Peter Lübeck er sejler, race officer, forældre og videnskabsmand – nu også præsident for en af verdens mest aktive ungdomsklasser 29er, som er ’lillesøster’ til 49er og 49erFX.
Peter blev valgt som præsident for International 29er Class i forbindelse med VM i Weymouth i august, og skal nu være med til at sikre klassens fortsatte succes på globalt plan. Bådmagasinets har talt med Peter og du får her et fyldestgørende portræt af den nye danske præsident.
Han er involveret i mange ting i dansk sejlsport – Rigtig mange sejlere kender Peter som Race Officer for både nationale og internationale sejladser. Han er samtidig IRO (International Race Officer, red.) ved flere stævner i udlandet hver år. Endvidere sidder han i KDY’s bestyrelse og Kapsejladsudvalg samt DS Kapsejladsledergruppe. Så fritiden er godt booket med sejlsport. Han er medlem af KDY og Hellerup Sejlklub.
Han har i mange år været ansat ved Aalborg Universitet og er involveret i nogle start-up firmaer, så det professionelle liv skal kombineres med alle engagementerne i sejlsport – og nu også som international præsident for 29er klassen.
Peter fortæller på 29er.org om, hvorfor det lige netop blev 29er klassen, som han har engageret sig i internationalt, samt hvordan han ser klassens fremtid og udvikling.
Hvad er din baggrund ?
I min professionelle karriere er jeg videnskabsmand, der arbejder som lektor ved et dansk universitet med fokus på den grønne omstilling inden for landbrugs- og fødevarebioteknologi. Udover det har jeg været med til at stifte flere nystartede virksomheder, der arbejder med forskellige former for udvikling af alternative proteiner til konsum.
Jeg begyndte at sejle for mere end 40 år siden og har sejlet mange forskellige kølbåde og deltaget i forskellige regattaer i en dansk kølbåd, X79. Jeg er national og international race officer og har nydt at være race officer for 29er-klassen i de sidste 16 år.
Jeg er gift med Mette og har 3 børn, en pige og 2 drenge. De 2 drenge, Christian Peter (CP) og Mads Emil (SMIL) startede med at sejle optimister for 22 år siden. For 16 år siden besluttede de at sejle 29'eren sammen i 4 år, og rykkede derefter til 49'eren for at tage hul på en OL-kampagne sammen. CP gik videre til OL i Rio 2016, i 49er og i Nacra 17 til Tokyo 2021 - herefter med på det danske SailGP-hold og træner 29er/49er/Nacra17. SMIL gik ind i professionel sejlads i Extreme Sailing-serien i 40 fods katamaraner og senere den foilende 32 fods katamaran på det danske SAP-hold sideløbende med coaching.
Fortæl os et interessant faktum om dig selv..?
Jeg ved ikke, om det er et interessant faktum, men jeg har altid syntes, det er en fantastisk livsoplevelse at arbejde med unge mennesker sammen med andre mennesker, der har samme passion.
Som professionel (lærer) og som frivillig i klubber er sejlads for mig det sted, jeg hører til på grund af vandet i kombination med menneskene.
Jeg nyder især at arbejde som frivillig i teams, der giver mening til andre mennesker, og gør mit bedste for at imødekomme brugerens forventninger og behov.
Hvorfor 29er?
29eren er en fantastisk båd til at udvikle færdigheder i sejlads. Det er en båd, som understøtter både sejlads for sjov og fornøjelse med en partner og alsidig kompetenceudvikling mod mere professionel sejlerfremtid - olympisk sejlads og videre.
Uanset hvad, er det en klasse, hvor der er gode muligheder for at lære og udvikle sig i en hurtig båd, der forbereder sejlere til at bringe alle færdighederne med i en anden klasse, mens de har det sjovt.
Hvad elsker du ved 29er-klassen?
29er er en ungdomsklasse, der betyder, at det er en klasse for teenagere, der er i en eksponentiel udviklingsfase af deres liv.
Så kombinationen af seriøs udvikling til talentfulde sejlere og at have det sjovt på samme tid er vigtig, og efter min mening tilbyder 29'eren enestående begge disse aspekter til vores unge sejlere.
Hvad håber du at bringe til 29er-klassen ?
Jeg vil forsøge at fortsætte det arbejde, der er blevet udført af Joan Mollerus, Pippa Kenton-Page og resten bestyrelsen i de seneste år. Jeg har arbejdet med ungdomssejlere på forskellige niveauer de sidste 20 år, især Optimistklassen, 29er-klassen og som formand for et af de danske elitesportscentre for OL-sejlere (red. i Hellerup Havn).
