fbpx

Enorme mængder af ildelugtende tang hærger strandene - se video

Inkluder i Newsletter: Ja

Et kæmpe bælte af den brune Sargassotang i Atlanterhavet er begyndt at skylle op på Floridas kyster og er nu på vej til Mexico.

Det er ikke første gang, at det brunlige tang lægger en bred bræmme på kystlinjen, hvor den skaber en ildelugtende svovlbrinte hørm i retning af rådne æg og er til stor gene for fritidssejlere og badegæster ved strandene.

Mængden af tang er siden 2011 vokset markant. Her i år er suppedasen af tang så stor, at den kan ses fra rummet. Den har en bredde på omkring 8.300 kilometer – altså cirka dobbelt så bred som selve USA – er det efter al sandsynlighed det største ophobning af sargassotang nogensinde ifølge amerikanske NBC News.

Normalt vil tangen ramme den sydlige del af Florida i maj samt i løbet af sommeren, men allerede nu ses den ud for Key West. I Mexico og i særdeleshed på Yucatán-halvøen er man begyndt at forberede sig på ankomsten af den brune tang, som lægger sig i meterstore bunker på strandene. Specialbyggede både og affaldsvogne sættes ind rutinemæssigt i Caribien og i den mexicanske golf for at minimere generne af de store mængder tang.

- Dette er et helt nyt oceanografisk fænomen, der skaber et sådant problem - virkelig et katastrofalt problem - for turismen i den caribiske region, hvor den hober sig op på strande op i dybder i vandet på halvanden til to meter,
siger Dr. Brian Lapointe, en forsker ved Florida Atlantic University's Harbour Branch Oceanographic Instituttet til CNN.

På havet er sargassotangen rimelig uskadelig for miljøet og kan endda være med til at give ideelle forhold for havdyrene. Det er først, når den rammer land, at den afføder egentlige problemer med eksempelvis tilstopning af vandindtag til kraftværker og ved at rådne på strandene, hvor den kan give åndedragsbesvær for sensitive grupper.

Deltagere i ARC (Atlantic Rally for Cruisers) har i de senere år berettet om de tiltagende supper af sargassotang, der hæmmer sejladsen.

- Du kan undgå det i løbet af dagen ved at sejle slalom mellem ophobningerne, men vi sejlede gennem et bælte af sargassotang med vilje, og det var ikke en af ​​mine bedste beslutninger. Farten gik ned fra 6 knob til kun 1,5 knob i det sidste stykke. Vi kunne hverken styre eller starte motoren, vi sad næsten fast, fortæller sejleren Dave Moring i 2020 til magasinet Yachting World.

En anden sejler berettede, at man var nødt til at rengøre roret hver anden eller tredje time, og at båden var svær at styre på grund af vibrationerne, når båden pløjede igennem den brune tang.
Kilder: NBC News, CNN, Yachtingworld.com

Kapsejlads

DS-DM: J/70’erne indtager Sønderborg

Bådudstillinger

Genova spiller med musklerne – her lidt tal

World Match Racing Tour

Jeppe Borch & Co. skal 'optræde' på den helt store scene  

Kort nyt

#587: Politiet og sejlerne er ved at finde melodien

Kort nyt

Kom til stor jubilæumsfest i Helsingør

Udvalgte artikler *