fbpx

'Drømmen om Caroline' - at bygge et træskib og historien bag

Inkluder i Newsletter: Ja

Tænk at bygge et perfekt træskib med sine egne hænder og med de teknikker, der hører den danske skibsbyggertradition til. Det var drømmen for søfartshistorikeren, sømanden  og formidleren Asger Nørlund Christensen, da han i 1997 uden egentlig skibsbyggeruddannelse gik i gang med sit projekt. Rejsen, der nu deles i en ny bogudgivelse, går dog ikke helt lige så let og hurtigt som planlagt.

En vild idé
For mere end 20 år siden fik Asger Nørlund Christensen den vanvittige idé, at han ville bygge et traditionelt træskib til sin famile. Det skulle danne rammen om masser af oplevelser i harmoni med naturen, men som 36-årig med hustru og børn at passe samt ingen håndværksmæssig baggrund at prale af lå projektet ikke lige til højrebenet. Alligevel blev Asger grebet af drømmen om Caroline, så snart han i en bog så skibsbygmester E. C. Benzons tegning fra 1866. Hurtig, smuk og elegant var hun: et sandt drømmeskib.bogen caroline

Den originale Caroline
For at komme så tæt på originalen som muligt måtte Asger igennem mange timers arkvistudier for at afdække Carolines historie. Bygget i 1865-66 målte skibet 12,70 m over stævnene og var netop klar til kapsejlads i juli 1866. Her vandt Caroline over 21 andre fartøjer med hele fem minutter til næste konkurrent. En konkurrence, der ville danne optakt til stiftelsen af Dansk Forening for Lystsejlads.

Kom med på rejsen

I bogen Drømmen om Caroline deler Asger nu den vilde rejse fra drøm til færdigbygget skib. Skabelsen af den nye Caroline bliver dog en lang og uforudsigelig proces, og vi følger
skibsbyggeriet igennem op- og nedture, nye ideer og masser af udfordringer – fra hoveskader, der skal overvindes, til nye venskaber, der giver en hjælpende hånd med på vejen.

Derudover får vi også indblik i ikke bare dette skibs historie, men hele udviklingen af den tidlige kapsejlads i Danmark.

Om forfatteren
Asger Nørlund Christensen stod til søs som 16-årig og var fra start fascineret af de sidste, store træsejlskibe, der ombygget til chartersejlads stadig findes herhjemme. Efter en karriere som professionel sejlskibssømand gik han i land og gennemførte en total restaurering af træskibet Anna fra 1904, inden han i 1997 startede projektet med skibet Caroline. Ved siden af dette blev han cand.mag. i kulturhistorie i 2014 og ph.d. i maritim historie i 2019.