fbpx

90 fods klassisk yacht knust på Hawaii – se video

Inkluder i Newsletter: Ja

Criterion er – eller mere præcist var – en 90 fods, usædvanlig smuk træbygget klassiker. For knapt to uger siden sejlede den ind mod Turtle Canyon ved Waikiki, Hawaii, med 25 mennesker om bord. Af uforklarlige årsager sejlede den direkte op på et rev godt og vel 400 meter fra kysten, og med brydende sø mod land var der ikke noget at gøre: Yachten blev lidt efter lidt brudt i stykker, og efter 24 timer var der kun stumper tilbage, der enten lå spredt ud over havbunden, eller var drevet ind på kysten.

screenshot 2024 03 19 at 22.32.53

Ingen alvorlig miljøskade
På Hawaii er man meget opmærksom på at bevare koralrevene, og bekymringen hos myndighederne gik mest på om der blev gjort skade på koraller, og om der ville komme forurening fra diesel, olie eller andet. Men der er tilsyneladende ikke sket alvorlige udslip, og revet det pågældende sted var ikke dækket af koraller.

Alle bragt i sikkerhed
Mange besætningsmedlemmer sprang i vandet, da bølgerne begyndte at bryde over dækket, og det stod klart at båden ville blive knust. To små redningsfartøjer kom hurtig til stedet, og fik alle om bord bragt i sikkerhed. Der var ingen alvorlig personskade.

Ingen forsikringsdækning
Ejeren af båden håbede at forsikringen ville dække: En ting er værdien af selve båden, en pragtfuld, velholdt klassisk yacht. Endnu dyrere bliver oprydning og fjernelse af vraget, og alt det affald som er spredt ud over bugten, efter at båden blev knust. Men det ser ikke ud til at forsikringen vil træde i kraft. Og uden forsikringsdækning er der kun én til at betale: Ejeren.

”Operator error”
Heldigvis har der været en stor frivillig indsats fra lokale, som har svømmet ud med dykkermaske og snorkel og fjernet meget af det, der lå på havbunden. Og den indsats fortsætter. Men mængden af store og små stykker er enorm, og det samme bliver den regning, der nu venter den stakkels ejer. Selv kalder han årsagen til havariet ”operator error”, hvilket i praksis vil sige at den der sad med ansvaret simpelthen har været ualmindelig uopmærksom – revet lå tæt på kysten, omgivet af andre rev, og var let synlig, både på søkort og med det blotte øje. Der er ikke fremkommet oplysninger om at der skulle være motor, styreproblemer eller andre tekniske problemer, der var skyld i ulykken. Der må sidde en skipper/navigatør et sted lige nu med meget røde ører...

I et lokalt TV-klip her kan man se hvordan havbunden er dækket af rester efter båden, og høre den lokale nyhedsvinkel på hændelsen.

Her kan man se optagelser lavet kort efter at Criterion grundstødte:
Udvalgte artikler *