fbpx

Mindeord: Victor Greulich er gået bort i en alder af 79 år

Inkluder i Newsletter: Ja

Victor Greulich var selv ikke elitesejler, men alligevel lykkedes det ham, at være med til at gøre Danmark til en storbådsnation med Admiral Cup deltagelse og verdensmesterskaber i One Ton. Victor har også en stor aktie i dansk sejlsports succes i Match Racing.

Victor Greulich gik bort i lørdags efter flere års sygdom, men han bevarede til det sidste sin entusiasme og talte stadig om, hvordan man kunne udvikle sejlsporten med nye initiativer og få flere ud og sejle.

Victor har en stor del af livet handlet med biler via firmaet Victor Greulich Biler i Lyngby, som stadig med en ny ejer fortsat bærer Victors Navn. Han har også været involveret i Budget Rent a Car, flere investeringsselskaber, Victor Greulich Marine m.v.

Victor var ikke vokset op med sejlsport og begyndte først at sejle som voksen. Det stod ikke ”i kortene”, at Victor skulle få så stor betydning for dansk sejlsport på flere måder. Tilbage i de glade 1980'ere og op igennem 1990'erne var Victor en af de helt store drivkræfter bag den danske Admirals Cup deltagelse, ligesom han var manden bag  'Broskraberen' Andelsbanken, den på byggetidspunktet enorme 60 fods X-One-off.

Victor har i det hele taget givet dansk sejlsport rigtig meget og var tillige involveret ved KDY’s første Danish Open Match Race stævne i Skovshoved tilbage i 1990'erne, ligesom han har været involveret i søsætning/skabelsen af to Match Race både.

Danmarks som storbådsnation
Første gang dansk sejlsport stiftede bekendtskab med Victor var i forbindelse med One-tonneren ”Euro Class” sponseret af SAS.

Danmark havde forsøgt at kvalificere sig til Admirals Cup i 1983, det lykkedes ikke at mønstre et hold, men man var klar to år senere. Victor Greulich udviklede sammen med Ib Ussing Andersen, Henrik Søderlund og Jens Christensen grundkonceptet til One-tonneren ”Euro Class”, som blev konstrueret af Niels Jeppesen og bygget af X-Yachts. Båden vandt One Ton Cup i 1985 samt deltog i Admirals Cup samme år, hvor båden blev nummer tre, og vandt to Inshore sejladser.

vg 1
Bådbladene, i dette tilfælde Sejl & Motor, fra slut-firserne, var fyldt med artikler om og med Victor Greulich. Klik på billedet og læs løs. (ekstern pdf, red.)

One-ton epoken
Året efter fik Victor konstrueret en ny og hurtigere Ome-tonner, som fik navnet Andelsbanken. Det var inden der kom reklameregler i international sejlsport, så båden blev til VM omdøbt til ”Andelstanken” og vandt VM-titlen.

Året efter stillede Victor og holdet med endnu en ny One-tonner, men den fik ’røvfuld’ i Admirals Cup, idet New Zealænderne stillede med en ny generation af hurtige halvplanende både.

Herefter kastede Victor sig over en ny 50-fods X-båd, igen med navnet Andelsbanken, som var med på det succesfulde danske Admirals Cup team, der blev nummer to i 1989. Andelsbanken knækkede desværre forstaget i en sejlads, hvilket kostede det danske hold sejren.

Victor deltog sidste gang i Admirals Cup i 1991 med en To-tonner konstrueret af Judel & Vrolich. Den vandt to hårdtvejrs sejladser, men kunne ikke være med i let og medium vind.

Broskraberen
Samtidig fødte Victor en ny ide, nemlig at bygge Danmarks hurtigste kølbåd, som skulle vinde og sætte rekorder i store distancesejladser, og dermed blev Broskraberen ”Andelsbanken” realiseret. En ekstrem sejlmaskine på 60 fod, en kæmpestor jolleagtig kølbåd med en enorm rig, der lige netop kunne komme under Storstrømsbroen, derfor betegnelsen Broskraberen. Der var ingen komfort under dæk, hvor ’ståhøjden’ kun var 1,20m. Mandskabet kunne være op til 15-17, så man kunne have maks. vægt til luv når vinden friskede.

Andelsbanken konkurrerede mod Buksesnedkeren, og de to både kom de følgende år til at dyste om at være Danmarks hurtigste kølbåd og havde mange drabelige kampe i Sjælland Rundt og Fyn Rundt. Victors Broskraber vandt ”line-honours” i mange sejladser over en årrække, og har stadig rekorder som kølbåd i Danmarks Rundt Inshore, Gotland Rundt samt Færdersejladsen. Gennem årene har båden sejlet under navnene Andelsbanken, Budget Rent a Car, Winterthur og Nokia.

