fbpx

Speedbåd i knibe på ukendt position

Inkluder i Newsletter: Ja

Dette er historien om, hvorfor en AIS eller anden positionssender er en rigtig god idé på havet, når uheldet er ude på en længere tur.

Tre nordmænd i en speedbåd med en 200 hk kom i knibe, da de lørdag var på vej fra Skagen med kurs mod Kristiansand i Norge - en sejltur på omkring 160 km. De var omtrent nået halvvejs i deres lille båd, da de pludselig fik problemer. Motoren svigtede, skriver Nordjyske medier. 

Selv om nordmændene medbragte en VHF-radio og var i stand til at kalde op til den norske kystvagt, så var radioforbindelsen så ringe, at den norske kystvagt ikke kunne bestemme positionen af speedbåden. Kun at den var langt ude i Skagerrak et sted mellem Skagen og Kristiansand. 

Den norske kystvagt bad om hjælp fra Danmark, og det lykkedes Lyngby Radio at kontakte Skagen-trawleren S255 North Sea i Skagerrak. Midt ude på havet fik mandskabet på den nordjyske trawler øje på den norske speedbåd og kunne se, at der var tre unge mænd i båden, dog uden at kunne få radiokontakt til dem.

Normalt ville turen på ca. 87 sømil kunne gøres på tre timer i speedbåden med den kraftige motor, men nu lå båden og skvulpede i det solrige vejr, og heldigvis for nordmændene var der kun lidt vind. 

Med trawleren på stedet fik den norske kystvagt positionen, så en redningsaktion kunne komme i gang og bringe de nødstedte ind til Kristiansand.