fbpx

Dansk design til søs: Temaudstilling om Peer og Peter Bruuns er et 'must see'

Inkluder i Newsletter: Ja

Hvordan kunne det gå til, at en kun 19-årig bådebyggerlærling i 1969 bliver nummer to Sjælland rundt i sin egen konstruktion - Spækhuggeren - (kun slået af selveste Paul Elvstrøm, red.) - får den sat i produktion, og skaber en af de største salgs- og sejlersucceser i Danmarkshistorien?

Hvis du ikke lige har svaret, så fortæller en ny særudstilling i Svendborg på Museet for Lystsejlads i ord og billeder, film og udstillede både den fascinerende historie om bådebyggerfamilien Bruun. Faderen Peer Bruun, der tegnede og producerede Flipperjollen i 1968 - og senere Megin jollen – og sønnen Peter, der hurtigt supplerede Spækhuggeren med Kaskelot i 1971, Grinde i 1973 og Marsvin i 1977 - og nu her 50 år efter har skabt en ny lillesøster, Sælen.

Inspirationen fra navnkundige Aage Utzons Springeren vil man kunne se med egne øjne side om side med den første Spækhugger D-1, som entusiaster fra Aarhus for få år siden totalrenoverede. Der vil også være andre bådtyper og selvfølgelig museets eksemplar af flipperjollen, der har tilhørt Kronprins Frederik.

Dobbeltudstilling 
Udstillingen om familien Bruuns både åbner samtidig med en anden spændende udstilling i museet: "På rette vej" af Svendborg Museum, som fortæller historien om navigationsskolerne i Svendborg gennem de sidste 170 år.

Sejlads til og fra Svendborg er lige så gammel som byen selv, og i 1852 fik Svendborg sin første navigationsskole. Lige siden er der blevet uddannet styrmænd og kaptajner i Svendborg.

Gratis entré 
Alle er velkomne til udstillingsåbning onsdag den 17. maj kl. 15.00-16.30 på Danmarks Museum for Lystsejlads, Frederiksø 16F i Svendborg.

"På rette vej" åbnes af Jan Askholm, uddannelsesdirektør ved SIMAC. Michael Petersen, Danmarks Museum for Lystsejlads, åbner "Dansk design til søs", der løber helt til oktober. 

Ferniseringen går over i fest, når Den Danske Sejlertrio spiller op fra kl. 16.30.

Læs PLUS artiklen fra Bådmagasinet - klik på billedet herunder, (for abonnenter // kræver login)

 spaekhuggeren b9ca97de

foto søren stidsholt nielsen
Peter Bruun, 'fader' til Spækhuggeren - en af Danmarks helt store klassebåds-successer. Foto: Søren Stidsholdt-Nielsen

Billeder fra Svendborg Museum:

b4537 navigationsskolen
Eleverne på Navigationsskolen på Færgevej i 1912. I grå jakke på forreste række sidder den nye forstander – Aage Tuxen, søn af Antonius Oluf Tuxen.
b6985 navigationsskolen
Besøgende prøver kræfter med redskaberne på kommandobroen øverst i navigationsskolens tårn på den nye navigationsskole på Graaesvej.

Tilbage i 2017 skrev vi i Bådmagasinet om Julie Kornum, som netop gav en Spækhugger nyt liv. I dagens anledning - der får du lige denne udgave serveret som e-magasinet, helt gratis. 

Klik på forsiden og læs løs: 

billede 14.05.2023 kl. 09.24

 

 









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *