Jon Sanders (81) fuldfører 11. sejlads alene rundt om jorden

Related Articles: Jon Sanders: Alene på havet i 657 døgn

Sejlsport har mange ansigter, mange former, og der er mange helteskikkelser at vælge mellem. Men hvis man vil kigge lidt nærmere på en mand, som virkelig har gjort havet til sit hjem igennem et helt liv, så er Jon Sanders manden. For to uger siden sejlede han ind i Fremantle havn i sin 39 fods Perie Banou II. Han havde sejlet jorden rundt alene - for 11. gang.

Tilbage i august 2011 bragte vi en magasin-artikel om Jon Sanders - den får du i dagens anledning helt gratis her

12 verdensrekorder
Australske Jon Sanders har aldrig brudt sig om publicity, og vil helst leve enkelt og alene. Aller helst til søs. Uden at gøre så meget ud af det, har han sat 12 verdensrekorder, blandt dem er verdens længste nonstop sejlads – uanset fartøjstype.
I 1988 fuldførte han en sejlads tre gange nonstop jorden rundt. Det blev til 71.000 sømil og 420 døgn alene til søs.

screen shot 2021 02 17 at 15.56.51

Første gang i 1970
Sanders sejlede jorden rundt første gang i 1970. I 1982 gennemførte han en dobbelt nonstop jordomsejling. Og Sanders er blevet ved med at sejle hele livet Han har ikke noget hus, bor alene på sin båd, og siger han trives godt alene. Efter sigende har han en mobiltelefon. Men den er ikke opladet, og ligger bare pakket væk i et skab. ”Jeg sejler ikke for at sætte nogen rekord”, siger han. ”Da jeg var yngre, ville jeg mest af alt bare se om jeg var i stand til det. Og hvis man kan, så ender man jo op med en rekord. Nu gør jeg det mest fordi jeg kan lide det. Og fordi jeg nu vil gøre noget for at passe på havet.”

Plast i havet
Den seneste jordomsejling handlede om at samle vandprøver til forskning og kortlægning af plast i havet. ”Jeg har sejlet tværs over verdenshavene i 60 år”, siger han, ”og jeg kan ikke se på det der sker nu, uden at gøre noget. Plastaffald kvæler vores hav, og ultimativt vil det også kvæle os. Jeg blev nødt til at gøre noget.”

Corona skabte problemer
Der var ingen Corona, når Sanders tog afsted på sin sejlads for 15 måneder siden. Turen var planlagt til ni måneder, men Sanders måtte tilbringe lange perioder i karantæne, først og fremmest for anker ved den karibiske ø St. Martin. Det skabte mange problemer, ikke alene med indklarering og tilladelser fra myndigheder, men også for timing i forhold til orkansæsoner og andre sæsonafhængige vejrfænomener på ruten. På spørgsmålet om det her var hans sidste tur, svarer han: ”Det tror jeg. Måske. Hvis jeg siger ja, kan jeg jo ikke så godt ombestemme mig. Så måske. Man skal aldrig sige aldrig.”