Så baseret på min erfaring fra at være en del af disse fællesskaber, håber jeg, at jeg kan bringe ideer til, hvordan man kan udvikle klassen og sejlere til et højere niveau på en måde, hvor deres rejse gennem klassen vil være frugtbar med hensyn til at udvikle sig som sejlere og skabe nye venskaber på tværs af lande.
Hvilke områder af 29er-klassen synes du er exceptionelle?
Flere ting; en ting jeg virkelig godt kan lide er, at det er en hurtig båd, hvor man lærer at træffe hurtige beslutninger hele tiden, når man sejler. Man er 2 sejlere og for at have chancen for at sejle godt er det ekstremt vigtigt at samarbejde på et højt niveau – lyt til hinanden og hjælp hinanden når der sejles.
Du kan kun vinde, hvis du fungerer godt som et team, og måden at gøre det på er at have et respektfuldt tæt samarbejde!
Hvor ser du fremtiden for den internationale 29er-klasse?
29er-klassen er en vigtig klasse for at udvikle talentfulde teenage-sejlere til erfarne sejlere, der for mange kan bevæge sig ind i en karriere som olympiske sejlere og professionelle sejlere. Jeg vil gerne se klassen støtte sejlere fra Juniorklasser f.eks. Optimist- og Feva-klasserne til at integrere sig i 29er-klassen, og når de er klar til at fortsætte videre, hjælpe dem ind i deres fremtidige sejlads.
Hvordan kan man forbedre sig som klasse?
Der er altid måder at forbedre sig på, og jeg nævner måske kun nogle få her:
- Internationale træningslejre, hvor mandskaberne træner i samarbejde med hinanden på tværs af lande.
- Fortsætte med at bygge videre på klassens fællesskab og skabe fordomsfri kommunikation og adfærd blandt sejlere, trænere og forældre.
- Træn trænerne - vi har rigtig gode trænere, men mange kan blive endnu bedre med de rigtige input og støtte til at skabe international vækst.
- Støtte til lande, der ingen eller få 29er-sejlere har, til at etablere måder at introducere klassen på og forbedre vækst og færdighedsniveau.
Er det din opfattelse og erfaring, at 29eren kan forberede unge til et helt liv med sejlads?
Ja absolut! For eksempel var mine 2 sønner glade for at sejle Optimist, men da de begyndte at sejle sammen i 29eren fik de et enormt løft og udviklede sig meget hurtigt til dygtige sejlere.
De fik en masse venner både nationalt og internationalt, og da de rykkede over i 49'eren, fortsatte de med at udvikle sig til elitesejlere.
Det vigtigste skridt i deres karriere begyndte i 29er!
Nu hvor de har stoppet deres sejlerkarriere og afsluttet deres uddannelse, er jeg overbevist om, at de altid vil være sejlere og nyde kapsejlads og cruising.
Christian Peter har besluttet at hjælpe med at uddanne 29er-sejlere og trænere i fremtiden, og alle disse muligheder skyldtes miljøet i sejlklubberne og 29er-klassen, inklusive alle de venskaber, de fik undervejs.
Støtte fra klubber, sejlercentre, trænere og hjemmefra er også ingredienser til at være glad i at sejle, så ja du kan lære så meget i 29'eren, der vil sætte dig op til en levetid både inden for og uden for sejlsporten.
Synes du, at bæredygtighed er en vigtig del af vores sport og hvorfor?
Bæredygtighed er vigtig overalt, også inden for vores sejlsport. Vi vil fortsætte med det arbejde, vi gør for at forbedre dette f.eks. at gøre regattaer, vi er involveret i, mere bæredygtige. Der er mange områder, vi arbejder med, herunder samarbejde med organisationen "Sailors for the Sea". Dette er bydende nødvendigt, fordi den globale opvarmning skal stoppes eller i det mindste begrænses i fremtiden, for at vi kan fortsætte med at nyde livet og vores sport, som vi gør.
Andre tanker og kommentarer, du gerne vil dele?
For at klassen skal blive bedre er det noget, vi skal gøre sammen - klassen, trænerne, forældrene og sejlerne alle sammen.
Vi skal have et samfund og miljø, som alle kan lide at være en del af og værdsættes - så bliver det nemmere at udvikle og forbedre klassen.