Båd uden kaptajn på vej Danmark rundt 

De seneste par dage har et førerløst, såkaldt autonomt fartøj på 11 meter tøffet rundt i Københavns Havn ud for Amalienborg med afstikkere ned til Sydhavnen. Nu torsdag morgen er det så på vej til Hundested som en del af en 1000 sømil sejlads, der begyndte i Cuxhaven gik igennem Kielerkanalen og går Danmark rundt. 

Skibet, Nellie Bly, sejler på egen hånd. Dog er det bemandet af to personer, som for en sikkerheds skyld kan gribe ind, og som træder ind ved docking i den befærdede havn. 

- Men hvis du lægger mærke til det, så er styrehuset tomt, siger Peter Hjarbæk Holm, der er direktør hos Sea-Machines i Esbjerg, som Bådmagasinet møder på Amaliekajen. 

Under blå himmel med solskin er Nellie Bly netop stødt fra kaj og sejler igen ud for at demonstrere sine færdigheder som selvsejlende skib uden kaptajn. På agterdækket står en gruppe inviterede gæster i dagens anledning. Også fra Boston i delstaten Massachusetts, hvor Sea-Machines har deres amerikanske afdeling, overvåges sejladsen.

- Man sender en ”mission” til skibet, og så finder det selv ud af at sejle efter missionsplanen. I vores afdeling i Boston sidder de lige nu og overvåger sejladsen her i København Havn, og når vi skal videre rundt om Danmark, forklarer Peter Hjarbæk Holm.

Virksomheden Sea-Machine blev etableret i 2015, har siden rejst 37 mio. dollar i investor kapital og har på ganske få år udviklet sig til en mellemstor virksomhed med 50 primært højtuddannede medarbejdere takket være investorer som Toyota Ventures, Huntington Ingalls, Brunswick Corporation med mange flere og nu også anerkendte samarbejdspartnere og kunder som A.P. Møller-Maersk, U.S. Department of Transportation, the US Navy og Rolls-Royce.

Ifølge Peter Hjarbæk Holm, så er Sea-Machine også i færd med at udvikle deres systemer til markedet for fritidsbåde.

- Det vil i fremtiden betyde mere sikkerhed på vandet, hvor båden selv opdager og undviger en eventuel kollision eller andre situationer, hvor der er fare for en påsejling i stærkt trafikerede farvande, eller når føreren af båden måske er blevet uopmærksom et øjeblik, forklarer han.

Sea-Machine forventes at gå ind på markedet for lystsejlere i løbet af næste år. Så indtil videre er Nellie Bly rettet primært mod arbejdssejlads og demonstration af mulighederne med Sea-Machines lille 50 gange 50 cm boks, der med en avanceret softwareprogrammering gør, at man kan slippe rattet så at sige. 

Efter besøget i Hundested går turen til Læsø, Skagen, Hvide Sande og Esbjerg, inden det slutter i Hamborg.

20211006 150605
Direktør hos Sea-Machines, Peter Hjarbæk Holm, var glad for det gode vejr, da det autonome fartøj Nellie Bly sejlede rundt med gæster i Københavns Havn. Foto: Ree Media.


GalleriKort nyt

Luksusyacht til små 4 millioner op i røg

★ Interview & Portræt

★ Nicolas fotograferer fra skyen

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen