fbpx

Dansk Sejlunion nedprioriterer det europæiske samarbejde i EUROSAF

Related Articles: Internationalt: Danmark med færrest poster i 40 år
Inkluder i Newsletter: Ja

Dansk Sejlunions formand Line Markert siger om European Sailing Federation (EUROSAF): ”Vi har ingen repræsentanter i EUROSAFs komitéer, og det er vores indtryk, at arbejdet står helt stille”. Vi kigger nærmere på hvorfor sejlunionen ikke interesserer sig for EUROSAF.

Dansk Sejlunion (DS) har tidligere været markant repræsenteret i de europæiske sejlerorganisationer med både vicepræsidentposter samt komiteposter i både European Sailing Federation (EUROSAF, red.), som er associeret til World Sailing som en regional sportslig organisation, samt European Boating Association (EBA) der fokuserer på bådejer relaterede spørgsmål ikke mindst i forhold til EU.

Vi har spurgt DS formand Line Markert, hvad status er i dag, og om DS i dag har nogen poster i henholdsvis EUROSAF og EBA ?

Line Markert fortæller herom: ”Nej, vi har pt ingen danskere i bestyrelsen for EBA eller EUROSAF. I førstnævnte mistede vi repræsentationen, da Henrik Pedersen gik bort i 2020. I dag er det Leif Nielsen fra Danske Tursejlere, som er sidder på kassererposten i EBA. Han sidder også på vores nominering, og vi har en tæt dialog med Leif Nielsen om de danske synspunkter. Vi sender fortsat repræsentanter til møderne, enten fra sekretariatet eller politikere."

DS prioriterer tilsyneladende heller ikke længere at have indflydelse i EUROSAF, som har en række sportslige aktiviteter samt et program for udveksling af unge kapsejladsledere. Stort set alle europiske sejlunion er medlem af EUROSAF, som derfor også fungerer som et europisk netværk med mange officielle og uofficielle drøftelser af relevante sejlsportsemner.

Line Markert siger om DS strategi ift. den europæiske sejlunion: ”Vi giver ikke EUROSAF særlig høj prioritet, da det er vores vurdering, at organisationen ikke kan spille en væsentlig rolle for den europæiske sejlsport. Det væsentlige resultat, der er kommet fra EUROSAF er et fremragende samarbejde om udveksling af kapsejladsledere, så de kan få international erfaring."

Selvom formålet med EUROSAF ikke direkte er at drive sejlsportspolitik i forhold til World Sailing, er der uvilkårligt mange uofficielle drøftelser i forbindelse med de årlige møder. Og netværket i EUROSAF spillede faktisk en central rolle i sidste års præsidentvalg i World Sailing (WS), hvor markante personligheder fra EUROSAF’s topledelse var i front i oppositionen mod Kim Andersen.

Med de relativt få stemmer som Kim Andersen manglede i forhold til kinesiske Quanhai Li ved World Sailing (WS) præsidentvalg kan det meget vel have været udslagsgivende for Danmarks mistede præsidentpost, at EUROSAF’s præsident, ærespræsident samt flere visepræsidenter arbejdede meget aktivt i opposition til Kim Andersen, herunder var involveret i flere klagesager mod ham.

Line Markert uddyber hvorfor DS ikke satser på indflydelse i EUROSAF: ”De europæiske lande og regioner ser meget forskelligt på behovet for at gøre EUROSAF til en sejlsportspolitisk faktor i forhold til World Sailing.
Vi mener ikke, at EUROSAF skal have en særlig rolle ud over at fremme samarbejde mellem lande og evt. tage initiativ til særlige europæiske events. Landene i Europa ser forskelligt på internationale sejlsportsspørgsmål til at det giver mening at løfte organisationen på dette område. Derfor følger vi arbejdet uden at bruge mange kræfter på det. Og vi arbejder ikke for at EUROSAF skal udvikle sig til noget væsentligt. Vi har ingen repræsentanter i EUROSAFs komitéer, og det er vores indtryk, at arbejdet står helt stille. Vi ved, at vores nordiske kolleger ser tilsvarende på EUROSAF.”

Hverken Danmark eller andre af de nordiske lande viser dermed nogen interesse for EUROSAF’s arbejde, men samtidig holder man sig dermed også ude af det europæiske netværk, der i væsentlig grad er de samme personer, som repræsenterer landene i World Sailing regi.

Uden Europæiske poster og med kun to poster i World Sailing regi, så har Danmark den laveste internationale repræsentation i fire årtier.

Du kan læse mere om EUROSAF’s aktiviteter her