fbpx

Den Sejlende Højskole kaster anker

Inkluder i Newsletter: Ja

Den Sejlende Højskole med base i Svendborg og på Ærø lægger op for denne gang. Det skriver forstanderne på højskolens hjemmeside.

Lørdag blev der afholdt en foreløbig sidste generalforsamling i Svendborg for Den Sejlende Højskoles venner, åndelige vejledere, skolekreds, tidligere elever, lærere og besætningsmedlemmer. Det var også boglancering og fest bagefter.

- Det blev til 20 vilde togter på kryds og tværs i danske farvande - med seks skonnerter, 400 elever og 50 lærere - En historie om eventyrlyst og drømmen om det dybe blå vand. Om fællesskaber på opdagelsesrejse under sejl. Om at holde balancen når man rider på en bølge - håbet om at blive en statsanerkendt højskole med lønnet arbejdet og endelig om den svære kunst at sætte sine ideer fri. Nu sætter vi et foreløbigt komma, hvilket betyder at vi ikke sætter nye togter i søen i den kommende sæson, skriver forstanderne Kristian Hansen og Joachim Vædele.

Den Sejlende Højskoles beslutning om sætte et komma for sejlaktiviteterne og nedlægge højskolen i dens nuværende form kommer efter kun fire sæsoner på havet. Men der er ikke tale om gravøl:

Når vi har besluttet at kaste anker for en stund i Den Sejlende Højskole, så skyldes det hverken, at vi er blevet trætte af højskoletanken, eller er løbet tør for gode ideer eller togtplaner, forklarer de to forstandere på højskolens Facebook.

Tværtom, ideen om at tage højskolebevægelsen til søs har i den grad vist sig bæredygtig og med fremtiden foran sig. Men – som det så oftest er med nytænkende ideer, så løber man ind i udfordringer af mere praktisk og jordnær karakter.

Den eksisterende højskolelovgivning gjorde det svært, grænsende til uladsiggørligt at opnå statsanerkendelse og dermed statsstøtte til at lave den form for lange kurser til søs, som vi drømte om, og tanken om at bruge uendelige timer på bureaukrati og organisation uden sikkerhed for succes i stedet for det, vi allerhelst vil bruge tiden på, at tage mennesker til søs, var ikke særligt tillokkende.

Den Sejlende Højskole har samtidig udgivet en bog med logbog-uddrag om fællesskabet til søs og de mange oplevelser, som de sidste fire år har budt på.

Og de to forstandere slutter: Nu har vi køjesækken fyldt med erfaringer og indhøstet viden og vi anser oplagsperioden som en mulighed for at samle ny energi, forfølge drømme og visioner og vende tilbage med nye forslag til ekspeditioner til søs. Formodentlig i nye organisatoriske former, måske med de samme skibe, måske med andre, men helt sikkert med både eventyrlysten og trangen til at formidle maritim dannelse i behold.


Galleri

Kapsejlads

Sejlerlandsholdets sidste store test før OL

Kort nyt

Podcast: Ny episode - hvorfor egentlig sejle?

Havne

Christiansø Havn skal igennem kæmpe renovering

Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen

Udvalgte artikler *