemmer begejstring, ja – jeg vover ligefrem den påstand, at der er lagt op til et brag af en udstilling. Messe C har virkelig anstrengt sig for at skabe en bådudstilling, der nærmer sig de gode gamle dage. Udsolgte haller, der diskes op med vandbassiner i flere udgaver, en lang foredragsliste hvor Mikkel Beha nok bliver det helt store trækplaster med hans fortælling om ”Havana” og ”Kurs mod fjerne kyster”. Der dukker nye modeller op blandt de udstillede både, så alt i alt, så glæder vi os helt vildt til syv forrygende dage i Fredericia. Der går godt nok lige nogle uger endnu, men indtil da kan du her i magasinet varme op med Bådmagasinets bud på. hvad du bare må se på Boat Show.

Hele to priser

Jeg mener ikke det sket tidligere, i min lige godt 20-årige karriere som bladredaktør, at sejlsporten har taget to så fornemme titler på ét år. Jeg tænker naturligvis på Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard som ”Årets Fund” i dansk idræt – samt Finn ”Beton” Jensen, som blev hædret med årets ”Talentpris”.

De ambitiøse 49erFX piger blev hædret efter deres imponerende resultater i 2014, som blandt andet tæller EM guld, VM sølv, U-VM guld i 49erFX og de sluttede året af som nummer to på verdensranglisten. Årets Fund er Danmarks ældste sportspris, og i 2014 blev den uddelt for 76. gang. Ud over den anerkendelse det naturligvis er at vinde denne pris, så fulgte der også en stor og flot check med på 100.000 kroner til vinderne, doneret af Tuborgfondet.

Finn blev kult

Den anden store idrætspris gik til Finn ”Beton” Jensen, som ved DR’s store sportsgalla show i Herning, blev hædret med titlen ”Danmarks Talentpris”. Finn vandt prisen efter en lang og imponerende træner-karriere, hvor ”Beton” gennem 30 år har været med til at skabe den ene vinder efter den anden.

Finn ”Beton” holdt en lang takketale og fik hele salen med, da han på sin vanlige rolige og filosoferende vis, rodede i sit sparsomme hår som efterfølgende strittede lige op i luften. De mange tusinde tilskuer grinede højlydt. Finn huskede både at takke sin kone, døtrene – samt Paul Elvstrøm. En stor aften for dansk sejlsport, og et stort tillykke fra Team Bådmagasinet.

Søren Øverup