fbpx

Historisk fyrskib restaureres - mandag slæbes det fra Helsingør til Hvide Sande

Inkluder i Newsletter: Ja

Et stykke flydende Danmarkshistorie forlader - efter planen, mandag Helsingør Havn med kurs mod restaurering i Hvide Sande.

Takket være en fondsbevilling i 2021 kommer det historiske FYRSKIB Nr. XVII ”GEDSER REV” nu på værft for at blive restaureret og bevaret. Efter et større EU-udbud har det danske værft Hvide Sande Shipyard vundet opgaven med at restaurere skibet, og en slæbebåd er nu på vej til Helsingør for at bugsere skibet til Hvide Sande. Efter planen forlader fyrskibet Helsingør mandag, men lige nu holder skibets frivillige skarpt øje med vejrudsigten. Vejret skal nemlig være helt rigtigt, før det flydende stykke Danmarkshistorie bliver sat på slæb, sejlet ud af Helsingør Havn og frem til Hvide Sande.

”Fyrskibet skal bugseres hele vejen fra Helsingør op over Skagen og ned til Hvide Sande. Derfor skal vejret være helt optimalt. Det er det nu med de stille dage uden vind”, fortæller formand for det frivillige laug omkring "GEDSER REV", Jens Broch, og fortsætter: ”De kommer til at sejle ca 5 knob, så det bliver 24 spændende timer, og vi kommer til at følge det tæt.”

Fyrskib og redningsplanke Fyrskibet

"GEDSER REV" har en enestående historie bag sig. Skibet var redningsplanke for flygtninge fra DDR, der i begyndelsen af 1960’erne sejlede ud til skibet i hjemmebyggede kajakker eller både i håb om at blive reddet i land til et liv i frihed i vesten. De sidste fem år har frivillige arbejdet med at restaurere fyrskibet, men det mere end 100 år gamle skib har brug for at få udskiftet dele af træværket for at sikre kulturarven.

I dag ligger fyrskibet i Historisk Havn i Helsingør ved M/S Museet for Søfart, men var i mange år et vartegn i Nyhavn, hvor skibet lå efter at det havde aftjent sin værnepligt under den kolde krig. Direktør Anni Mogensen fra M/S Museet for Søfart fortæller: ”Fyrskibet "GEDSER REV" i Helsingør er et fantastisk eksempel på samarbejde mellem museer, kommune og frivillige om et fælles formål: At bevare og formidle den maritime kulturarv. Fyrskibet har været vidt omkring og har tjent både i Odense, Helsingør, Gedser, Kalundborg, Fåborg, København til Gilleleje. Skibets lange historie er et godt eksempel på, hvordan vi gennem tiden har passet på den dyrebare skibsfart."

FYRSKIBET nr. XVII "GEDSER REV" er bygget i 1895, og ejes af Nationalmuseet, men er langtidsudlånt til Helsingør Kommune. ”Fyrskibet GEDSER REV er en af flere kulturhistoriske genstande fra Nationalmuseet, som kan opleves ude i landet. Det er vigtigt for os, at vores genstande udlånes og udstilles i hele landet, så kulturhistorien kan opleves af flest mulige. Sammen med vores historiske skibe i Holbæk fortæller Fyrskibet GEDSER REV om den maritime Danmarkshistorie,” siger Bobo Magid, samlingschef på Nationalmuseet.

Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), glæder sig over, at Gedser Rev kommer på værft og ser frem til, at Fyrskibet snart kommer hjem igen: ”Engang lå Fyrskibet ved Kronborg og advarede skibe om den farlige lappegrund lidt nord for Helsingør. For fem år siden kom Fyrskibet tilbage til Helsingør og det fortæller, hvordan vi i godt samarbejde med M/S Museet for Søfart er i fuld gang med at genopdage vores maritime rødder. Sammen med det maritime værksted i Hal16, bådebygger og sejlmageruddannelserne, bygger vi bro mellem byens stolte håndværksmæssige traditioner og de store planer om at etablere nye maritime erhvervsuddannelser i de gamle værftshaller i Helsingør."

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 9,5 millioner kr. til restaurering og formidling af fyrskibet "GEDSER REV” Fakta om FYRSKIB nr. XVII ”GEDSER REV”: Der er offentlig adgang til fyrskibet i sommerhalvåret, ligesom skoler kan booke besøg på skibet gennem M/S Museet for Søfart.

Læs mere om denne kulturarv på Museet for Søfart her.


Galleri
Udvalgte artikler *