fbpx

Sejlende kulturarv fylder Lillebæltet

Inkluder i Newsletter: Ja

Fra i morgen, onsdag den 28. september og ugen ud - danner Middelfart Gl. Havn rammerne om dette års traditionsrige Nordisk Gaffelrigseminar. Ti historiske skibe lægger dæk til, når ca. 100 traditionssejlere fra hele Skandinavien finpudser deres sejlfærdigheder om bord i de gaffelriggede skibe.

Nordisk Gaffelrigseminar blev til på Hardanger Fartøyvernsenter i Norge i 2013, og siden da har engagerede sejlere fra hele Norden årligt sat hinanden stævne i enten Norge eller Sverige og nu også i Danmark.

Idéen var at skabe et forum for udveksling af viden og erfaring om rigning og sejlads med disse fartøjer, men også at bringe sejlere fra hele Norden sammen, og derigennem få skabt et fagligt netværk på tværs af landegrænserne. Her deles erfaringer. mens man øver håndteringen af gaffelriggede fartøjer.

”At sejle og håndtere historiske skibe fordrer godt, gammeldags sømandskab. Sådanne færdigheder læres bedst ved, at man sammen, og på tværs af generationerne, står til søs i skibene. På den vis sikres en handlingsbåren overlevering af de kundskaber, som også kommende sejlskibsfolk får brug for. Skibe af denne type er jo kun til låns og skal i tide overleveres til næste generation. Derfor er det vigtigt, at mødes for at inspirere hinanden og derved bidrage til, at der også fremover vil være både interesse og færdigheder til stede, når fartøjerne overdrages til yngre kræfter”, fortæller sekretariatsleder i Skibsbevaringsfonden John Walsted i en pressemeddelelse.

Gaffelrigseminar er en god arena for den indsats, for ofte er deltagerne en god blanding af yngre og ældre sejlere og af sejlere med mere eller mindre erfaring i bagagen. På seminaret har deltagerne mulighed for at finpudse dels deres sejladsmæssige færdigheder, men også at forbedre fartøjernes trim, manøvredygtighed og ikke mindst at øve sikkerheden om bord.

Også i beskæftigelsesmæssige sammenhænge byder gaffelriggerne sig til. ”Danmark er en af verdens største søfartsnationer, og Det Blå Danmark har i årevis efterlyst mere arbejdskraft. For mange unge mennesker begynder interessen for havet og et liv til søs ofte på et af de historiske sejlskibe”, slutter John Walsted.

Ordet gaffelrig refererer til hvorledes skibet er rigget. Det denne rigningstype der har været fremherskende i småskibs- og skonnertfarten i århundreder. Til eksempel er et af de mest kendte sejlskibe herhjemme, nemlig skonnerten Fulton, let genkendelig på denne rigningstype.

Nordisk Gaffelrigseminar sker i et samarbejde mellem de norske hovedarrangører, Hardanger fartoyvernsenter, Lillebæltværftet i Middelfart og Skibsbevaringsfonden.

Nordisk Gaffelrigseminar løbet af stablen fra onsdag 28. september til søndag 2. oktober - med udgangspunkt ved Lillebæltværftet i Middelfart Gl. Havn









Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet





Udvalgte artikler *