fbpx

World Sailing i pinlig brøler - Line Markert forklarer

Related Articles: World Sailing årsmøde: Hovedemne er ændring i ledelsesstruktur – Lerche forklarer
Inkluder i Newsletter: Ja

Bådmagasinet har talt med Dansk Sejlunions formand Line Markert om World Sailings årsmøde i Abu Dhabi, hvor deltagelsen er markant lavere end normalt, selvom det er flere år siden, der har været afholdt årsmøde.

Vores spørgsmål til DS formand handler specielt om sanktionerne i forhold til Rusland og Belarus, om russiske sejleres mulighed for at deltage i OL 2024 samt det faktum at langt færre lande deltager i årsmødet.

Har der været nogen nye diskussioner om sanktionerne mod Rusland og Belarus ? 

Line Markert: ”Tilsyneladende ved en fejl er et enkelt russisk komitémedlem ikke blevet suspenderet ved forårets beslutning, der omfattede otte konkrete delegerede. Det virker meget pinligt for WS. Desuden deltager flere russere som observatører ved møderne. Council skal på fredag (i morgen, red.) behandle et forslag om at vedkommende også suspenderes fra denne post. 

Russisk deltagelse ved OL 2024 ?
Der findes umiddelbart ingen submissions omkring kvalifikationen til det kommende OL. Stævnet i Den Hague 2023 bliver jo forventeligt første fase, og dernæst kommer yderligere en mulighed inden OL. Hvis WS fastholder sanktionerne mod sejlerne fra Rusland og Belarus, så vil de jo ikke kunne kvalificere nationen og dermed ikke deltage - men, ved WS hvornår de forventer at vedtage kvalifikationsreglerne, og hvordan tilrettelægger World Sailing nationskvalifikationen til OL. ? 

Line Markert: ”Vi har ikke hørt nogen tale om de russiske atleters fremtidige deltagelse, men det berøres måske ved Events Committees møde torsdag (i dag, red.). Forventningen må være, at man lægger sig helt på linje med IOC. Sejlsporten bør ikke gå enegang i dette spørgsmål.  Der er endnu noget tid til de første kvalifikationssejladser i 2023, som du selv skriver.”

Hvis det lykkes IOC at ’presse’ de internationale forbund til at hæve sanktionerne mod sejlere fra Rusland og Belarus, vil der potentielt kunne opstå en meget konfliktfyldt situation op til og under OL 2024. Situationen kan resultere i, at idrætsudøvere fra Rusland og Belarus kan kvalificere sig til OL 2024 - mens krigen i Ukraine fortsat ikke er afsluttet, herunder med fortsat russisk tilstedeværelse i besatte områder. 

Frankrig vil i denne situation ikke kunne forhindre deltagelse fra Rusland og Belarus og risikerer potentielt boykot fra andre lande, måske især europæiske og andre vestlige lande -  så hvis krigen i Ukraine ikke er overstået inden 2024, så vil idrætsverdenen kunne stå overfor store konflikter og/eller potentielt delvis boykot af De Olympiske Lege for første gang siden 1980 i Moskva og 1984 i Los Angelos.

Har der været nogen reaktioner på Danmarks protester og udvandring på ANOC mødet ?

Line Markert: ”Vi har på tomandshånd fået et par positive reaktioner på DIF’s manifestation ved ANOC-mødet. Og det er bestemt blevet bemærket globalt. Vi deler selv DIF’s formands holdning om, at atleter bør komme tilbage før officials og politikere, når tiden er moden. Vi konstaterer også, at der er meget forskelligt syn på sanktionerne i det internationale sportsmiljø jævnfør Hans Natorps tilkendegivelser.”

Menneskerettigheder og bæredygtighed ifm. valg af konferencested
Det forlyder at der skulle være en del både Council og Committee medlemmer som ikke deltager i årets konference, hvor mange lande har egentlig sendt delegerede herunder til AGM, og vil det være muligt for lande, der ikke fysisk er til stede, at deltage online i AGM mødet ? 

Line Markert: ”Det er nok rigtigt, at der i mødernes første del er færre deltagere end ”normalt”. Det kan skyldes lokationen, økonomi, covid eller andre forhold. 

Det er lidt svært at få et præcist overblik over deltagelsen bl.a. fordi listen er digital og forudsætter, at den enkelte ”synliggør” sin profil på app’en.  Det er dog ikke kritisk, og her er sædvanlig aktivitet i korridorerne. Det er muligt at deltage virtuelt, og særligt i Council og på AGM vil det kunne få betydning – måske vil flere være repræsenteret end tidligere med denne mulighed. 

Når WS skal vedtage en omfattende governance reform, den mest vidtgående i 40+ år, så er det jo ikke helt uvæsenligt, at så mange medlemslande som muligt deltager - og ikke kun de mere velstående lande, som allerede dominerer sportens politiske arbejde. Konferencerne skal naturligvis rundt i verden, men i en digitaliseret verden findes mange løsninger, hvor også de mindre lande kan medvirke proaktivt via digitale løsninger, hvilket vil styrke demokrati og transparens i WS. Hvordan ser det ud i fremtiden mht. at styrke denne proces, både i relation til Council, komiteer m.v. ?

Line Markert: Vi deler selvfølgelig Bådmagasinets refleksion om, at mange bør deltage i den vigtige vedtagelse af nye vedtægter/constitution. Abu Dhabi blev valgt i 2019 med henblik på 2020. Derefter udskudt til 2021 og så til 2022. Alternativet var Kina. Mange her taler om, at et sådant valg ikke bør ske igen. Økonomi og tilgangen til bæredygtighed og til anerkendte, universelle menneskerettigheder er en udfordring.  Konferencecenteret/hotellet ligger ret isoleret lidt uden for byen midt i et Formel 1-center. Her er gitter overalt, og aircondition kører på højtryk. Konceptet må gentænkes og Europa må på banen igen.  Der er bred opbakning til vores holdning om, at konceptet og metoden for valg af placering af årsmødet skal gentænkes – klimaaftryk og økonomi skal være mere tungtvejende.”

Afslutningsvis opsummerer Line Markert på følgende måde:

 ”Stemningen her er generelt ret positiv. Bestyrelsen og CEO/management team gør sig umage for at være synlige og signalere god energi.  Eventuelle interne uenigheder holdes væk fra offentligheden. 

Mange med har brugt utroligt mange kræfter på reformen og glæder sig til, at komme videre. Ved et orienteringsmøde fortalte CEO David Graham og hele management team om deres arbejde. Adskillige er nye på posterne, så det var en god idé, som blev virkeligt godt modtaget af de mange deltagere – formentlig ca. 150 personer.”

For et par dage siden talte vi med DS direktør om mødet, vedtagelsen af governance reform og et par af de mere væsentlige forslag. Læs artiklen herunder.  









Kapsejlads

Sejlerlandsholdets sidste store test før OL

Kort nyt

Podcast: Ny episode - hvorfor egentlig sejle?

Havne

Christiansø Havn skal igennem kæmpe renovering

Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen





Udvalgte artikler *