I ❤️ NELLA DAN: Om kammeratskab på et dansk polarskib

Der er fællesskaber, vi aldrig glemmer. Intense oplevelser som vi har med os resten af livet. At sejle med polarskibet NELLA DAN var sådan en oplevelse. For en del af besætningen var det lille røde skib i rederiet J. Lauritzens polarflåde et hjem og et fast holdepunkt i tilværelsen. Med særudstillingen ’I ❤️ NELLA DAN’ zoomer M/S Museet for Søfart ind på kammeratskab og fortællingen om at rejse ud i verden for at komme hjem til sig selv. 

’I ❤️ NELLA DAN’ er en udstilling om fællesskabet på et af de røde skibe i rederiet J. Lauritzens polarflåde. Danske polarskibe, der i fast rutefart sejlede forsyninger, post og mandskab til Østgrønland i nord over Australien til polarforskernes stationer på Antarktis. En tur med NELLA DAN opfyldte alle drømme om eventyr. For besætningen blev det særlige fællesskab under pressede forhold, og isoleret fra omverden til en skelsættende oplevelse.

”Historien om NELLA DAN er en skøn cocktail af Rasmus Klump på eventyr i Pingonesien, det gode humør i folkekomedien Martha fra 1967 og det ubrydelige kammeratskab i filmen ’Blinkende Lygter’. For os der var med om bord, er skibet en legende, og kammeratskabet er aldrig stoppet,” fortæller dæksdrengen Rasmus Nygaard.

I dag er han formand for foreningen Friends of NELLA DAN, der sammen med M/S Museet for Søfart står bag udstillingen ’I ❤️ NELLA DAN’. Særudstillingen viser besætningens egne historier om at sejle langt ud til verdens udkant og ind i et fællesskab. Røverhistorier om kampen mod den hvide polaris, vilde fester, voldsludo og livet om bord på en flydende arbejdsplads, der også er et hjem. Om mødet med videnskaben og nysgerrige pingviner. Det er også historien om en flok originaler, der finder et fast ståsted i tilværelsen.

”Udstillingen om NELLA DAN er en insiderfortælling om et intenst sammenhold og kærligheden til et skib. ’I ❤️ NELLA DAN’ er lavet i tæt samarbejde med de mennesker, som udstillingen handler om. Den fortæller søfolkenes personlige historier, og det er deres genstande, fotos og minder, vi viser frem. Samtidig viser udstillingen et lille stykke søfartshistorie, hvor et dansk rederi skrev sig ind i verdenshistorien og videnskaben,” siger museumsinspektør Thorbjørn Thaarup, M/S Museet for Søfart.

Polarskibene var til at starte med et personligt passionsprojekt for skibsrederen Knud Lauritzen, der ofte sejlede med. NELLA DAN sejlede fra 1961 til 1987, og i starten havde søfolkene ofte familien med om bord. Senere tiltrak skibet mest enlige mænd, der fungerede bedre på NELLA DAN end andre steder.

Med årene blev skibets kamp mod isen til en kamp mod tiden og forandringer i rederiet. I 1987 gik NELLA DAN gik på grund, og endte med at blive sænket ud for Macquarie Island.

”For søfolkene var det en traumatisk slutning på et vigtigt kapitel i deres liv. De så ikke bare skibet, men også deres hjem og et fællesskab gå ned. Det blev også afslutningen på J. Lauritzens polareventyr,” slutter Thorbjørn Thaarup.

Udstillingen ’I ❤️ NELLA DAN’ åbner d. 7. oktober 2021 og kan ses indtil d. 18. april 2022.

Udstillingen er lavet i samarbejde med foreningen 'Friends of NELLA DAN'.