fbpx

Nu restaureres Danmarks ældste fladbåd for en halv million kroner

Vinden har suset og bølgerne skvulpet omkring den i dag 150 år gamle fladbåd, og det har sat sine spor. Fladbåden fra Tornby Bjergelav, der er Danmarks ældste og største af sin slags, har gennem længere tid trængt til en kærlig hånd. Og nu er tiden inde, fortæller TV2 Nord. 

Et lån på en halv million kroner i Skibsbevaringsfonden har gjort det muligt at sende den historiske fladbåd til restaurering på værftet Han Herred Havbåde, som er et kystkulturcenter og moderne bådebyggeri ved Slettestrand i Fjerritslev i Nordjylland.

- Det er jo altid spændende at komme til en lidt anden type båd end dem, vi plejer at lave. For normalt er det fiskerbåde, vi trækker op på stranden, fortæller bådebygger Peter Madsbøll, der har 50 års erfaring med restaureringsarbejde af både, til den nordjyske tv-station.

Den enestående fladbåd blev bygget omkring år 1870 til at hente varer til købmandsgården i Tornby. Det var tiden før de store havneanlæg, så handelsskibe fra hovedsagelig Norge og England, som var for store til at sejle op på stranden, forankrede på dybt vand, hvor skudepramme roede ud og bragte godset ind til stranden.

I sine velmagtsdage blev fladbåden i Tornby bemandet af 24 roere, 1 skipper og 1 øser. 

Bådens mål er:

Længde: 10,44 meter
Bredde: 3,40 meter
Dybdegang: 0,20 meter/rumdybde 0,82 meter


Kilde: TV2 Nord

Tursejlads

Aggressive spækhuggere skal bekæmpes med nye metoder

The Ocean Race

Bouwe Bekking tilbage - interview...

★ Interview & Portræt

★ Mod en biocidfri fremtid

Sejlsportsliga

Ligaen skyder Sjælland Rundt Sailing Week i gang

The Ocean Race

Ocean Race: På vandet med en IMOCA – se video

The Ocean Race

Franske Guyot vinder kapløb med tiden

Kapsejlads

Interview: Hurtigere rute rundt om Fyn?

Udvalgte artikler *