fbpx

Nations VM: Hvor står Danmark? Claus Høj-Jensen giver sit bud...

Inkluder i Newsletter: Nej

Så er det i dag Claus Høj Jensen & Co. starter ved Nations VM på Gran Canaria - men hvordan er Danmarks reelle chancer?

'Mon ikke, det er ret åbent', siger Claus Høj Jensen, der ved siden af sejlsporten ernærer sig som sejlmager i Ølstykke. Han er, som tidligere omtalt her på Bådmagasinet, valgt som rorsmand på den danske båd via sin placering som nr. 37 på verdensranglisten og dermed Danmarks højst placerede kølbådssejler.

'Vi har ikke sejlet RC44 før VM, men til gengæld tænker jeg, vi ligger højt nok på verdensranglisten til at kunne gøre os gældende. En del af de sejlere, der ligger over os sejler énmandsoller og det er noget lidt andet end at sejle en båd, hvor det er et hold, der skal samarbejde om at vinde og det ikke alene kommer an på rorsmanden. Så vi tror på vores chance. Også fordi bådene er helt ens, så det alene er teamwork og sejlernes evne til at finde farten og slå rigtigt på banen, der afgør resultatet. Det er præcis det, vi er vant til'.

Alle på holdet er afgørende
Claus Høj Jensen har uomtvisteligt evner ud over det sædvanlige - med i alt 12 verdensmesterskaber er han én af de mest vindende sejlere i Danmark gennem tiden. 10 ud af de 12 titler har Claus hentet i H-Båd.

Men man vinder ingenting, hvis ikke holdet fungerer. 'Når du sejler i en båd med mere end én om bord, må du nødvendigvis lægge dit fokus på holdet og på at få holdet til at fungere. Nøjagtig som i enhver anden holdsport nytter det ikke blot at have én eller to som er bedre end gennemsnittet i turneringen - så er sandsynligheden for at nå langt ikke særlig stor. Det hele handler om, at holdet skal køre som en velsmurt maskine, hvor alle reagerer samtidig, har den samme forståelse for, hvad der foregår, både om bord og i de andre både - nu, om tre eller om tyve sekunder. Og så skal den enkelte naturligvis udføre sine opgaver uden fejl og i et tempo der passer til den konkrete situation, som skabes af vinden, bølgerne, placeringen på banen, modstanderne og forventningerne til, hvad de gør. Når besætningen smelter sammen til ét og reagerer ens og som det er aftalt - så begynder det for alvor at blive godt. Rorsmanden er ingenting værd uden et godt hold'.

Tror på chancen
På spørgsmålet om Danmarks chancer for et godt resultat svarer Claus: 'Det skal jeg fortælle dig efter den første dag, for jeg har ikke en anelse. Jeg ved slet ikke, hvor vi er. Det eneste jeg kan sige er, at det er nogen rigtig gode gutter, jeg har fået samlet. Vi var ude at sejle søndagen inden vi rejste herned, og det kører bare - glad båd, gode mennesker og god kemi om bord. Så hvis vi bare kan få båden til at sejle, lave ordentlige manøvrer og undgå fejl, så tror jeg godt vi kan overraske. Og så er det jo vigtigt, at vi kan holde humøret og troen på hinanden, når vi kommer i modgang. For det gør man altid i sejlsport. At vi kan sejle os ud af problemer, når de opstår. Det er vigtigt'.

Sejlsport - svært at få overblik
'Sejlsporten er tæt på umulig at få overblik over for den almene brede befolkning' siger Claus Høj Jensen, og fortsætter 'Ikke selve afviklingen af konkurrencerne - når de vises på en skærm, er det faktisk ret nemt for alle at følge med i. Men der er mere end 100 internationale klasser, hvis man tæller jollerne med, så hvilket land kan bryste sig af at have “de sande” verdensmestre?

Det her VM er et forsøg på at give svar på det. Hver nation har haft mulighed for at udvælge sine allerbedste sejlere til holdet på mellem otte og 10 besætningsmedlemmer. Så niveauet er højt og vi kommer helt sikkert under maksimalt pres fra de mange OL og VM medaljevindere, der stiller op. Særligt fra de besætninger, som kommer ind i turneringen med erfaring fra RC44'. 

Penge ikke afgørende
I modsætning til f.eks. det prestigefyldte America’s Cup er det ikke penge og budgetter, der afgør, hvem der skal stå øverst på podiet til NationsVM. Sejlerne er inviteret af arrangørerne med alt betalt og bådene bliver ligeledes stillet til rådighed for de deltagende nationer kvit og frit. Sidst men ikke mindst er bådene helt ens og det sikrer, at det er sejlernes evner og ikke budgetternes størrelse, der afgør verdensmesterskabet for nationer.

 
Udvalgte artikler *