fbpx

'Havnen' der deler vandene - ny dokumentar-serie om Fredens Havn - se trailer

Related Articles: Fredens Havn ryddes, Fredens Havn bliver ryddet til efteråret, Fredens havn får frist til efter sommerferien, Så er oprydningen af Fredens Havn startet...
Inkluder i Newsletter: Ja

Fredens Havn deler vandene. Hvem har ret til at bo i byen? Og hvad vil vi med den?

Ny dokumentarserie i tre dele "Slaget om Fredens Havn" tager os med indenfor i det flydende bofællesskab, skabt af en lille gruppe hjemløse, som kaldes Fredens Havn. Stedet ligger på vandet midt i et af de dyreste kvarterer i København. Byretten har dømt Fredens Havn ulovlig i 2020, men de hjemløse har anket sagen og nægter at flytte.

Doku-serien "Slaget om Fredens Havn" er skabt af Lars Borking (På røven i Nakskov, red.) og har premiere på TV2 torsdag den 8. april kl. 20.50 og på TV2Play og sendes de følgende to torsdage.

Serien følger bådebyggeren Esben og fakiren Storken, som sammen med andre hjemløse er flyttet ud på vandet. Igennem de seneste 15 år er flere og flere kommet sejlende til i skibe, der måske nok har set bedre tider. Politikere og naboer ønsker dem væk, men anført af Esben og Stork, tager Havnen kampen op for at leve deres liv på egne betingelser.

Afgøres i Landsretten
Da Byretten dømte havnen ulovlig i august 2020 skulle beboerne flytte til oktober 2020, hvorefter der vankede dagbøder. Beboerne har imidlertid ikke villet flytte under henvisning til maritim og international lov. I slutningen af april afgør landsretten slaget om Fredens Havn. Må Esben, Storken og de andre beboere i Fredens Havn få lov til at blive eller skal havnen ryddes?

Fredens Havn har været delt i to siden stedet modtog de første naboklager i 2010. Hvor nogle ser en ”flydende losseplads” med et problematisk forhold til ejendomsretten, ser andre et bæredygtigt bolig eksperiment, hvor mennesker uden bolig er lykkedes med selv at skabe nogle forhold, de faktisk kan leve under. De ser en løsning på en social udfordring i stedet for et problem. Noget som de mener, at resten af samfundet kan lære noget af.

Instruktørens ambitioner
For instruktøren Lars Borking har ambitionen været at ville lave en fortælling om et unikt sted og de mennesker, der bor der, så resten af samfundet måske kan få øjnene op for, hvad det er byen mister, hvis stedet forsvinder:

"Fredens Havns repræsenterer en del af et gammelt og forsvindende København med plads til klondike miljøer og skæve eksistenser. Et København, der er under afvikling blandt andet som resultat af, at byudviklingsselskabet By og Havn har overtaget stadig mere af havnen. København forandrer sig nu på de velståendes præmisser og bliver mere og mere ensformig og trøstesløs. Facaden falder af Fields i Ørestaden, og legepladserne er forblæste og tomme.

På Christianshavn bliver ”ingen bopælspligt” opreklameret som noget positivt. Jeg savner en by, der gror nedefra. Hvor folk hører hjemme. Hvor folk har tid til at møde hinanden. Jeg savner steder, hvor vi mødes uden at være på indkøb."

Om Episode 1: VI HAR FUNDET FRED HER
Esben og Storken har sammen med en blandet flok tidligere hjemløse og boligløse studerende bosat sig på vandet midt i et af Københavns dyreste kvarterer. Nu bor de, i den lille kanal der hedder Erdkehlgraven. Stedet udgør grænsen mellem hippiernes Christiania på den ene side og de mere velstillede naboer på Holmen på den anden side, hvor naboerne anført af Jørgen fra Brødrene Olsen har set sig sure på Havnen.
I Fredens Havn tilgår man konflikten efter temperament. Mens bådebyggeren Esben arbejder for at kunne melde ”klart skib” ved at rydde op i sivskoven og fjerne affald, kæmper Storken på sin egen måde for sit hjem; det eneste sted han kender, hvor han kan være sig selv – også når han har det svært. Esben og Storken er enige om meget men skændes alligevel tit, for det er ikke nemt at ro i samme retning, og slet ikke, når politikerne pludselig stiller sig op og vil bruge 25 millioner på at fjerne ens hjem så hurtigt som muligt.

Se trailer:

Slaget om Fredens havn from House of Real on Vimeo.