fbpx

GRDR inshore & offshore: Leverede igen på øverste hylde

Garmin Round Denmark Race inshore & offshore markerede sig igen som den længste, mest udfordrende og mest eventyrlige kapsejlads i Nordeuropa. Sejladsen tester sejlernes udholdenhed og deres evner til at dosere presset på sig selv, på båden og på udstyret. Det er en bedrift at komme i mål - og har man ambitioner om at vinde, skal man starte med at have en plan og et setup, der sikrer, at man kommer i mål. 

Som en tur til L’Orient
Sejladsen sender deltagerne ud på eventyr i de danske, tyske og svenske farvande omkring midsommer med distancer, der kræver helt andre forberedelser og helt andre rutiner end deltagerne får på nogen anden kapsejlads i Danmark. De officielle distancer på de to baner er 640 sømil for inshore og 760 for offshore, men alle sejler naturligvis længere på grund et krydstillæg. Lige for at sætte det i perspektiv svarer de to distancer til en tur fra offshore start-venue Esbjerg til hhv. Brest (640 sømil) og L’Orient (760 sømil). 

Og missionen lykkedes for alle gennemførende deltagere kunne berette om unikke oplevelser i de lange dage korte magiske juni nætter. 

Mange højdepunkter
Et af sejladsens absolutte højdepunkter var, da Esben Pilegaard fredag eftermiddag efter knap 9 døgn i søen surfede over målstregen og gennemførte sejladsens offshore bane singlehand i sin lille X79er Relax. 

  • Det har været en utrolig oplevelse med masser opture, men også en del modgang. Jeg har tre selvstyrer om bord som alle holdt op med at virke. Så jeg håndstyrede hele vejen fra Bornholm, men på et tidspunkt blev også det rutine. Modgang kan overvindes. Det har jeg lært, sagde han. 

Et andet højdepunkt var da dobbelthand-sejlerne efter 600 sømil fik 'omstart' mellem de to Lillebæltsbroen. 

  • Det er så svært at sejle i Danmark. Vejret og vinden ændrer sig meget hele tiden. Du skal være en god navigatør og meteorolog, og så skal du naturligvis vær udholdende, sagde Richard Leewien fra den hollandske Hod 35er ExtraHod der endte som tredje doublehand-båd i mål. 

Tæt på katastrofen
I den alvorlige ende fik JPK 10.30 skipper Anders Johansen en nærdødsoplevelse på Nordsøen, da han ramte en stor stålkutter med sit bovspryd, mens han selv var om læ på toilettet. Efter sejladsen sagde han: 

– Jeg var rystet og det er jeg stadig. Jeg betragter det som heldigt, at der intet skete med båden og at jeg fortsat er i live. 

Længst på 24 timer
Jens Thuesens første 24 timer på offshore banen fortjener omtale. Her sejlede han, Jens Quorning og Tor Belkov hele 384,3 sømil i Dragonfly 40c trimaranen Flying Dragon. 

  • Garmin Round Denmark Race er en forrygende sejlads. Det tror jeg mange kan se efter denne uge. For os var det yderligere fantastisk at få trimaranen ud på Nordsøen og mærke hvad den kan herude, sagde han.

Fully crew-sejlerne havde fokus på at lære deres både at kende i race-mode over lang tid. At få manøvrer og boathandling til at spille på alle tider af døgnet under alle forhold. Og så naturligvis på samværet. 

  • Vi havde vores egen kamp i kampen med X49eren Flux. Og ved Kronborg blev det helt tæt. Det var en forrygende fight på en smuk aften med Kronborg som bagtæppe, som vi heldigvis vandt sagde Xbox skipper Henrik Jørgensen. Han og besætningen på Xp44eren slog som en ekstra bonus 2021 rekorden på inshore banen sat af Tp52eren Rafael. 

De officielle rekorder 
Der var rekorder på samtlige distancer i år, nogle meget imponerede andre lidt mindre da sidste års udgave af Garmin Round Denmark Race, der blev sejlet i ultralet vind. 

Inshore singlehand:
Claus Cato, Archambault 35 Emily, 4 dage, 15 timer, 58 minutter, 0 sekunder 

Inshore 2Star:
Andreas Willim & Tom Gosh, JPK 38 Belle. 5 dage, 2 timer, 39 minutter 40 sekunder 

Inshore Fully Crewed:
Henrik Jørgensen, Xp44 Xbox, 4 dage, 4 timer, 56 minutter 33 sekunder 

Offshore Singlehand
Rikard Roth, Xp44 Xar, 4 dage, 16 timer, 0 minutter, 28 sekunder

Offshore Fully Crewed
Jens Thuesen, Dragonfly 40c Flying Dragon, 3 dage, 20 timer, 14 minutter, 7 sekunder

Samlede resultater fås som pdf - klik på de enkelte klasser herover.

img 7582
Alle der har gennemført Garmin Round Denmark Race har ydet en ekstraordinær indsats - men én fortjener altså ekstra opmærksomhed. 
Esben Pilegaard efter sin vanvittige præstation på 7 døgn 5 timer og 3 minutter fratrukket 32 timer for den obligatorisk hviletid - Offshore Singlehand, i en X-79er, imponerende. Foto GRDR

 

img 4529
Der var mange side-events under GRDR-ugen som sammen med det gode vejr lokkede folk til havnen. (Foto: Jannik Friis Toft // GRDR)

 

 


Galleri
Kort nyt

Aabenraa Sejlklub fejrer 100 års-jubilæum med kendt band

Kapsejlads

Øhavet Rundt melder klar for 52. gang

★ Tursejlads

★ Fjällbacka og Fjällbacka Skærgården - et 'must'

Kort nyt

Tall Ship: Her er de frivillige også i fokus

Surf

Waterz kan godt bruge flere hænder - er du frisk?

Kort nyt

Speedbåd i knibe på ukendt position

SailGP

Inviterer skoler til sejlads på Peblingesøen

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?