Slæbebåde på vej til det forladte fragtskib i Norskehavet - ny video

I 15 meter høje bølger driver det hollandske fragtskib Eemslift Hendrika herreløst rundt i Norskehavet. Mandag aften fik det motorstop. Kaptajn og mandskab blev evakueret fra skibet, som sejler på autopilot med en slagside på 30 grader.

Det norske Kystverket frygter at skibet vil kæntre og udløse en miljøkatastrofe, men slæbebåde er nu på vej ud til fragtskibet, der fortsat kastes rundt i bølgerne ca. 40-50 sømil vest for Ålesund.

Det hollandske fragtskib har omkring 350 tons tung olie og 50 tons diesel om bord. Der er en fare for, at det kæntre, og så lækker brændstoffet i havet. Den norske kystadministration er i tæt dialog med rederiet om bjærgning, men det dårlige vejr i området gør bjærgningsoperationen vanskelig.

- Patruljeskibet KV Sortland er stadig på stedet. De er kystadministrationens øjne og ører. Der er 15–18 meter hav samt vind på 18–20 meter i sekundet fra nord. Dette gør det umuligt for kystvagten at gøre andet end at observere, rapporterede den norske kystadministration tirsdag aften.

Tirsdag aften forlod to bugserbåde Bergen og Kristiansund med kurs mod Eemslift Hendrika. Det hårde vejr kan volde problemer, når man skal sætte personer om bord til at fastgøre bugseringstove. Men går det efter planen vil skibet vil derefter blive trukket i land.

– Det er vigtigt at få etableret tiltag, der kan forhindre, at fartøjet vil udgøre en miljøfare. Det er vores primære fokus, siger Hans-Petter Mortensholm, der er beredskabsdirektør i Kystverket ifølge NRK.

En ny video fra omkring kl. 14.30 tirsdag viser, hvordan dækket nu er tomt dér, hvor et splinternyt supportskib stod surret fast. Skibet, der var bestilt af det norske selskab AQS, har en værdi på omkring 66 mio. norske kroner og er observeret ca. halvanden sømil fra fragtskibet, der har flere nye både om bord, der skulle leveres i Trøndelag.

Ifølge den norske kystadministrations seneste opdatering tager det cirka en dag med skibets nuværende kurs og hastighed, før det når land, hvor det kan udløse en miljøkatastrofe.
Kilde: Aftenposten, VG.no. Kystverket.no

Og ny video, hvor flere både på dækket er 'forsvundet' i det oprørte hav


Udvalgte artikler *