fbpx

Tv-indslag: Undersøgelse skal vise, om surfere er ekstra udsat for PFAS

Inkluder i Newsletter: Ja

I sidste uge blev der holdt informationsmøde i Vorupør i Thisted kommune, hvor områdets surfere mødtes med eksperter, for at få mere viden om de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.

To lokale surfere havde taget initiativ til mødet sammen med Aalborg Universitetshospital, som skal hjælpe med undersøge, om surfere er mere udsatte for PFAS end andre. Tilbage i januar begyndte de to surfere at samle penge ind, så der kunne blive taget prøver af havskummet ved kysten, som andre steder har vist sig at have meget store koncentrationer af PFAS.

- Der er jo kommet en del målinger frem, der viser, at der er høje koncentrationer af PFAS i havskum blandt andet ved Thyborøn. Det har sat gang i en del bekymringer for os, der bor herude ved Vestkysten og bruger havet meget, fortæller surfer i Klitmøller, Jens Vilhelm, til TV Midtvest.

Universitetshospitalet vil bl.a. tage blodprøver for at undersøge, om surfere har mere PFAS i kroppen end gennemsnittet i befolkningen.

- Forhåbentlig kan vi bruge resultatet til at sige noget om, hvorvidt det medfører en risiko, og om vi skal give nogle råd fremover. Jeg håber jo og forventer, at vi finder så lidt forhøjet niveauer, at der ikke er nogen grund til at advare mod noget særligt. Men det kan vi jo ikke vide uden at undersøge det, siger Jakob Hjort Bønløkke, der er cheflæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, og som deltog i mødet.

Målingerne vil blive taget henover sommeren, hvor svaret vil blive offentligt, så snart de er klar.

Miljøministeren, Magnus Heunicke (S) siger til tv-stationen, at myndighederne også er begyndt at tage målinger af havskum forskellige steder i Danmark. Netop for at kende niveauet af PFAS ved vores kyster.

Se Tv-indslag fra mødet i Vorupør:


FAKTA
Perfluorerede og polyfluorerede alkylstoffer (PFAS), der består af mere end 4700 kemikalier, er en gruppe af almindeligt anvendte menneskeskabte kemikalier, der akkumuleres over tid i mennesker og i miljøet. De kaldes "evighedskemikalier", da de er ekstremt vedholdende i både vores miljø og krop.

PFAS er i mange produkter i din hverdag. Du kan støde på fluorstofferne i regntøj, skitøj, flyverdragter, børnevanter, all weather-tøj, fodtøj, møbler, tæpper, lak, voks, cykelolie, maling, stegepander, cremer og tandtråd.

Først og fremmest ser det ud til, at PFAS påvirker immunforsvaret. Flere studier viser, at især børn reagerer dårligere på vacciner, hvis de selv eller deres mødre har et forhøjet niveau af PFAS i blodet. Der er også tegn på, at PFAS kan gøre, at børn har lettere ved at rage infektionssygdomme til sig.
Kilder: Wikimedier m.fl.