fbpx

NMEA OneNet: Fremtidens elektroniske infrastruktur

Inkluder i Newsletter: Ja

Op til 40.000 gange hurtigere datatransport, mere strøm i kablerne, sikret mod hacking og et praktisk talt ubegrænset antal tilslutninger. NMEA2000 får en storebror med superkræfter.

Mød NMEA OneNet – bygget til at samarbejde med NMEA2000. Elektroniske enheder og computere er et univers, som bliver ved med at vokse og ændre sig. Det gælder både til lands og til vands. Med jævne mellemrum vokser behovet og udviklingen ud af den kapacitet, som findes i eksisterende hardware eller software – og så må der opfindes noget nyt.

Datatransport om bord

Når det gælder maritim elektronik, så løber signalerne fra bådens forskellige instrumenter igennem kabler fra sensorer, transducere, antenner osv. og hen til apparaterne. Det vil sige med mindre, der er tale om et trådløst system, men det tilhører sjældenhederne.

Nogle gange løber kablerne via en form for ”black box”, hvor der sker beregninger og behandling af data, og derefter til et display. Nogle gange løber kablerne direkte til apparatet, hvor både databehandling og visning på display finder sted. I overførslen skal der ikke kun transporteres data, men også strøm.

Og hvis databehandlingen skal fungere, må alle data snakke samme sprog – de må køre på den samme såkaldte ”protokol”.

Grammatik
Protokollen er egentlig bare et sæt regler, som definerer ”grammatikken” i det sprog, som data taler, og som dermed sikrer, at alle dele af netværket kan snakke sammen og forstå hinanden...hertil og ikke længere

Læs mere om dette spændende emne, i magasinet #576 som er på gaden nu.

Er du abonnent, så logger du blot ind og læser videre - ønsker du at være det, klikker du her.

nmea

En 4-siders artikel, hvor Øyvind Bordal ser nærmere på eletronikken om bord.