fbpx

Flere unge kan nu uddannes på Vikingeskibsmuseet

Inkluder i Newsletter: Ja

’Ung Fjord’ hedder et nyt projekt for unge, der ønsker fritidsoplevelser og fremtidsmuligheder på vandet. Rammerne for projektet er lagt af Roskilde Ungdomsskole, Ungeguiden, FGU og Vikingeskibsmuseet, der er gået sammen for at gøre tilbuddet bredere.

De unge får tilbud om at deltage i sociale fritidsaktiviteter og modtage undervisning, hvor der er fokus på praktiske kompetencer i det maritime miljø på Fjorden.

Og da de maritime fag netop mangler arbejdskraft, så giver det nye udvidet samarbejde god mening:

- Vi håber at flere unge vil opdage de muligheder, der ligger i en uddannelse eller et arbejde inden for det maritime område eller få lyst til at benytte sig af de gode fritidstilbud der findes i miljøet på havnen, siger FGU Øst-leder Søren Elnebo Lau.

Roskilde Vikingemuseet bliver omdrejningspunktet og er i sig selv et spændende miljø at være en del af. Museet skriver om projektet: ”Duften af tjære, træ og tovværk. Lyden af fjord, måger, vind og glade mennesker. Synet af flotte træbåde og masser af liv på havnen.

Du mærker det med det samme på havnen - og på vores fine værksted! Her er dejligt at være og en masse at lære både ude og inde på alle tider af året!

Vi bor på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor vi arbejder sammen med bådebyggere, sejlmagere, rebslagere, sejladsinstruktører, publikumsformidlere, arkæologer og andre dygtige og engagerede fagfolk.

Vi lærer at sejle og vedligeholde bådene, og vi lærer at formidle historien om bådene og vikingetiden til publikum. Vi lærer også en masse om at lave tovværk, om at sy sejl og om at bruge bådene og fjorden til sejlads, fiskeri og friluftsliv.

Når vi har lært at sejle, arbejder vi som mandskab på Vikingeskibsmuseets mange sejlture med turister og sammen med resten af holdet, tager vi også selv på sejlture på fjorden, nogle gange i flere dage, ligesom vi indimellem besøger andre projekter og andre unge der også arbejder med sejlads, friluftsliv og håndværk.”

Visionen bag samarbejdet er, at træne de unge i samarbejde og opgaveløsning i et miljø, der har en helt særlig evne til at rumme de unges forskelligheder. Og det har man god erfaring med i Roskilde. I snart 30 år har unge fra FGU, der førhen var produktionsskolen Base 4000, uddannet sig i sejlads og maritime fag på Vikingeskibsmuseet. Nu udvides målgruppen, så tilbuddet spænder lige fra unge i folkeskolealderen over FGU til beskæftigelsesindsatsen for unge.

Ung Fjord-projektet løber foreløbigt frem til 31. december 2023, men de fire organisationer i projektet håber at kunne fortsætte samarbejdet i det nye år.
Kilde: Vikingeskibsmuseet


Galleri












Udvalgte artikler *