Verdenspremiere: Printet i ét stykke - og søsat

Related Articles: Verdens første 3D-printet glasfiberbåd

Norske Pioner Boats, som siden 1959 har designet, bygget og solgt 350.000 både til kunder over hele verden lægger nu en ny teknik til deres bådproduktion: Print af hele både.

I slutningen af sidste år gennemførte Pioner Boats og det svenske forskningsinstituttet Rise et projekt, hvor man 3D-printede en båd i fuld størrelse og satte den i søen for at teste holdbarhed og sejlegenskaber. I videoen herunder kan du se, da båden kom i vandet. I følge Pioner Boats, så var eksperimentet det første i verden med en båd i denne størrelse – udskrevet i et stykke formodentlig over flere uger. 

Båden er en producentens bestsellers – en 4,2 meter lang Pioner 14 Active Darkline, som er bygget i polyethylen, som er et stærkt og stødsikkert materiale, der kan formes ved opvarmning. Det yder en fremragende vand- og fugtbestandighed og er særdeles bestandigt over for sollys og salt. Det er dog hverken et let eller billigt materiale.

Båden blev søsat i den svenske skærgård midt om vinteren og levede fuldt ud op til forventningerne.

- Pioneer har produceret plastbåde i over 60 år med rotationsstøbning. 3D-udskrivning er en ny metode, der er meget interessant for os. Jeg vil sige, at dette er en produktionsmetode, som bliver et tillæg til vores traditionelle produktion, siger administrerende direktør Dag Eirik Thomassen hos Pioner Boats (Cipax AS) i videoen nedenfor.

Pioner har flere danske forhandlere - Gjøl Marinecenter A/S, Kenns biler og båder, Klarup båd- og motorcenter og Leif Larsen Marine a/s