fbpx

Danskbygget ubåd udstilles på Langeland

Inkluder i Newsletter: Ja

Langelandsfortet ved Bagenkop har fra Nationalmuseet fået overdraget en ubåd, der skal være en del af udstillingen på koldkrigsmuseet. 

- Det er den første ubåd, vi selv bygger i Danmark. Dem byggede vi fire af i starten af 60'erne, som sejlede op til slutningen af 80'erne, hvor de blev udfaset, fordi de var for gamle. Den anden ubåd, vi har stående, overtog tjenesten fra de andre. Derfor er det interessant at få den herned, siger forvalter Peter Freisleben på Langelandsfortet til TV2 Fyn.

Ubåden ”Spækhuggeren” blev bygget på Orlogsværftet på Holmen og søsat i 1957. Den indgik i flåden i 1961 frem til 1989 og blev ophugget i 1992. Ubåden var i sin helhed 53,9 meter lang og 4,7 meter bred. Den vejede 573 ton i overfladen og 649 tons neddykket. Ubåden kunne armeres med otte torpedoer, og besætningen var på 33 mand (7 officerer og 26 befalingsmænd og menige, red.).

Kun en tredjedel af ubåden er bevaret - blandt andet kommandorum, officersmesse, kabys og radioradarrum samt periskopet. Opgaven er nu at genskabe en model af ubåden ved hjælp af et træskellet, som kalder på frivillige i nærområdet, der har lyst til at give en hånd med. 
Kilder: TV2 Fyn og Nationalmuseet pressemeddelelse 


Galleri