I slutningen af 1980’erne og starten af 1990’erne var Victor også i en periode involveret i det danske Americas Cup projekt med base i Tuborg Havn, ligesom Victor var formand for Dansk Sejlunions AC-udvalg, som du kan læse om via dette link. (ekstern pdf, red.)

Stærk involvering i Match Race
I kølvandet af Americas Cup var skabt en interesse for Match Race i Danmark med Hafnia Cup for firmahold. Dansk Sejlunion (DS) satte sig i spidsen for at udvikle Match Race i Danmark, og ledte efter en egnet Match Race båd. I stedet for at vælge en eksisterende bådtype, valgte DS at finde en helt ny båd, som blev skabt af et designteam bestående af Lars Olsen, Jacob Vierø, Ib Ussing Andersen, Henrik Søderlund og Steen Kjølhede. 

Victor Greulich var med til at skabe fundamentet for produktion af den nye båd DS Match Racer 37, og fik sin gode ven Karsten Ree til at finansiere forme og værktøjer således at produktionen kunne starte på Sønderborg Yacht Værft, som Karsten Ree på dette tidspunkt ejede. Senere blev båden bygget hos JS Danmark i Haderslev. Over en årrække er der blev bygget mere end 30 DS 37’ere, som blev springbrættet til, at Danmark blev en af verdens bedste Match Race nationer. Bådene blev brugt til Match Race i Danmark, Sverige og Norge.

victor vivindernæstegang
Endnu en artikel fra det som vi her på Bådmagasinet kalder 'Danmarks Maritime Rigsarkiv' - klik på billedet og læs artikel (ekstern pdf, red.)

 

Danske Match Race sejlere vandt EM, VM og adskillige internationale grade One stævner gennem en længere årrække, ligesom flere danske sejlere toppede verdensranglisten. Der blev årligt afholdt Danish Open i Skovshoved, samt flere EM-er og tillige VM. DS37 blev af mange internationale topsejlere kaldt for verdens bedste Match Race båd. I Americas Cup i Spanien i 2007 var i alt 17 danske sejlere involveret i AC-projekter, heriblandt Jesper Bank, Jes Gram Hansen og Jesper Radich som rorsmænd.

Senere var Victor Greulich involveret i konstruktion og bygning af endnu en Match Race båd, Match28. Den blev tegnet og bygget af JS Denmark ved Tage Jensen og Jesper Skouenborg i samarbejde med Jesper Bank. Båden sejles af 4 personer og kan trailes. Den blev gennem en årrække brugt til DM i Firmasejlsport samt Mestrenes Mester som blev afviklet i Skovshoved.

Entreprenør og team player
Tidligere KDY-formand Lars Ive har sejlet de fleste Admirals Cups og Ton Cups med Victor Greulich, og fortæller om ham:

”Victor blev placeret bagest på bådene ved bakstaget, og når han var helt rød i hovedet, så vidste vi, at bakstaget var halet nok.

Han var virkelig god til at holde sammen på et hold, en rigtig team player, og han elskede selv at være en del af holdet, både i medgang og modgang. Engang da vi fik en ordentlig røvfuld i Cowes ved Admirals Cup, sagde han hurtigt, at vi må komme videre og gøre det bedre næste år.

Hans personlige kvaliteter var, at han var en idemand og entusiast, der også var god til at skaffe og pleje sponsorer, samt få pressen til at dække sejlsport, både Admirals Cup, Ton Cups og rekordforsøgene. Og ikke mindst var Victor en humørspreder, en fantastisk ven, ligesom han altid var super ærlig og reel.”

KDY hædrede i 2011 Victor med klubbens fornemste hæderstegn Honoris Causa for hans livslange indsats for sejlsporten i Danmark.

Vores tanker er hos familien.

Æret være Victor Greulichs minde.









Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Kapsejlads

Nations VM: Finalen Live kl. 13:45 - se highlights fra Semi

Kapsejlads

Godt sømandskab overvinder det vildeste havari

Kapsejlads

Nations VM: Live fra semifinalerne - kl. 12:45

Kort nyt

Video: Hurtigste elektriske båd - nogensinde...

Tursejlads

De gør op med skræmmehistorier: Anna og Rebecca sejler jorden...





Udvalgte artikler *