Rekordstor fondsbevilling redder historisk fyrskib

Det er vist det vi kan kalde genial timing. I Bådmagasinet som udkom sidste torsdag, der kan du læse en uddybende artikel om 'Gedser Rev' - i denne uge melder A.P. Møller Fonden ud - at de netop har bevilliget hele 9,5 millioner kr. til fyrskibet.
Fondsbevillingen skal bruges til restaurering af skibet og formidlingen af skibets enestående rolle i Danmarkshistorien.

Fyrskibet ligger i Helsingør ved M/S Museet for Søfart, men var i mange år et vartegn i Nyhavn, hvor skibet lå efter det havde aftjent sin værnepligt under den kolde krig. "Gedser Rev" har en enestående historie bag sig. Skibet var redningsplanke for flygtninge fra DDR, der i begyndelsen af 1960’erne sejlede ud til skibet i hjemmebyggede kajakker eller både i håb om at blive reddet i land til et liv i frihed i vesten.

De seneste tre år har frivillige arbejdet med at restaurere store dele af fyrskibet, men det mere end 100 år gamle skib har brug for at få udskiftet dele af træværket. Fondsbevillingen fra "A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal" skal derfor både bruges til bevaring af skibet og formidling af dets rolle under den kolde krig. Det er første gang, der er givet så stor en donation til bevarelse af et historisk skib.

”Jeg er utroligt taknemmelig for at A.P. Møller Fonden med den store bevilling anerkender skibets betydning og den indsats hele det frivillige laug omkring ”Gedser Rev” har ydet," siger formanden for det frivillige laug, pensioneret el-installatør, Jens Broch og fortsætter: "Det giver os en følelse af, at alle de timer, vi bruger på at vedligeholde og restaurere skibet, nytter noget."

Direktør Ulla Tofte fra M/S Museet for Søfart tilføjer: ”Samarbejdet omkring fyrskibet "GEDSER REV" er et fantastisk eksempel på samarbejde mellem museer, havn, kommune og frivillige om et fælles formål: At bevare den maritime kulturarv. Fyrskibet er blevet et samlingspunkt for borgere, turister og frivillige på havnen ved M/S og udover at sikre skibets bevaring, bidrager donationen fra A.P. Møller Fonden til at støtte op om dette fællesskab.”

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K) er meget begejstret for A.P. Møller Fondens donation og udtaler ”Fyrskibet er bare ét af de mange eksempler på at Helsingør er i gang med at genopdage sine maritime rødder. Sammen med det maritime værksted i Hal16, skoleskibet Zar, bådebygger og sejlmageruddannelserne, bygger vi bro mellem byens stolte håndværksmæssige traditioner og de store planer om at etablere nye maritime erhvervsuddannelser i de gamle værftshaller i Helsingør."

Artikel i Bådmagasinet
Ønsker du at læse magasinartiklen om "Gedser Rev" - kan du købe en e-udgave af Bådmagasinet 573 her - du kan også købe adgang for kun 39,- / mdr. Her får du fri adgang til samtlige udgvielser tilbage fra 2015 - over 80 magasinet, - eller du kan som abonnent blot logge ind og læse artiklen, klik på billedet herunder:  

573 fyrskib

Fakta om FYRSKIB NR. 17 ”Gedser Rev”
FYRSKIB NR. 17 "Gedser Rev" er bygget i 1895. Det ejes af Nationalmuseet, men er langtidsudlånt til Helsingør Kommune, hvor M/S Museet for Søfart, Helsingør Havne og et frivilligt laug har ansvar for vedligehold og formidling af skibets spændende historie. Der er offentlig adgang til fyrskibet i sommerhalvåret, ligesom skoler kan booke besøg på skibet gennem M/S Museet for Søfart.Seneste nyheder
America's Cup

Alighi's back - Bertarelli smider checken...

World Sailing

Kim Andersen: Anke mod frifindelse afvist

Kapsejlads

TJV: Class 40 podiet fuldendt

Kapsejlads

Ufrivillig bomning koster ARC-deltager livet  

★ Artikel

★ Dansk fyrskib skabte varme i kold krig

Tursejlads

Det regner med penge over Göta Kanalen

Motor

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Kapsejlads

ILCA VM: Kan Rindom køre den hjem på rutinen? 

Udvalgte artikler *


Produktnyt