fbpx

Norge: Forbud mod at tømme septiktanken er blevet til symbol-politik

Inkluder i Newsletter: Ja

Har du planer om at sommerturen går til Norge, bør du nok læse med her - der er nemlig et forbud mod at tømme spildevand fra fritidsbåde i Oslofjorden på vej. 

Hvis det står til borgmestrene fra kommunerne langs fjorden, så vil der allerede til næste års sejlsæson komme et forbud mod, at sejlere kan tømme spildevand fra bådens septiktank ud i havet. I dag kan man lovligt tømme septiktanken 300 meter fra land.

Målet er, at der skal opføres flere tømmestationer ved kysten, som fritidssejlerne kan benytte i stedet, som vi kender det her i Danmark. Men den løsning vil ikke være på plads før året efter - altså i 2024. Det skriver vores norske venner på Sejlmagasinet.no

- Det er en fuldstændig håbløs tilgang, siger Anne Haabeth Rygg. Hun er en kendt bådpolitiker for det konservative parti i Oslo og selv bor på en båd i Bestumkilen. Noget kan tyde på, at hendes profeti går i opfyldelse, at der kommer et tømmeforbud før byggeriet af flere tømmestationer.

29 borgmestre og et byråd langs Oslofjordens kystlinje er nemlig gået sammen på et initiativ fra Færder-borgmesteren, Jon Sannes Andersen, og Horten-borgmester Are Karlsen, om at tømmeforbudet skal indføres allerede til næste år.

De politiske ledere er særligt bekymrede for fosfor- og kvælstofforurening i fjorden, hvor det meste kommer fra kommunale renseanlæg og ekstensivt landbrug. Alligevel ønsker politikerne i et prioriteret punkt, sort på hvidt, at ”Forbud mod tømning af septitanke fra både i havet skal vedtages senest i 2023, og staten skal støtte kommunerne med etablering af tømmestationer i lystbådehavnene, så dette bl.a. er på plads i 2024".

Det fælles borgmesterforslag er stilet til miljøminister Espen Barth Eide (Ab). De beder ham øge midlerne til miljøorienterede tiltag for at redde Oslofjorden fra økologisk kollaps. Fritidssejlernes medansvar er også nedfældet i regeringsgrundlaget mellem Arbejderpartiet og Centerpartiet. Der står, at man vil "indføre et forbud mod tømning af septiktanke fra fritidsbåde i Oslofjorden".

- Et forbud mod tømning af fritidsbåde i 2023 vil være håbløs symbolpolitik. For hvis der er nogen, der bekymrer sig om et frisk og rent hav, så er det os sejlere, der elsker vores fjord, og som bruger den til fiskeri, svømning og aktiv sejlsport, siger Anne Haabeth Rygg, der nu efterlyser sund fornuft og en rigtig rækkefølge. 

Mener du, at bådfolket ikke forurener fjorden?

- Kun i meget lille grad. Det viser tal fra NIVA (Norsk Institut for vandforskning, red.) Den store synder er udledningen fra de kommunale renseanlæg og fra landbruget, men vi skal også tage vores ansvar og være med til tiltag, men så skal brugbare tømmestationer på plads først. Og i et helt andet antal end de håbløst få og mange dårlige, der findes i dag.

- De skal på plads langs hele fjorden, før der bliver gennemført en meningsløs symbolpolitik, siger hun til Sejlmagasinet.
Kilde: Sejlmagasinet.no

 









Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet





Udvalgte artikler *