fbpx

Forbud mod sejlads ved de tre gaslækager i Østersøen

Inkluder i Newsletter: Ja

Søfartsstyrelsen har udsendt navigationsvarsel og oprettet forbudsområde.

Der er nu oprettet forbudszoner omkring lækagerne i Østersøen, hvor skibe og både ikke må sejle. Det skyldes, at fartøjerne kan miste opdrift, hvis de sejler ind i området. Desuden kan der være en antændingsfare over vandet.

Ifølge Forsvaret blev gaslækagen på Nord Stream 2 opdaget af Forsvarets F-16-beredskab.

Mandag aften opdagede et skib så en utæthed i den anden gasledning Nord Stream 1 nordøst for Bornholm, og det viste sig, at der var hele to utætheder med omkring seks kilometers mellemrum. 

Lækagen på Nord Stream 2 er syd for Dueodde på pos. 54 52,6N - 015 24,6E. Begge lækager ved Nord Stream 1 er i internationalt farvand, men er henholdsvis dansk og svensk eksklusiv økonomisk zone. 

Ved lækagerne begyndte vandet at boble, hvilket skyldes at både Nord Stream 1 og 2 er fyldt med gas under tryk, selv om de ikke er i brug. 

Det har fået Søfartsstyrelsen til at udsende en navigationsvarsel og oprette et forbudsområde, hvor sejlads er forbudt inden for et område af fem sømil - svarende til knap ti kilometer fra gaslækagerne.

Uden for forbudszonen er der ikke sikkerhedsrisici forbundet med lækket, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse. Ifølge Styrelsen, så forventes det ikke, at hændelsen får konsekvenser for den danske forsyningssikkerhed for gas.

Den Nationale Operative Stab (NOST) mødtes dog tirsdag for at koordinere myndighedernes håndtering af situationen. Staben ledes af Rigspolitiet og består også af efterretningstjenesterne, Forsvarskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Udenrigsministeriet, Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Sundhedsstyrelsen og Trafikstyrelsen.

Og på energiområdet gik man op i såkaldt "orange beredskab", som er det næsthøjeste sikkerhedsniveau.

Fregatten Absalon og miljøskibet Gunnar Thorson er nu på stedet og overvåger farvandet ved forbudszonerne, og Forsvaret støtter ligeledes med en helikopterkapacitet. Derudover deltager også patruljeskibet Rota.

Her er det video fra Forsvarets helikopter SAR-beredskab i Roskilde:  

Sammenklip af gaslækagerne ved Nord Stream-rørledningerne. Den største danner uro på overfladen på godt 1 kilometer i diameter. Den mindste laver en cirkel på cirka 200 meter. Video: Helikopter Wing / Forsvaret

Søfartsstyrelsen forventer, at det går mellem en og to uger, før man igen må sejle i området.

c4e72933 ab33 487a bb0c 327e8bc279b2

Illustration: Sikkerhedszone angivet med gul afmærkning
Kilde: Forsvarskommandoen, Energistyrelsen, Søfartsstyrelsen.


Galleri