fbpx

Del III: Hvordan går det med talentudviklingen i dansk sejlsport ?

Related Articles: 29er EM: Lokale helte beæret over endnu en podieplacering, DEL I: Hvor står dansk sejlsport her to år før OL?, DEL II: Hvor står dansk sejlsport to år før OL i Paris?
Inkluder i Newsletter: Ja

Vi tager i DEL III pulsen på talentudviklingen i dansk sejlsport. Uden en kontinuerlig samt succesfuld talentudvikling vil der ikke være nogen medaljepotentielle sejlere ved kommende olympiske lege. Det er derfor interessant at kigge nærmere på, hvordan det går med talentudviklingen i dansk sejlsport, herunder status på internationale resultater, især for sejlere på Dansk Sejlunions (DS) Ungdomslandshold, og ikke mindst Udviklingslandsholdet.

Ikke én eneste pige på ungdomslandsholdet
Når det gælder sejlere på Ungdomslandsholdet har DS en forventning om topresultater ved internationale stævner. Ungdomslandeholdet omfatter sejlere under 23 år.

En særlig ting der ´springer i øjnene´, når man kigger på DS Ungdomslandshold 2022, er, at der IKKE er én eneste pige i nogen af klasserne, heller ikke de klasser som er fødeklasser til de olympiske klasser, nemlig 29er og ILCA 6 (tidl. Laser,  red.), hvor Danmark normalt har deltagere med ved OL og har vundet medaljer ved de seneste to olympiske lege i 49erFX og ILCA 6.

Ungdomslandshold 2022 inkluderer 4 drenge i 29er, 2 drenge i ILCA 6, 4 drenge i Europe (4 drenge) og 1 dreng i WASZP.

De bedste danske ungdomssejlere op til 19 år har deltaget i Youth World Sailing Championship (WYSC, red.) i Den Haag i Holland. Klasserne ved dette store Ungdoms-VM afspejler samme discipliner som ved OL, og et stort antal OL-deltagere har i deres ungdom deltaget i dette VM. Her deltager – ligesom ved OL - kun ét hold i hver klasse fra hver nation, og stævnet omfatter 11 klasser: 420 drenge/mix, 420 piger, 29er drenge, 29er piger, ILCA 6 drenge, ILCA 6 piger, Nacra 15 mix, IQFoil drenge, IQFoil piger, Formula Kite drenge og Formula Kite piger.

Kun dansk deltagelse i 4 af 11 discipliner i WYSC
Der var kun danske sejlere i fire, ud af disse 11 klasser, og ingen sejlere opfyldte målsætningen for Ungdomslandsholdet om internationale topresultater. 

Bedste resultat var i 29er drenge, hvor Gustav Aasholm-Bradley/Frederik Ragan Melbye blev nr. 10. De øvrige resultater var 29er piger nr. 14 Anne Haubjerg Olsen/Katja Visby Svendsen, ILCA 6 piger nr. 20 Annelie Friis Jensen og ILCA 6 drenge nr. 37 Frederik Jensen.

Eneste 29er sejler som i 2022 sæsonen har opfyldt målsætningen er Jens Chr. Dehn-Toftehøj, som blev nr. 3 ved EM sammen med sin bror. Men han deltog ikke i klassens VM i Barcelona. Gustav Aasholm-Bradley/Clemet Aasholm-Bradley blev nr. 23. De fire øvrige danske besætninger endte under nr. 100.

Der er 4 sejlere i Europe klasser, som har præsteret ganske flotte resultater ved blandt andet Ungdoms EM og VM, og man må forvente, at disse sejlere er på Ungdomslandsholdet, fordi de har en ambition om en kommende OL-satsning. Oskar Thule blev nr. 1 ved U EM og nr. 8 ved VM. Andreas Svendsen, Casper Fink og Frederik Bløcher blev henholdsvis nr. 2, 6 og 9 ved VM.

Altså enkelte lyspunkter på Ungdomslandsholdet, men bestemt ikke overbevisende præstationer, som tydeligt peger i retningen af OL-medaljepotentiale i fremtiden.

Her kan du finde alle sejlerne på DS Ungdomslandshold 2022

Udenfor Ungdomslandsholdet har der også været et lyspunkt med to flotte placeringer ved IQFoil Junior World Championship med en 4.-plads til Oscar Buch og 7.-plads til Rasmus Blakskjær.

Udviklingslandsholdet
Udviklingslandsholdet er reelt en fortsættelse af talentarbejdet i ungdomsklasserne, men forskellen er, at her fokuserer man stort set alene på OL-klasserne. Der er en naturlig forventning om, at disse sejlere er kommende OL-deltagere med medaljechancer. 

Der er ikke krav om toppræstationer ved hvert stævne, udvikling af sejlerne er i højsædet, og de skal lære at arbejde med individuelle målsætninger. Alligevel er der naturligvis en vis forventning om gode resultater, som dokumenterer et klart udviklingspotentiale. Sejlerne kan udvikle sig på dette landshold til de er på niveau, hvor de kan præstere topresultater ved internationale stævner. Herefter kan de rykke op på Sejlerlandsholdet, hvor kravet er et resultatniveau indenfor top 10 i verden.

