fbpx

Små motorbåde tæt ved større byer presser marsvinene

Inkluder i Newsletter: Nej

Ny forskning viser, at larm fra især hurtigtsejlende motorbåde forstyrrer marsvinet, når dyret skal finde føde. Marsvinene i de danske farvande er søgt tættere på kysten og derfor generes de nemmere af både ud for de større byer som Aarhus og København, viser et studie fra Aarhus Universitet. 

- Larmen fra små motorbåde har en frekvens, der forstyrrer marsvinets ekkolokalisering, og det gør det svært for dem at fange føde, siger Jacob Nabe-Nielsen, der er professor på Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, til Fiskeritidende.

At marsvin bliver forstyrret af larmen fra os mennesker er dog ikke ny viden, men forskerne ville kortlægge i hvilke områder bådene forstyrrer marsvinene mest.

Da der ikke findes tilgængelig data på området, gik Jacob Nabe-Nielsen og en række kolleger fra Ecoscience instituttet i gang med at kortlægge bådtrafikken og marsvinenes bevægelser ved de danske kyster.

Metoden, forskerne anvendte, var at tælle bådene på satellitbilleder:

- Vi købte 18 satellitbilleder i meget høj opløsning af havet omkring Danmark. En af mine ph.d-studerende kiggede billederne nøje igennem og noterede, hvor alle både under 20 meter befandt sig, og hvilken type båd det var, forklarer han og fortsætter:

- Da vi havde fået plottet det ind på et kort, sammenkørte vi båd-dataen med tal fra en tidligere undersøgelse af marsvinenes udbredelse. Her blev det tydeligt, at trafikken er størst lige der, hvor marsvinene lever.

Jacob Nabe-Nielsen peger også på en mulig løsning, som dog vil betyde restriktioner for fritidssejlere:

- Det handler i bund og grund om, at motorbådene skal holde sig væk fra eller reducere hastigheden dramatisk i de områder, hvor vi vil beskytte marsvinene. Det behøver ikke at være store områder. Syd for Aarhus kunne man eksempelvis vedtage, at motorbådene ikke må sejle tættere end to kilometer på kysten, siger han.

Især forårs- og sommermånederne er kritiske. Her får marsvinene nemlig kalve.

Du kan dykke ned i undersøgelsen her, som er offentlig tilgængelig:

Distribution and speed of recreational boats in Danish waters based on coastal observations and satellite images: Predicting where boats may affect harbour porpoises
Kilder: Fiskeritidende.dk og sciencedirect.com

 
Seneste nyheder

Kapsejlads

Harboe Cup: Et fantastisk sensommerstævne

Kapsejlads

Knarr DM: Rent 'North Sails' podie

Kort nyt

Redningsbåd pensioneres uden afløser: Frygter det kan koste liv

Kapsejlads

X Stars vinder X-Yachts Star meeting

World Match Racing Tour

WWMRT: Svensk dominans - 'Wings' tager dobbeltsejr Skovshoved

World Match Racing Tour

WWMRT: De tre danske teams videre til ’semi’…

Udvalgte artikler *