fbpx

Venedig - maritim stormagt og alle tiders søfartsby

Inkluder i Newsletter: Ja

Venedig er havets by - en stenrig maritim stormagt gennem århundreder og en by med kanaler i stedet for traditionelle veje.

I en ny særudstilling 'Venedig - Havets magt' fortæller M/S Museet for Søfart historien om en eventyrlig søfartsby, der til alle tider er blevet beundret af rejsende fra hele verden. En by bygget på 117 øer, hvor transport af alt fra mad til mennesker foregår i både på de ikoniske kanaler.

Venedigs tætte forbindelse med havet har gennem tiden givet byen stor rigdom, betydning og magt, men også faretruende udfordringer som krig, oversvømmelse og masseturisme.

Maritim stormagt
Fra 1200 til 1500-tallet var Venedig en maritim stormagt, der dominerede Middelhavets søveje mod øst. Krydderier, silke og andre luksusvarer blev transporteret ad Silkevejen til Venedig, hvorfra det blev solgt videre til resten af Europa. Venedigs herredømme smuldrede i 1600-tallet, men moderne turisme gav byen nye muligheder for indtjening og Venedig er stadig et vigtigt kulturelt centrum for arkitektur, film og samtidskunst.

Særudstillingen viser mere end hundrede malerier og pragtgenstande fra Venedigs storhedstid lånt fra venetianske museer. Fra mesterværker af malere som Canaletto, Joseph Heintz den Yngre og Pietro Longhitil karnevalsmasker og 1700 tals klædedragter i fløjl og silke, men også venetiansk glas, søkort og navigationsudstyr.

Overdådig luksus
"Venedig spiller en hovedrolle i den globale søfartshistorie. Byen var en maritim stormagt uden lige, og selv i dag holder hele verden øje med dens store biennaler. Havet har altid været byens motorvej til succes, men også en alvorlig trussel, og den historie glæder vi os til at fortælle. Særudstillingen er fuld af overdådig venetiansk luksus, guld og genstande i en klasse, som man normalt må til udlandet for at se. Udstillingen fortæller også om byen efter storhedstiden, og de problemer, der truer Venedig i dag," fortæller Sarah Giersing, udstillingschef på M/S Museet for Søfart.

Venedigs forbindelse til Danmark
Ligesom resten af verden har danske adelsmænd, kunstnere, søfolk og folk fra det bedre borgerskab gennem tiden været draget af Venedig. De tog på dannelsesrejse til byen, og fik inspiration, maritim ekspertise og eksotiske varer med hjem. Især byens imponerende og produktive skibsværft, Arsenale, var i sin tid mål for besøg og spionage. Sådan har Venedig sat dybe spor i alt fra dansk kunst til madlavning og arkitektur, og det viser udstillingen også eksempler på med bl.a. glas fra Frederik d. 4.s samling, og en tegning fra H.C. Andersens rejsedagbog, men også nutidig inspiration som den stenstrand, der skal være med til at klimasikre fremtidens København.

"I dag er Venedig også et laboratorium for bæredygtig byplanlægning, der skal forholde sig til nutidens havstigninger og klimaforandringer. Vi kan stadig hente masser af erfaringer og inspiration i Venedig," slutter udstillingschef på M/S, Sarah Giersing.

Særudstillingen 'Venedig - Havets magt' åbner for publikum d. 29. september 2022, og kan ses frem til d. 26. februar 2023. Udstillingen er produceret i samarbejde med Expona og Contemporanea Progetti, Italien samt Estonian Maritime Museum, Estland, som efterfølgende viser udstillingen https://mfs.dk/udstillinger/ve...

I udstillingsperioden inviterer M/S løbende til debatter og arrangementer med udgangspunkt i Venedig - fra klimadebat om Lynnetteholm og kystsikringer til Venedig som eventyrligt rejsemål.




Seneste nyheder

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Sejlads i det nye klima






Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen

Sejlsportsliga

Sailing Champions League: KAS var få point fra cuttet





Udvalgte artikler *