fbpx

Tunen er tilbage i Øresund - se flotte fotos i galleriet, og få gode tips

Inkluder i Newsletter: Nej

De var her også sidste år - men ellers er der tale om et fravær på næsten 60 år - nu er tunen igen at finde i Øresund.

Det er ikke tillade at fiske efter de imponerende rovfisk – hverken med stang eller net – men det er alligevel en stor oplevelse at se de store rovfisk jagte byttedyr tæt på overfladen, og hvis du vil have en på opleveren, så er det nu du skal afsted.

Mandag aften var der arrangeret tur med Øresundsakvariet. Bådsmand var med om bord og berettede om adskillige observationer af jagtende og ikke mindst springende tun i overfladen. Det er den største tunart – den blåfinnede tun – som gæster vores farvand for tiden.

Der var en del lystsejlere der nød aftenen med kæmpe plask, og nogle af disse ganske tæt på båden. Tunen kan finde på at jagte byttefisk så tæt som fem meter fra båden. Det er meget imponerende, og det er nogle gange vanskeligt at se hvor den næste tun springer. Tunens hofret for tiden er hornfisk der er på vej nordover. Hornfiskene samler sig i stimer tæt på overfladen. Det ser tunen. Og det ved hornfiskene godt.

Når en tun angriber hornfiskene, så kan man se mange hornfisk springe ud af vandet som store forkromede synåle der pludselig kommer op af vandet. Hornfisken er et let bytte for tunen, der kommer fra dybet med stor fart, og det er stor fart, for tunfisk på 150-300 kg. springer meter højt fri af vandet. Nogle spring minder om delfinspring. Det er næsten som om tunen bliver hængende i luften. Nedslaget er som reglen et kæmpe plask til følge. Er der lidt- eller ingen vind på overfladen, ses nedslaget flere minutter på overfladen, hvor vandet er blevet rørt godt rundt.

Det vurderes, at tunen i jagt kan svømme op til 76 km. I timen. Med den fart mod overfladen, har man forklaringen på de flotte spring, der for tiden kan opleves i bl.a. Øresund.

Har man egen båd, så er det absolut en sejltur værdig at sejle op mod 'Svinbåtan Fyr' tæt på Kullen. Det var i dette område at de springende tun blev observeret. Men tunen sprang også midt i sejlrenden, så der var mange tun i vandet mandag aften. Det er ikke nødvendigt at sejle efter tunen. De svømmer hurtigt. Ligger man stille og driver, så kan man pludselig opleve at der er tunleg tæt ved båden.

Ønsker man at fotografere tunen, så kan det lade sig gøre, men det er ikke nemt. At bruge tele er lidt vanskeligt, da det næsten er umuligt at forudsige hvor tunen springer. Almindelig zoom fra 24-28 til 100-150 mm er en fin optik. Husk at lukketiden skal være høj, hvis du ønsker at fryse tunen fast. Brug lukketider på 1/1000 sekund eller hurtigere. Har du et kamera der kan tage mange billeder i sekundet, så fyr løs.

Den danske lystfiskerrekord er en tun på 372 kg fanget i det nordlige Øresund den 13. august 1950, men en tun på 303 cm, som blev fanget nord for Skagen i september 2016, blev vurderet til at veje mindst 400 kg.
Kilde: fiskepleje.dk

 

 
Udvalgte artikler *