Der er i alt 42 sejlere på DS Udviklingslandshold, fordelt på: 10 i 49er, 10 i 49erFX, 2 i Nacra 17, 7 i ILCA 6, 5 i ILCA 7m 5 i IQFoil og 3 i Kite Foil (Formula Kite).

Her kan du finde alle sejlerne på DS Udviklingslandshold 2022

I DEL I: Hvor står dansk sejlsport to år før OL 2024 kiggede vi på 49er, 49erFX, ILCA 6 og Nacra 17, hvor der er besætninger med OL-medaljepotentiale ved kommende OL. 

Indtil nu i sæson 2022 har ingen danske ’senior’ OL-sejlere været i nærheden af EM eller VM medaljer, men har præsteret hæderlige placeringer. I 49er, 49erFX og ILCA 6 er der flere besætninger, som forventeligt kommer til at kæmpe om den danske OL-plads, men i Nacra 17 er der kun én besætning på Udviklingslandsholdet, og der er ingen sejlere på Ungdomslandsholdet i flerskrog disciplinen.

I 49erFX  Junior VM blev det til en flot bronzemedalje til Helena Wolf/Carl Emil Sloth. Herudover er der så vidt vi kan finde frem til ingen andre sejlere på Udviklingslandsholdet, som har præsteret ved EM eller VM. For disse sejlere er målet snarere OL 2028 i Los Angelos.

I DEL II: Hvor står dansk sejlsport to før OL 2024? kiggede vi de øvrige 6 klasser, og her er der kun få lyspunkter.

Eneste sejler i disse 6 klasser, som har vist lovende takter i 2022, er Johan Schubert i ILCA 7, som præsterede en ganske flot 11.-plads blandt 158 deltagere i ILCA U21 VM.

Man skal også holde øje med den danske OL-deltager 2020 (2021) Lærke Buhl Hansen, som præsterede i top 10 i RS:X ved OL 2020. Hun satser nu i IQFoil. 

Medaljetørke i Ungdomsklasserne
Bortset fra bronze i Europe klassen, er der langt til topplaceringer og medaljer i de øvrige ungdomsklasser som indgår i World Sailings årlige ”World Youth Sailing Championship” (WYSC, red.), hvor verdens bedste ungdomssejlere årligt mødes i 11 bådklasser.

Dansk sejlsport har de seneste 10 år kun vundet én medalje ved WYSC, og det er helt tilbage i 2015, hvor det blev til en bronze i 29er piger.

Man kan selvfølgelig altid diskutere, om det er et mål at vinde medaljer ved WYSC. Men når DS har en forventning og et mål om topplaceringer ved internationale mesterskaber for Ungdomslandsholdet, kan man godt tillade sig at stille spørgsmålet, om det går specielt godt med talentudviklingen i dansk sejlsport, når der set over en 10-årig periode næsten har været ’medaljetørke’ i de fleste ungdomsklasser?

Mange af klasserne afvikler også deres egne internationale ungdomsmesterskaber, men heller ikke her er det blevet til mange medaljer de senere år – bortset fra Europe jolle, som ikke indgår i WYSC, og hvor kun relativt få sejlere satser på en olympisk karriere. 

Sejlunionens talentudvikling har igennem mange år været centreret om 1-personers og 2-personers joller, og ved WYSC 2022 var der også kun sejlere i disse 4 discipliner. Det er også her, at Danmark har vundet EM-, VM- og OL-medaljer medaljer ved de seneste fire Olympiske Lege, men det betyder også, at man alt andet lige realiserer en relativt smal talent- og elitesatsning, som alt andet lige har den konsekvens, at sandsynligheden for medaljer bliver reduceret.

DS har reelt kun talentudvikling i 4 discipliner, nemlig 1- og 2-personers jollerne, og lejlighedsvis hopper en enkelt besætning over i Nacra 17, men der er ingen talentsatsning i Nacra 15 Mix, som er med i WYSC.

Det er aldrig lykkedes for DS at realisere en målrettet talentudvikling med en bred trup af sejlere i flerskrog mix, windsurfing for kvinder og mænd, og indtil videre heller ikke i den nye OL-disciplin Kiteboarding for kvinder og mænd.

Når 4 ud af 10 OL-discipliner udgøres af windsurfing og kiteboarding, kunne man spørge, om der ikke burde være et incitament til også at skabe en langsigtet talentsatsning i disse discipliner, således at dansk OL-sejlsport kommer til at hvile på et bredere fundament frem mod OL 2028, og videre ud i fremtiden ? 

Med flotte Junior VM resultater i IQFoil har unge windsurfere vist vejen for, at der er potentiale for en målrettet ungdomssatsning også i windsurfing og kiteboarding, og dermed en bredere langsigtet talentsatsning, som kunne skabe muligheder for OL-deltagelse og medaljemuligheder.

------------------------------ o0o------------------------------

Annonce:

Køb abonnement, online - eller få magasinet leveret til døren, klik på billedet

online blad 580 20222

 

 









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *