fbpx

Video: Vraget af Vasas søsterskib er fundet - se video

Inkluder i Newsletter: Ja

Marinearkæologer fra det svenske museum Vrak har fundet vraget af det 363 år gamle krigsskib Äpplet. Skibet blev lanceret i 1629 kun et år efter, at krigsskibet Vasa blev søsat i Stockholm og sank på sin jomfrusejlads, mens de forsamlede borgere på kajen så måbende til. Det velbevarede Vasa er nu udstillet på et museum i den svenske hovedstad.

Søsterskibet Äpplet var derimod aldrig blevet fundet – før nu. Både Vasa og Äpplet blev bygget på bud af den svenske konge i 1625 og var skibe, som skulle afspejle den svenske rigdom og magt i 1600-tallet.

Vraget af Äpplet blev fundet i december sidste år ved Vaxholm ud for Stockholm, og siden har det svenske museum haft travlt med at undersøge skibet, som har to kanondæk.

- Pulsen steg betragteligt, da vi så, hvor lig vraget var Vasa. Både konstruktionerne og de tunge dimensioner føltes meget velkendte. Håbet om at finde et af Vasas søsterskibe tændte hos os, siger Jim Hansson, marinarkæolog ved Vrak.

Arkæologerne kunne snart slå fast, at egetræet til skibstømmeret blev fældet i 1627 i Mälardalen - samme sted som Vasas tømmer et par år tidligere.

- Mål, konstruktionsdetaljer, træprøver og arkivmateriale pegede alle i samme retning - vi havde fundet Vasas søsterskib Äpplet!
siger Patrik Höglund, marinarkæolog ved Vrak.

Med fundet har forskerne fået en enestående mulighed for at sammenligne Äpplet med Vasa og undersøge udviklingen af skibsbyggeri på den tid. Begge skibe blev bygget af den samme skibsbygger.

- Dette vil hjælpe os til at forstå, hvordan de store krigsskibe udviklede sig fra det ustabile Vasa til sødygtige fartøjer, der kunne dominere Østersøen - en afgørende faktor for Sveriges opståen som stormagt i 1600-tallet, siger Patrik Höglund.

Der er dykkerforbud i området, hvor vraget ligger.

Klik på kortet, og få mulighed for at se hvor de mange skibs-vrag ligger.

vrag kortKilde: Vrak.se museum




Seneste nyheder





Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet

Kort nyt

De er der ikke endnu – men når de kommer...

Kort nyt

Flot donation øger sikkerheden i Roskilde

Kort nyt

Tun-feber i Helsingør – billetterne er revet væk

Kapsejlads

Anne-Marie Rindom skadet - misser Hyéres!





Udvalgte artikler *