fbpx

Jagten på superyachts: Kendt oligark forsøger at sejle sine fartøjer i sikkerhed

Inkluder i Newsletter: Ja

Flere russiske oligarker har i den seneste tid fået travlt med at flytte deres milliarddyre superyachts ud af vestlige havne, og den kendte ejer af fodboldklubben Chelsea FC, Roman Abramovich, er ingen undtagelse. Abramovich ejer nogle af verdens største superyachts, bl.a. Solaris og Eclipse.

Den 140 meter lange Solaris var torsdag på vej mod øst over Middelhavet, efter at sanktionerne blev udvidet til Chelsea FC-ejeren. 

Fartøjet til fire milliarder kroner blev sporet ud for Siciliens kyst og ser ud til at have sluttet sig til de forhastede sejladser af russiske oligarker, der forsøger at flytte deres superyachts rundt i verden for at undgå beslaglæggelse af regeringer, der håndhæver sanktioner som svar på Ruslands invasion af Ukraine. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Også Roman Abramovich formodentlig mest kendte yacht, der ligger med i toppen af de allerstørste privatejede yachts i verden, Eclipse, synes nu at være på flugt fra Vestens sanktioner. Eclipse, der har en anslået værdi af mere end otte milliarder kroner efter en nylig renovering, er blevet set sejle østpå fra den caribiske ø St Maarten mod internationalt farvand, kort efter at andre oligarkers yachter blev beslaglagt.

Ifølge vesselfinder.com har Eclipse allerede krydset Atlanten og er senest blevet observeret vest for De Kanariske Øer.

"Vi kommenterer aldrig yachtens bevægelser eller andre køretøjer eller fartøjer", udtaler en talsmand for Abramovich tidligere på ugen ifølge den engelske avis.

Den 163 meter lange Eclipse har ni dæk, to helikopterpladser og en 16 meter lang swimmingpool, der kan omdannes til et dansegulv. Den er et af de dyreste fartøjer, der ejes af enkeltpersoner, som nu er kommet på de amerikanske, EU og britiske sanktionslister.

Franske og italienske myndigheder beslaglagde i sidste uge tre yachter til en værdi af mere end 225 millioner dollars svarende til 1,5 milliarder kroner.

Rigmand i unåde
I 2003 skød Roman Abramovich 13 milliarder kroner i den engelske storklub Chelsea. Men ifølge den britiske sanktionsliste får den russiske oligark nu indefrosset sine aktiver med henvisning til at have forsynet det russiske militær med stål gennem sit stålfirma Evraz PLC.

Roman Abramovich har efter sigende en tæt tilknytning til Putin og har derigennem opnået økonomiske fordele. Eksempelvis har Abramovich ifølge avisen fået lov til at købe og sælge aktier til den russiske regering til gunstige priser.

Abramovich har nu sat Chelsea og sine britiske millionejendomme til lynsalg for henholdsvis 27 og 1,5 milliarder kroner – formodentlig for at få sine penge ud inden en eventuel indefrysning. Og samtidig sendt sine superyachts mod havne, som ligger uden for de vestlige sanktioners rækkevidde.

Kurs mod Maldiverne
Sporingsdata fra shipping-efterretningstjenesten marinetraffic.com viser, at superyachten Titan til 680 millioner kroner ejet af Alexander Abramov, en milliardær jern- og stålmagnat, ankom til Maldivernes farvande i sidste uge efter at have sejlet fra Fethiye i Tyrkiet. Den russiske ejer har en stor andel sammen med Abramovich i den London-noterede kul- og stålkoncern Evraz, men er ikke på nogen sanktionsliste.

Clio, en superyacht til 'kun' 65 millioner dollar ejet af aluminiummilliardæren Oleg Deripaska, som har været underlagt amerikanske sanktioner siden 2018, blev i sidste uge rapporteret at være på vej mod Raa Atoll på Maldiverne. Maldiverne er en ø-nation i Det Indiske Ocean uden udleveringsaftale med USA eller EU. En anden destination for russerne er Montenegro, som Solaris muligvis er på vej til.

Senest er også Andrey Igorevich Melnichenko, der ejer superyachten SY ”A” kommet på EU's sanktionsliste. Samlet set udgør de russiske superyachts en værdi på omkring 68 milliarder kroner. Tre oligarker: Abramovich, Usmanov og Melnichenko ejer yachts for ca. fem mia. dollars. De russiske oligarkers yachter er ekstremt luksuriøse, udstyret med alle former for underholdning, kommunikation og sikkerhedssystemer. De er veritable flydende byer, som alt i alt i gennemsnit beskæftiger omkring 5.000 besætningsmedlemmer.

Ifølge italienske medier var Superyachten SY ”A” i de seneste dage på Fincantieri-værfterne i Trieste til rutinemæssig vedligeholdelse, da den blev beslaglagt af de italienske myndigheder for at håndhæve europæiske sanktioner. Melnichenko siges at have en personlig formue på over 122 mia. kroner. Ud over sejlyachten ”A”, er han også ejer af motoryacht ”A” på 1,2 mia. kroner.
Kilde: The Guardian og giornaledellavela.com

eclipse værft hamborg
Eclipse på værft i Hamborg tilbage i 2015. Bemærk den mere end mandshøje containeren der står under båden mellem de to fascinerende propeller. Foto: Søren Øverup